Az a csodálatos Lappföld

Lappföldön, a negyvennyolc napos sarki éjszakában vad vihar tombol. Az ötvenes éveiben járó, számi származású Klemetnek és az ifjú, szőke Ninának rénrendőrként az a dolga, hogy rendet tartson a rénpásztorok között, akik jobbára a csordák keveredése miatt kerülnek konfliktusba. Ám váratlanul valódi nyomozói feladatuk akad: a kautokeinói múzeumból eltűnik egy ősi sámándob, és ugyanaznap meggyilkolnak egy számi rénpásztort. Van összefüggés a két bűnügy között? Miért vágták le az áldozat fülét, és miért metszettek bele olyan jelet, amilyet a rénszarvasokéba szokás? Ezt kell kiderítenie a nyomozópárosnak, miközben meg kell küzdeniük a rendőrségi rasszizmussal, a nagypolitika szempontjaival s önnön korlátaikkal is.

A francia születésű Olivier Truc író és újságíró, ma már Stockholmban él, a Le Monde és a Le Point című francia lapoknak skandináviai és balti tudósítója. Két ismeretterjesztő könyv után a Sámándob az első regénye, amely 2012-ben jelent meg, és amellyel tizenhat különböző irodalmi díjat nyert el, a sikerére való tekintettel pedig 2014-ben a folytatás is megszületett. A szerző egy dokumentumfilm forgatása során személyesen ismerkedett meg Lappfölddel, az ott élő rénpásztorokkal és a rénrendőrség tevékenységével.

A Sámándob tehát igazi kuriózum a Skandináv krimik sorozatban, hiszen a szerzője, amint a fentiekből is látszik, nem eredendően az északi országok szülöttje, hanem francia származású. Ez azonban mit sem változtat a tényen, hogy remekül illeszkedik az Animus Kiadó által indított szériába.

Lappföld egy csodálatos vidék, főleg nekünk, magyaroknak, hiszen egy teljesen más világot mutat be. Egy olyan helyet, ahol hetekig nem megy le, majd jön fel a Nap, ahol rénpásztorok és rénrendőrök élnek, és ahol – természetesen – az igazi Mikulás él. Azonban most nem ő lesz a főszereplője a történetnek, hanem egy titokzatos sámándob, amely egyik napról a másikra eltűnik a múzeumból. Ezzel egy időben meggyilkolnak egy rénpásztort. A nyomozással az idősebb Klemet, valamint a fiatal Ninát bízzák meg. Mindkettejüknek szokatlan az új munkakör, hiszen eddig csak a rend békéjét kellett őrizniük. Az már előre sejthető, hogy a betörés és a gyilkosság között lesz összefüggés, ám a sok különös körülmény (mint például, hogy az áldozat testébe a rénszarvasok jelét vésték bele) megnehezíti a nyomozást. A történet egyébként nagyon erősen kezd, az olvasó adrenalin-bombaként kapja az információkat, sajnos a végére egy kicsit visszavesz a tempóból, így enyhe hiányérzetünk is lehet.

Jó skandináv krimihez méltóan ebben a regényben is találkozhatunk társadalmi problémákkal, jelen esetben a rasszizmussal. A számik vagy lappok a Lappföld terület finnugor nyelvű bennszülött lakói. Hagyományos szállásterületük nagyjából akkora, mint a mai Svédország, de szétszórtan élnek, és nincsenek többen százezernél. Magyarországon kevéssé ismert, de ajánlatos a „számi” név használata, mert a „lapp” nevet a nép tagjai megalázónak érzik. Részben ez is okozza az egyik fő társadalmi kérdést, amikor előkerülnek a régi hagyományok, ezáltal egy teljes új kultúrát, több évszázados népszokásokat ismerhetünk meg. Ugyanígy megismerkedhetünk a rénpásztorok különös és egzotikus világával, az ott élő népek közötti ellentétekkel, a lappföldi tájjal, valamint a modern világ és a hagyományok tiszteletének ütközésével. Érdekességként a kötet tartalmaz egy rövid előzményírást is, amely több mint 320 évvel ezelőtt játszódik, de természetesen ez sem öncélú, a történet végén értelmet nyer ez a sztori is.

Összességében tehát egy hullámzó cseleményvezetésű, ám ennek ellenére végig izgalmas krimit kapunk, amelynek igazi erőssége, hogy nagyon sok mindent megtudhatunk a számik világáról, akik bár ugyanúgy európaiak, mint mi, ám mégsem tudunk semmit róluk. (Ó, igen, a borító - ismételten - telitalálat!)

Olivier Truc: Sámándob, ford. Bognár Róbert, Animus Kiadó, 2015, 464 oldal, 3790 Ft

KEDVEZMÉNYES VÁSÁRLÁS ITT!