Kőangyalok

Szerző: Kristina Ohlsson
Cím: Kőangyalok (Stenänglar)
Fordító: Erdődy Andrea
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 240

SPOILERMENTES ÍRÁS!

 

Jelen recenziómat egy kis vallomással kezdem. Bátran kijelenthetem, hogy az Animus Kiadó regényei szinte az egész életemet végigkísérték. Gyermek- és tinédzseréveimet Rowling, Horowitz, Lowry, Sachar, Wilson művei határozták meg. Mikor kezdtem kinőni ezekből a regényekből, épp akkor jött a váltás a kiadó életében is: az ifjúsági regényekről átváltottak a Skandináv Krimikre, amik mára a főprofilukká vált. De hogyan is kapcsolódik mindez a Kőangyalokhoz? Kristina Ohlsson, aki egyébként az egyik kedvenc svéd krimiíróm, gyermekekek szóló trilógiája egy időre visszarepített gyermekkoromba, hiszen mindhárom regény hozta azt a színvonalat, amit a korábbi „animusos könyveknél” megszoktam.

A harmadik regény főszereplője Simona, akivel az előző kötetekben is találkozhattunk. (A trilógia mindegyik részében a három jóbarát egyike kap fontosabb szerepet.) A kislány a húsvéti szünetet a nagymamájánál tölti Ăhusben. A ház régen hotelként funkcionált, mára azonban a legtöbb szoba üresen áll. Simona éjjelenként halk neszezésre figyel fel, árnyalakok tűnnek fel a falakon, a nagyitól kapott magnóval készített hangfelvételeken pedig egy segélykérő kiáltás hallatszik. Simona, Billie és Aladdin segítségével a rejtély nyomába ered, ám mindeközben kiderül, hogy a kislány nagymamája súlyos beteg.

Kristina Ohlsson 1979-ben született egy dél-svédországi városban. Jelenleg Bécsben él, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet terrorizmusellenes szakértőjeként dolgozik. 2009-ben jelent meg első krimiregénye, a Frederika Bergman és Alex Recht közös nyomozásairól szóló sorozat nyitókötete Mostohák címmel. Azóta a teljes sorozat (Elnémítva, Őrangyalok, Az 573-as járat, Dávidcsillagok) elérhető magyar nyelven, ahogyan a két kötetes Martin Benner-széria (Lotus Blues, Mio Blues) is. A szerző 2013-tól ír gyerekeknek szóló történeteteket, ezekből idáig négy jelent meg Magyarországon.

Habár a trilógia kötetei nem egymásra épülnek, bármilyen sorrendben olvashatóak, én mégis ajánlom mindenkinek, hogy a megjelenésnek megfelelően vegye kezébe a könyveket. A Kőangyalok ugyanis véleményem szerint a sorozat legjobb darabja, méltó lezárása a trilógiának. Ugyanakkor hozzá kell tennem azt is, hogy a másik két kötetnek sincs oka panaszra, de egy ilyen erős történet után számomra mindkettő csalódás lenne. Ebben a kötetben ugyanis minden megvan, ami egy jó gyermekregényhez kell.

Az üveggyerekek inkább a kísértetjárásra, a nyomozásra helyezte a hangsúlyt, Az ezüstfiúban ezzel szemben inkább Aladdin magánélete került előtérbe. A kőangyalok viszont megtalálta a tökéletes egyensúlyt. Kapunk egy igazán izgalmas történetet, amelyet ha tizenöt évvel ezelőtt olvastam volna, biztosan nem mertem volna lekapcsolni a lámpát lefekvéskor. Ohlsson tökéletesen adagolja az izgalmakat, filmszerű leírásainak köszönhetően garantált a feszültség, és habár a történet végén mindenre választ kapunk (megnyugtatva ezzel a gyerekolvasókat, hogy szellemek nincsenek), mégis kellemes borzongással emlékezünk vissza a regényben olvasottakra. Emellett a sorozat egyik legkeményebb hétköznapi problémáját mutatja be a kötet: az egyik szerettünk elvesztését. Simona nagyanyjánál ugyanis rákot diagnosztizálnak, és habár a nagyi igyekszik minden lehetségest elkövetni, hogy unokája ebből ne sokat észlelhessen, a kislányt mégis nagyon megviseli a betegség és a halál is. Fontosnak tartom, hogy ezekről a problémákról beszélni kell a gyerekekkel, Ohlsson pedig az egyik lehető legjobb formáját találta meg ennek közvetítésére.

Összességében egy izgalmas, remekül sikerült gyermekkönyv-trilógiát olvashattam, amelyet bátran ajánlok minden kisiskolásnak és természetesen a szüleiknek is, de a hozzám hasonló huszonéves Ohlsson-rajongók is kedvüket lelhetik benne.

Értékelés: 10/10

A szerző eddig megjelent regényei:

Fredrika Bergman-sorozat:

Mostohák
Elnémítva
Őrangyalok
Az 573-as járat
Dávidcsillagok

Martin Benner-sorozat

Lotus Blues
Mio Blues

Az üveggyerekek-sorozat:

Az üveggyerekek
Az ezüstfiú
A kőangyalok

Egyéb regények:

A kastély titka