Egy szót se szólj!

covers_432268.jpgSzerző: Rena Olsen
Cím: Egy szót se szólj! (The Girl Before)
Fordító: Gömöri Péter
Kiadó: 21. század Kiadó
Oldalszám: 392

SPOILERMENTES KRITIKA!

A Holtodiglan és A lány a vonaton című regényekkel új hullám indult meg kis hazánkban, amelyet leginkább a női pszichothriller jelzővel lehet illetni. Ezek a regények azonban – nevükkel ellentétben – nem kifejezetten női olvasóknak szólnak, habár az is tény, hogy a kiszolgáltatott, alávetett nőkről szóló történetek inkább a gyengébb nemhez állnak közelebb. Rena Olsen debütáló regénye is tökéletesen beleilleszkedik ebbe a sorba, a lényegi különbség, hogy az Egy szót se szólj!-nak komolyan foglalkozik is az adott problémával.

Clara Lawson nagy boldogságban él férjével, Glennel, amikor egy nap rendőrök törnek rájuk. Az addig tökéletesnek hitt élet darabokra törik: a férfit börtönbe szállítják, Clarát pedig egy speciális intézménybe. Pszichológusok, szakemberek igyekeznek a nőből minél több információt kihúzni, ám ő tartja magát férje utolsó parancsához: egy szót sem szabad elárulnia az ő külön világukról.

Rena Olsen úgy nőtt fel lelkész édesapja mellett, hogy néhány évente mindig új helyre költöztek. A sok különféle találkozás és környezet felkeltette az érdeklődését az emberi természet iránt. Az egyetemen BA-fokozatot szerzett pszichológiából és MA-fokozatot pár- és családterápiából. A szerzőnő szakképzett iskolai terapeuta, aki nappal fiataloknak segít, éjjel pedig egy új világot teremt írásaival. Első, bemutatkozó pszichológiai thrillere 2016 egyik nagy meglepetée volt az amerikai és a nemzetközi könyvpiacon.

Megvallom, eleinte kissé döcögősen haladtam a regénnyel. Mintahogyan a kiadói fülszövegből is kiderül, a regény a gyermekprostitúcióról és az emberkereskedelemről szól. Ez szinte rögtön a történet elején kiderül az olvasó számára, így ezzel nem árulok el nagy titkot. Éppen ezért nekem kicsit csalódás volt a kezdet, hiszen milyen regény az, ahol az olvasó az első tíz oldal után rájön, miről is szól a könyv, a szereplők meg csak tapogatóznak a sötétben. De aztán szép lassan haladtam tovább, és jött is a felismerés: ez a regény nem a titkok vagy a nagy csattanó miatt íródott meg, hanem hogy lerántsa a leplet erről a kegyetlen világról. Nem egy könnyű olvasmány, óvatosan kúszik be az ember bőre alá, és szinte észrevétlenül rántja be, hogy aztán sokáig ne eressze.

Rena Olsen – habár elsőkönyves szerző – roppant összetett történettel és karakterekkel dolgozik. A cselekmény végig két szálon fut: az egyik a jelen idő, amikor a nyomozók és a szakemberek próbálják megtörni és szóra bírni Clarát, a másik a múlt, ahol láthatjuk, hogyan jutott a nő is arra a sorsra, amire a többi lány és végül hogyan változott meg az élete Glennel kötött házassága miatt. Ez utóbbi egyébként előre-hátra ugrál az időben, egyszer a tinédzser Clarát látjuk, majd a feleséget, utána a gyermeket, és ezek az idősíkok folyamatosan váltakoznak. Mégsem válik zavaróvá, követhetetlenné a történet, hiszen ezek csupán emlékfoszlányok, amelyekből az olvasó és Clara is építkezik. A jelen idejű, lineráis történetvezetésű rész is ugyanilyen alapossággal van felépítve: Clara a szemünk láttára változik meg, ahogy rádöbben tette súlyosságára. Természetesen ennek megfelelően ő a legerősebb karakter is, aki talán többeknek ellenszenvessé válhat eleinte, de Olsen úgy alkotta meg, hogy az olvasó megértse őt, mit miért tesz. Mellette a többi szereplő – Glen, Glen papa, Mae mama, a lányok, a pszichológus – is megfelelően felépítettek, és sajnos nagy az esély arra, hogy mindez csupán a szereplőket tekintve fikció, a világ számos pontján így működik a szervezett emberkereskedelem és gyermekprostitúció.

Igazából azt az egyet sajnálom – és itt kanyarodok vissza a bevezetőmhöz –, hogy ezt a regényt is A lány a vonaton címűhöz hasonlítják, pedig az a nyomába sem ér ennek. Az Egy szót se szólj! Erőteljesen és sokkolóan mutatja be ezt a torz világot, amelyben valaki egyszerre tud bűnös és áldozat lenni. A regény végkicsengése – a helyzethez képest pozitívnak mondható – ez pedig az olvasót is apró reménnyel tölti el, hogy a világ Clarái és Glenjei egyszer megkaphatják méltó büntetésüket.

Értékelés: 10/9