Szellemlány - Vágyakozás

covers_325646.jpgSzerző: Tonya Hurley
Cím: Szellemlány - Vágyakozás (Ghostgirl - Lovesick)
Fordító: Győri Dávid
Kiadó: Pongrác Kiadó
Oldalak száma: 312

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Tonya Hurley Szellemlány-trilógiájának első része 2010-ben jelent meg magyarul, a folytatás Hazatérés címmel pedig pár hónappal később került a boltokba. Minden jel szerint tehát sikeresnek volt mondható a sorozat, annál is inkább, mivel az első részt már jó ideje szinte lehetetlen beszerezni. Így tehát - a többi olvasóhoz hasonlóan - én is értetlenül állok a tény előtt, hogy mégis miért kellett közel négy évet várnunk a befejező kötetre, amely 2014 végétől érhető el magyar nyelven.

A folytatásban Charlotte Usher és társai számára egy utolsó feladatot jelölnek ki: vissza kell térniük haláluk színhelyére, a Hawthorne Gimnáziumba, hogy a kijelölt diákokat segítség. A túlvilági erőkre már pedig minden jel szerint szükség is van: Scarlet és Damen kapcsolata a távolság miatt megtörni látszik, Petula hajléktalanoknak adományozza a ruháit, a Wendyk új vezetőt keresnek maguknak. Charlotte-nak tehát nincs könnyű dolga, annál is inkább, mivel beleszeretett egy halott társába, Erikbe, akihez viszont Scarlet - aki látja a szellemeket - is vonzódni kezd. És az utolsó próbatétel még hátravan.

Ahogy fentebb is utaltam rá, a folytatásra nagyon sok ideig kellett várni, így azt javaslom mindenkinek, aki teheti, hogy a Vágyakozás előtt vegye kézbe ismét az első két részt. Túlságosan sok visszautalást nem kapunk az előzményekre, legalábbis olyat nem, ami zavarná a jelen kötet cselekményeinek megértését, de ugyanakkor bizonyos szálakkal nem árt tisztában lenni. Nagy sajnálatomra pont a második kötet végén lévő függővég nem kapott nagy szerepet ebben a részben, tulajdonképpen emiatt vártam leginkább a folytatást. 

Mielőtt tovább írnék a regényről, meg kell említenem a csalódásomat is a kötet magyar változatával szemben. Bizonyára anyagi okok játszottak közre, de sajnos a külalak minősége meg sem közelíti az első két részét. A szokásos Pongrác minőséget megkapjuk, de nekem hiányzott a kivágott borító, az ezüstös lapélek - egy szóval az, amiért annyit dicsértem a korábbi kiadások kivitelezését. Természetesen méretben tökéletesen illeszkedik az előzőekhez, és a kötet tartalmi felépítése is ugyanolyan (árnyképek a fejezetek elején, bölcsességek a páros oldalakon).

A történetbe - a négy év szünet okán - kicsit nehezen sikerült bekapcsolódnom, helyre kellett tennem magamban, hogy ki kicsoda, mi is történt pontosan velük az előző rész végén. De amint ez sikerült, újra teljes erővel beszippantott az a fekete humorral átitatott, gótikus hangulat, amelyet szintén kiemeltem a korábbi kritikákban. A cselekmény kevés és az is igen lassan halad, egy komolyabb film alapanyagát nem tudná képezni, de ebben a sorozatban nem is ez a lényeg. Tonya Hurley ugyanis a látszat ellenére komoly témákkal is foglalkozik, és itt elsősorban nem a halálra gondolok. Megjelenik a könyvekben a távkapcsolat problémája, vagy Petula pálfordulásán keresztül a népszerűség és a külső-belső értékek viszonya is terítékre kerül. 

A szereplők még mindig imádnivalók: Scarlet bár igyekszik elhagyni fekete ruhás, gót énjét, időnként még kitörni látszik belőle ez a fajta sötétség. Petula szintén jelentős karakterfejlődésen ment keresztül a három kötet alatt, de a beszólásai, csipkelődései még ugyanolyan frappánsak. A legnagyobb arcok díját viszont kétség kívül a két Wendy vitte ebben a kötetben. Nem emlékszem pontosan, hogy az első két részben mekkora teret kaptak, de most viszonylag eléggé az előtérbe helyezte a szerző a két lányt, akik folyamatosan gondoskodnak az olvasó jó hangulatáról, gondolkodásukkal hangos nevetésre sarkallva őt. 

Örömteli, hogy végre a polcon tudhatjuk ezt a sorozatot is (habár van egy karácsonyi különkiadása, de az rövidsége miatt nem hiszem, hogy elérhető lesz magyarul), és azért buzdítok mindenkit, hogy aki olvasta az első két részt, az ezt is vegye kezébe, méltó lezárása a trilógiának.

Értékelés: 10/8

A szerző magyarul megjelent regényei: 

Szellemlány
Szellemlány - Hazatérés
Szellemlány - Vágyakozás