Beteg lelkek

Szerző: Kristina Ohlsson
Cím: Beteg lelkek (Sjuka själar)
Fordító: Erdődy Andrea
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 336

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Akik régóta követik a blogot, azok tudhatják, hogy az egyik kedvenc (skandináv krimi)szerzőm Kristina Ohlsson. Számomra ő az az író, aki már több műfajban is bizonyított (krimi, thriller, gyerekregény), így mikor megtudtam, hogy az első horror-regénye, a Beteg lelkek is megjelenik, különösen nagy várakozással tekintettem a történet elé.

Lukas tíz év elteltével tér vissza a szülővárosába, Kristianstadba. A múlt egyből kísérteni kezdi: egy évtizeddel korábban különös dolgok történtek ugyanis a városban. Egy-egy év elteltével három család udvarában gyulladt ki titokzatos módon a kertben álló fa, ezt követően pedig valaki mindig eltűnt a házból. Egyedül Lukas tért vissza élve, de hogy hol volt és mi történt vele, arra nem emlékszik. A másodiknak eltűnt lány, Fanny apja, Gunnar megpillantja a hazatérő fiút, egyből megszállottá válik ismét: a férfi ugyanis soha nem tudta megbocsátani a férfinak, hogy éppen ő volt az, aki előkerült. Eközben a város szélén álló paplakba beköltözik David – Lukas egykori jó barátja -, aki várandós barátnőjével, Annával igyekszik új életet kezdeni. Csakhogy a lány különös dolgokra lesz figyelmes: önmaguktól bezáródó ajtók, rejtélyes áramkimaradások, egy kereszt a kertben, hangok, amelyeket csak ő hall, alakok, akiket csak ő lát. Valóban a sorozatgyilkos tért vissza, vagy csak valaki gonosz játékot űz az ott lakókkal?

Kristina Ohlsson 1979-ben született egy dél-svédországi városban. Korábban Bécsben élt, ahol az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet terrorizmusellenes szakértőjeként dolgozott. 2009-ben jelent meg első krimiregénye, a Frederika Bergman és Alex Recht közös nyomozásairól szóló sorozat nyitókötete Mostohák címmel. Azóta további négy kötet látott napvilágot magyarul (Elnémítva, Őrangyalok, Az 573-as járat, Dávidcsillagok), a sorozat hatodik része legkésőbb jövőre érkezik. Ezen kívül a két kötetes Martin Benner-széria (Lotus Blues, Mio Blues), valamint továbbii négy gyermekregény köthető a nevéhez. 

Ha leszámítjuk a gyermekregényeket, amelyeket felnőttként valóban elég hamar el lehet olvasni, akkor bátran kijelenthetem, hogy régen akadt már olyan könyv a kezembe, amely ennyire beszippantott volna, és amelyet gyakorlatilag másfél nap alatt kiolvastam. Kristina Ohlsson azonban olyan izgalmasan adagolta a történetet, hogy szó szerint alig bírtam letenni a kötetet, a fejezeteket lezáró függővégek (habár ezt a szót hagyományos értelemben a kötetek befejezésénél használjuk) olyan fokú vérnyomás-növekedést idéztek elő nálam, hogy muszáj voltam még és még és még továbbolvasni.

A történet szinte végig három szálon fut: Lukasén, Gunnarén és David-Annáén. Az olvasó gyakorlatilag az első pillanattól tudja, hogyan kapcsolódik egymáshoz ez a három szál, pontosabban csak azt hiszi, hogy tudja, mert ahogy folyamatosan derül fény a szereplők közötti viszonyra és a múltjukra, úgy értékelődik át meg át az emberben a megítélésük. Ohlsson többször is megvezeti az olvasóját, de olya módon, hogy a regény kétharmadánál már az a falat kaparja, amiért még mindig nem képes összeilleszteni a mozaikokat egy egész képpé. Már pedig a rejtély megfejtésére – ahogyan az egy jó thriller/horror esetében elengedhetetlen – majdnem a történet legvégén derül csak fény, hogy aztán a befejezés még egyszer jól odavágjon a kedves és bizakodó olvasónak.

Műfajilag nem biztos, hogy a horror jelző az, ami legjobban passzol a regényhez, habár vitathatatlan, hogy tartalmaz olyan elemeket, amelytől a gyengébb idegzetű néző a moziban bizony inkább becsukná a szemét és befogná a fülét. A történet inkább műfajok keveredése: a horror mellett megtalálható benne a thriller és a krimi stílusjegyei is, de ezeket olyan jól keveri a szerző, hogy szinte észre sem vesszük, hogy a skandinávokra jellemző társadalomkritika ezúttal ebből a kötetből kimaradt. Ami persze nem is baj, mert kapunk helyette – és az izgalmas történet mellett – csomó remekül felépített szereplőt. Beteg lelkek – a cím roppant találó, mert mire az olvasó a regény végére ér, rádöbben, hogy ez a történet tényleg tele van lelkileg sérült emberrel. Aztán ha már úgy is az utolsó oldalnál jár, még egyszer rápillant Ohlsson mosolygós arcára és elgondolkozik: ez a kedves, vidám nő hogyan képes ennyire izgalmas, ugyanakkor roppant beteg történetet papírra vetni. Nos, ez maradjon az ő titka, mi pedig várjuk nyugalomban a soron következő kötetet.

Értékelés: 10/10

A szerző eddig megjelent regényei:

Fredrika Bergman-sorozat:

Mostohák
Elnémítva
Őrangyalok
Az 573-as járat
Dávidcsillagok

Martin Benner-sorozat

Lotus Blues
Mio Blues

Egyéb regények:

 

Beteg lelkek

Az üveggyerekek-sorozat:

Az üveggyerekek
Az ezüstfiú
Kőangyalok

Egyéb gyerekregények:

A kastély titka