Legendás állatok és megfigyelésük - Képes Kalauz

Szerző: Michael Kogge
Cím: Legendás állatok és megfigyelésük - Képes Kalauz (Fantastic Beats and Where to Find Them - Character Guide)
Fordító: Élő Csaba Jenő
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 144

Alapvetően mindig azt hangoztatom, hogy mielőtt az ember belekezd egy könyvbe, előtte tudatosítsa magában, hogy tulajdonképpen mibe is vág bele. Értelemszerűen egy harmincas férfit nem fog lekötni Hófehérke legújabb kalandja az őzikével, egy tizenkét éves lány pedig lehetőség szerint ne Stephen Kinget olvasson először. Éppen ezért minden kritikámnál igyekszem a célközönség szemével tekintetni az adott könyvre. A Legendás állatok és megfigyelésük képes kalauzával azonban igen csak bajba keveredtem én is.

A kötet igazából egy képes karaktermutató, ugyanis a legfontosabb szereplőket mutatja meg a szerep fontosságához mérhető terjedelemben. Első körben a négy főhőssel - Göthével, Tinával, Queenie-vel és Jacobbal ismerkedünk meg, őket követik a MACUSA, vagyis az Amerikai Egyesült Államok Mágiaügyi Kongresszusa dolgozói, a New Salemi Filantróp Társaság vezetője és tagjai, a Shaw-család és végezetül a hatalmas és félelmetes erővel rendelkező Obskurus. A kötet végén egy tizenkét oldalas képalbumot is találunk.

Igazság szerint én ezelőtt soha nem vettem még kézbe Képes Kalauzt. (Igen, ez talán hihetetlen, de még boltokban sem nagyon ragadta meg a figyelmemet.) Így kissé naivan azt hittem, hogy ezekben a kötetekben a szereplők sztorizgatnak, a forgatásról, a castingról is szó esik, megismerjük az adott karakterek (és ebben az esetben a legendás lényeket), és mindezt sok-sok színes kép kíséretében. Nos, a színes képekkel nincs is gond, ugyanis a kötet több mint felét egész oldalas fotók díszítik, így valójában egy gyönyörű albumot vehetünk kézbe, amelyet felnőttfejjel is élvezet lapozgatni. 

A karakterek bemutatását úgy kell elképzelni, ahogyan egy tinimagazin cikkei megjelennek. Egy teljes oldalt szentel a szereplők öltözködésének, aztán jönnek a képességek, legfőbb tulajdonságok, egy-egy idézet. Aki látta a mozifilmet, annak semmivel sem többet ad ez a kötet, mint ami a filmből kitűnik. Egyiküket sem ismerjük meg tüzetesebben, a múltjukról nagyon kevés szó esik, sőt, megkockáztatom, hogy Rowling semmilyen formában nem működött közre a megjelenés során. (Talán túlzó lenne ezt állítani, de véleményem szerint még csak el sem olvasta.)

Én a magam részéről sokkal jobban örültem volna ha a könyv a fentebb említett dolgokat (casting, forgatás, stb.) taglalja, vagy legalább ha már a címében benne van, akkor a legendás állatokról kapunk egy átfogóbb képet. A célközönség ebben az esetben a 6-14 éves korosztály, nekik tökéletes karácsonyi ajándék lehet a kötet, ők még élvezni is fogják, az idősebbek meg gyönyörködhetnek a képekben. Meg persze a Harry Potter fanatikus esetében is ott a helye a polcon.