Meséld újra! - Gulliver

covers_349892.jpgSzerző: Jonathan Coe
Cím: Meséld újra! - Gulliver (Gulliver)
Fordító: Gács Éva
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 96

SPOILERMENTES KRITIKA! 

A Kolibri Kiadó által két évvel ezelőtt útjára indított, tíz kötetből álló Meséld újra!-sorozat – amelynek célja a klasszikus történetek fiatalokkal való megismertetése, – a hatodik kötetéhez érkezett, és még idén kézbe vehetjük Antigoné történetét is. A mostaniban azonban Gulliverét ismerhetjük meg, aki kalandos élete során négy, az emberekétől nagyon különböző világba jut el.

Lemuel Gulliver hajóorvosként szolgál, amikor egyik útjuk során viharba keverednek. Egy szigeten tér magához, ahol egészen apró emberkék élnek, és akik később a császár szolgálatába állítják őt. Lilliputból visszatérve újabb hajóútra indul, ekkor az óriások földjén köt ki. Pár évvel később a Japán közelében lévő Lapután, a repülő szigeten találja magát, utazását végül a Nyihahák országában zárja.

Jonathan Coe Angliában született és jelenleg is ott él, eddig közel tizenöt regényt írt. Magyarországon mindeddig egyetlen könyve jelent meg (Trógerek klubja), így nem meglepő, ha mi, magyarok még nem hallottunk róla. De ez nem változtat a tényen, hogy remekül át tudta adni Swift üzenetét az átdolgozás folyamán.

Az eredeti regényt nem olvastam még, de már többször terveim között szerepelt, de az az igazság, hogy a meséket ismerve nem sok kedvem volt hozzá. Ami – így utólag belátva – balgaság volt részemről, hiszen az általam látott rajzfilmek nagyban eltérnek az eredeti cselekménytől, főleg, mivel az adaptációk általában a lilliputi eseményekre fókuszálnak.

Gulliver történetét én leginkább az Alice Csodaországban című kötethez tudnám hasonlítani, amelyet előszeretettel aposztrofálnak gyermekkönyvként, illetve meseként, mégis egy sokkal mögöttesebb jelentéstartalommal bír. Swift – és így Coe is – ugyanis élesen bírálja a társadalmat, a különböző országokban más és más problémával találkozhatunk. Itt van például az előítélek kérdése, mikor pusztán egy ember cselekedetei vagy elmondása alapján ítélünk meg/el egy egész nemzetet. Vagy az ha a szokásostól eltérő gondolkodásmódú, világszemléletű emberrel találkozunk, hajlamosak vagyunk őt is megvetni. Laputában, a tudósok országában példának okáért egy olyan csoporttal találkozhatunk, akik a tudásszomjukat igyekszenek kielégíteni minden áron, de közben elfelejtenek élni, feláldozva saját életüket és boldogságukat. Ahogyan a szerző is írja, hogy sokan örökéletűek voltak, ám mégsem lelhették örömüket ebben, mert mindig irigyelték a fiatalok erejét, életkedvét.

Gulliver története tehát remek kiindulópont lehet egy komolyabb beszélgetéshez vagy akár egy vitaesthez, és ehhez mind ez a kötet, mind az eredeti regény kiváló lehetőséget ad. Biztos vagyok benne, hogy a fiatal, 10-14 éves olvasókban is elindít a történet olyan gondolatokat, amelyek más megvilágításba helyezik a körülöttük lévő dolgokat, ezért különösen ajánlom figyelmükbe ezt a könyvet.

Értékelés: 10/8

Meséld újra! sorozat eddig megjelent kötetei:

Don Giovanni (újrameséli: Alessandro Baricco)
A jegyesek (újrameséli Umberto Eco)
Cyrano de Bergerac (újrameséli Stefano Benni)
Az orr (újrameséli Andrea Camilleri)
Nemo kapitány (újrameséli Dave Eggers)
Gulliver (újrameséli Jonathan Coe)
Antigoné (újrameséli Ali Smith)
Bűn és bűnhődés (újrameséli Abraham B. Yehoshua)
Gilgames (újrameséli Yiyun Li) 
Lear király (újrameséli Melania G. Mazzucco)