Cselszövés Hollywoodban

Agatha nyomoz 9.

Szerző: Sir Steve Stevenson
Cím: Agatha nyomoz – Cselszövés Hollywoodban (Agatha Mystery - Intrigo a Hollywood)
Fordító: Ungváriné Simon Nóra
Kiadó: Manó Könyvek
Oldalszám: 140

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Kilencedik részéhez érkezett az olasz Mario Pasqualotto gyermekeknek szánt krimisorozata. Hőseink, Agatha, Larry, Mr. Kent, a komornyik és Watson a macska ezúttal Hollywoodba utazik, hogy egy újabb bűntényre derítsenek fényt. 

Larry, az ifjú detektívpalánta újabb megbízatást kap. Valaki bojkottálni akarja a Végzetes hiba című film forgatását. A csapat így hát útra kel, egészen a napfényes Kaliforniáig, hogy kinyomozzák a mozi előkészületeit megnehezítő eset szálait.

Az eredeti sorozat jelenleg a huszonkettedik kötetnél jár, így mi, magyarok sem maradunk jó pár évig Agatha nélkül. Mario Pasqualotto, a szerző ezzel a sorozattal érte el az igazán nagy népszerűség hazájában, de emellett számos gyerekkönyv került még ki a keze alól, köztük a magyarul is elérhető Kalóziskola. Sikere talán abban rejlik, hogy könyvei mentesek az erőszaktól, a 8-10 éves korosztály igényeinek megfelelően íródtak, így az izgalom garantált a kisiskolásoknak. 

Az Agatha nyomoz sem kivétel ez alól: bár krimiről van szó, nem kerülnek elő hullák, általában ellopott tárgyakat kell felkutatniuk a kis nyomozóknak. Ez alól az legújabb kötet kivétel, jelen esetben azokra a titokzatos eseményekre kell fényt deríteniük, amelyekkel valaki a forgatási munkálatokat akarja megnehezíteni. A gyerekek együtt nyomozhatnak hőseinkkel és egy jó bűnügyi regényhez híven a megoldás is okoz meglepetést. Kapunk jó pár gyanúsítottat, akad itt féltékeny színésznő, mellőzött forgatókönyvíró, sértett producer, és habár eléggé lecsupaszított és sablonos karakterek mindannyian, a gyerekek így kicsit beleláthatnak a hollywood-i álomgyár működésébe és az intrikákba.

Most is, mint minden kötetben egy újabb rokonnal ismerkedhetünk meg: Bud bácsival – meggyőződésem, hogy alakját Bud Spencer ihlette -, aki kaszkadőrként dolgozik a filmiparban. Összességében egy tisztességesen összerakott gyermekregényről beszélünk, amelyről bizton állíthatom, hogy az alsó tagozatos olvasók élvezni fogják az olvasását. (Nálunk bevált.) 

Értékelés: 10/8

A sorozat kötetei:

A fáraó rejtélye
A rejtélyes bengáliai eset
A legendás skót királyi kard
Titokzatos bűntény az Eiffel-toronynál
Ékszerrablás a Niagara-vízesésnél
Bermuda kincse
A velencei dózse koronája
Kenyai szafari
Cselszövés Hollywoodban