Legyél Te is Szemtanú!

Az az igazság, hogy ritkán olvasok ismeretterjesztő könyveket, pedig gyerekként nagyon szerettem ezeket is. Emlékszem, nővérem a Mi Micsoda sorozat részeit gyűjtögette, míg én a Mítoszok és legendák lelkes rajongója voltam. A Park Kiadónak hála az idei Könyvfesztivált többek között egy régi-új széria megjelentetésével ünnepelte meg. Ez pedig nem más, mint a Szemtanú-sorozat, amely szintén több évtizede jelene van a könyvpiacon, ám most felújított formában került ismételten az általános iskolások elé. 

Első körben hat kötet látott napvilágot, amelyekből tüzetesebben megismerhetjük az emberi testet, megleshetjük a világ csodáit, elutazhatunk a dinoszauruszok világába, különböző kőzetek és ásványokat vizsgálhatunk, vagy bekukkanthatunk a gazdaság működésébe. Vagy éppenséggel visszautazhatunk 100 évet az idő, amikor is kitört az I. világháború.

Utóbbi a történelem egyik legizgalmasabb korszakának a témakörét járja körbe. Az első világháború című kötetben, amelyet Simon Adams írt, több érdekességet is megtudhatunk a XX. század egyik nagy fordulópontját jelentő országok közti hadakozásról. Röviden és tömören mutatja be az előzményeket, Ferenc Ferdinánd meggyilkolását (amely ugyebár a háború kezdetét is jelentette egyben), majd vezeti végig az olvasót az 1910-es éveken. Eközben azonban nem csak a történelmi eseményeket meséli el a könyv, hanem azt is megtudhatjuk, mi kellett ahhoz, hogy valakiből katona váljon, miben különbözött egymástól a brit, a német és a francia hadsereg, mit is jelent tulajdonképpen az állóháború, hogyan zajlott a kémkedés. Elsődlegesen biztosan a srácokat fogják érdekelni ezek az adatok, ugyanakkor hozzá kell tennem, hogy más, mindkét nem számára izgalmasnak ígérkező témákat is találunk a kötetben. Ilyen például - amely szerintem az egyik legérdekesebb fejezet - a kapcsolattartás bemutatása, valamint az, hogyan hatott a technika, a gépipar fejlődése a háborúra. Vagy ott van például az otthon maradt asszonyok életének bemutatása, vagy az, hogyan hatott mindez a gazdaságra, és hogyan vívták a harcokat a vízen, a levegőben vagy épp a sivatagban. A kötet végén egy rövid összefoglalót olvashatunk, valamint a legfontosabb személyeket, helyeket, csatákat is megtaláljuk egy helyen. A záró Kislexikon pedig mindenkinek segít a gyors eligazodásban. A magyar változat hitelességéért pedig egyszerre hárman is felelősek: Ábrahám Zoltán fordító, Bihari Péter, aki az átültetett szöveget szakmailag ellenőrizte, valamint külön köszönet illeti dr. Szabó József hadtörténészt is. 

Ugyancsak a Szemtanú-sorozat tagja, ám tavalyi kiadás, más stílusú borítóval a Holdat vizsgáló kötet. Ez is inkább a fiúolvasókat érdekelheti, ám úgy vélem, akit kicsit is érdekel ez a téma, nehezen találhat jobbat ennél. A kötet bemutatja a Holdhoz fűződő több ezeréves mítoszokat, gondolatokat, majd az ókortól kezdve a középkoron át egészen a Holdra szállásig végigvezeti a legfontosabb elméleteket, bemutatja a legnevesebb tudósokat. Közelebbről is megvizsgáljuk a felszínét, meg tudhatjuk, milyen lehetne az élet ott, valamint más bolygók holdjairól is szó esik. Nagyobb részt szentel a kötet a technikának, a fejlődésnek, az utóbbi években bekövetkezett változásoknak, valamint annak is, hogy milyen hatással van a természetre a Hold és annak mozgása. A kötetet Jacqueline Milton írta, magyarra Horvai Ferenc fordította, szakmailag dr. Both Előd ellenőrizte.

Az egyes köteteket - talán ennyiből is látszik - a sokoldalúság, a gyermekek igényeihez igazodó részletesség és a szakmai megalapozottság egyaránt jellemzi. A 72 oldalas könyvek minden lapján találhatunk színes képeket az adott témához kapcsolód eszközökről, személyekről, de van, hogy egy-egy nagyobb illusztráció csak a könnyebb érthetőséget segíti. Ismeretterjesztő kötethez hűen az apróbb rajzokhoz, fényképekhez pár soros magyarázat is tartozik. A kiadó 9 éven felülieknek ajánlja a sorozatot, de egy-kettő részt a témája (és annak a nehezen való befogadhatósága) miatt véleményem szerint csak akkor érdemes elővenni, amikor az iskolában is tanulnak róla. Ahhoz viszont kiváló segédeszköz lehet, és nem csak azért, mert a tanulók kicsit mélyebbre áshatnak az adott anyagban és bővíthetik a tudásukat, hanem mert egy-egy kiselőadáshoz is remek alapanyagot adnak - a kisötös pedig garantált.

Szemtanú-sorozat - Az első világháború, Park Kiadó, 2015, 72 oldal, 2900 Ft
Szemtanú-sorozat - A Hold, Park Kiadó, 2014, 72 oldal, 2900 Ft