Kriminálpszichológia harmadszor

Fülszöveg: A vadregényes Jämtlandon két barátnő túrázni indul. Egy folyóvölgybe érve egyikük megcsúszik, és hirtelen megkapaszkodik valamiben, amiről kiderül, hogy nem más, mint egy csontváz keze. A kiérkező rendőrség feltárja a területet, és felületesen elföldelt holttestekre bukkan. A nyomozócsoport – amelynek Sebastian Bergman kriminálpszichológus újra a tagja – kideríti, hogy a hat tetemből kettő egy 2003 őszén eltűnt házaspáré, ám a másik négy maradvány – két gyermeké és két felnőtté – azonosítása lehetetlennek tűnik, pedig bizonyosnak látszik, hogy mind egyszerre kerültek a földbe. Egy újságíró hamarosan használhatónak ígérkező fülest kap két eltűnt afgánról, akiknek ugyancsak 2003-ban veszett nyoma. Az eset rendkívül összetett, és mivel az ügy állambiztonsági kérdéseket is felvet, a titkosszolgálat is beavatkozik.

Hjorth & Rosenfeldt Bergman-sorozata az egyik kedvencem a skandináv krimik közül. Izgalmas, pergős mindegyik sztori, a szereplőket nagyon könnyen megszereti az ember és a krimi-szál is egytől egyig nagyon ütős. Mostanában elég nehezen kezdek bele hosszabb olvasmányba, mert nem sok idő jut rá, de ez a sorozat annyira letehetetlen, hogy három nap alatt, éjszakába nyúlóan tudtam befejezni. (A főnöknek innen üzenem, hogy így már érthető a fáradtságom!)

Ebben a részben egy jó tíz évvel ezelőtti esetet kell a hősöknek megoldani, hasonlóval találkozhattunk már Läckberg könyveiben, vagy Jussi Adler-Olsen A Q-ügyosztály esetei sorozatában (utóbbi esetében minden rész erre épül). A krimi-szál ennek megfelelően kicsit lassabb, nehezebben indul be (bár maga a kezdés a bérgyilkosnővel azonnal a fotelhez szegezi az olvasót), és kevesebb az akció-jelenet is, viszont a történet végén, mikor a szálak összeérnek, az olvasó garantáltan az állát fogja keresni, és rájön, milyen zseniálisan építette fel a szerzőpáros ezt az esetet. Egyébként ilyenkor szoktam elgondolkodni, hogy a való életben is lehetséges lenne több év, vagy akár évtized távlatából leleplezni a gyilkost, vagy ez csak az írók képzeletének szülötte. Hiszen tudjuk, hogy mindig az első negyvennyolc óra a legfontosabb, és ahogy telik az idő, egyre kisebb lesz az esély a tettes megtalálására, ehhez képest a tíz év bibliai időnek is számíthat.

Ijesztő, hogy ennek a regénynek a magyarországi megjelenése milyen aktuálissal bír. Már több svéd krimiben előkerült az országba bevándorolt és letelepedett népek (különösen az arabok, afgánok) problematikája, ez most újra terítékre kerül. A magyar olvasók az utóbbi hónapokban történt menekült-kérdés miatt pedig még inkább magukhoz közelinek érezhetik a cselekményt, hiszen itt is nagy szerepet kap az állambiztonság, az állampolgárok hozzáállása a dolgokhoz. Ugyanakkor nem teljesen ítélik el a szerzők az afgánokat, egy nagyon szép emberi történetet ismerhetünk meg a család személyében, ahol a férfi szó nélkül eltűnt, a feleség pedig reménnyel telve várja őt vissza, miközben a fiuk próbálja eltartani a családot.

A szereplők közti viszonyok is változnak, fejlődnek, a magánéleti szál is kezd egyre érdekesebb lenni. Nálam ezen a téren Kristina Ohlsson a favorit, ő aztán igazán tudja, hogyan kell vegyíteni ezt a kettőt, hogy megtalálja a tökéletes egyensúlyt. Hjorth és Rosenfeldt is közel jár ehhez, ugyanis mindegyik kötetet olyan cliff-hangerrel zárják, hogy az olvasó szinte sikít a folytatásért. Vanja nagy álma beteljesülni látszik, amikor beadja a jelentkezését egy, az FBI által szervezett tanfolyamra, aminek Sebastian nem teljesen örül, főleg most, hogy végre közelebb került a lányához. A férfi döntése eléggé megosztja majd szerintem az olvasókat, hiszen olyan lépést tesz meg, amivel nem sokan fognak szimpatizálni. A többi szereplő élete is formálódik, egyre izgalmasabb fordulatot vesz, a történet lezárása pedig abszolút hajszál-kitépősre sikeredett, remélem, minél hamarabb kézbe vehetjük a negyedik részt.

Összességében egy jól felépített krimit kapunk, amelyben kevesebb az akció, viszont a csattantó rendesen arcon csapja az embert, ahogy az utolsó oldal is.

Hjorth & Rosenfeldt: Sír a hegyekben, ford. Bándi Eszter, Animus Kiadó, 2015, 464 oldal, 3890 Ft