Misu háborúja

covers_451167.jpgSzerző: Pachmann Péter
Cím: Misu háborúja
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 208

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Pachann Pétert azt hiszem senkinek nem kell bemutatni. Ha máshonnan nem is, de a Tények műsorvezetőkejént egy egész ország ismerte meg a nevét. A most megjelenő Misu háborúja című (kis)regénye a délszláv háború borzalmait vegyíti egy család élettörténetével.

A délszláv háború ideje alatt játszódó történet főszereplője – a címmel ellentétben – Misu anyja. A több idősíkon futó cselekmény során megismerjük az ő életének egyes pillanatait, a házasságkötéstől kezdve, a teherbe esésen és a szülésen keresztül egészen Misu hatéves koráig. A nő és Misu életében fontos szerepet játszik az apa jó barátja, Ábrahám is, aki az igazi borzalmat jelenti a család számára. És mindeközben az emberi kegyetlenséggel, az éhezéssel és a kiszolgáltatottsággal is meg kell küzdenie hőseinknek.

1992 és 1997 között a Magyar Televízió Híradójának főszerkesztője volt, 1997-től a TV2-n futó Tények műsorvezetője, valamint külpolitikai tudósítójaként dolgozott. Egyebekben a Mokka a Jó estét, Magyarország! műsorvezetőjeként is látható volt. 2007-ben jelent meg első regénye, a Pilátust játszani. A délszláv háború ihlette Misu háborúja a második könyve.

Nagy bajban vagyok ezzel a regénnyel. Egyfelől maga az alaptörténet, Misu születése és életének első évei különösen tetszik, van valami roppant fájdalmas ebben a sorsban, ami a családnak jutott. Anélkül, hogy bármit elárulnék, a szerzőnek sikerült eredetiséget csempésznie ebbe a szálba, amivel kiemelkedik a cselekmény a társművek közül. Másfelől azonban a folyamatos időbeli ugrásoknak köszönhetően a sztori már az elején zavarossá válik, az olvasó nagyon sokáig nem is tudja, hová helyezze az egészet, ami azért egy 200 oldalas regénynél kicsit rosszul veszi ki magát. Számomra a háborús helyzet leírása is legtöbbször inkább öncélúnak tűnt, így nem egyszer elvesztettem a lelkesedésemet a történet iránt – ami egyébként nagyon lassan haladt -, így az egyébként tényleg rövid írás elolvasása közel egy hetembe telt. Ami persze azért sem jó, mert ez a szakaszosság nem engedte, hogy elmélyedjek a hangulatban, hogy teljes egészében átadjam magam annak, így ez is hatással van a véleményemre.

Többet nem is nagyon tudok írni a regényről, mert bármilyen más negatívum nem lenne releváns, pont a fentebb említett okok miatt. Persze, az is előfordulhat, hogy rosszkor voltam rossz helyen, vagyis, hogy a könyv és én nem a megfelelő időpontban találkoztunk, de sajnos olykor ez is benne van a pakliban. A pontozást is ennek fényében kéretik figyelembe venni.

Értékelés: 10/6