Holnap

covers_451299.jpgSzerző: Guillaume Musso
Cím: Holnap (Demain)
Fordító: V. Detre Zsuzsa
Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 404

Guillaume Musso nevét még az egykori Ulpius-ház Kiadónak köszönhetően ismerhettük meg, többek között az És azután, az Ott leszel?, a Visszajövök érted, a Mi lesz velem nélküled? című regények kapcsán. Az utóbbi időben a francia szerző könyveinek magyarországi gondozását a Park Kiadó vállalta magára, Az angyal hív után idén megjelent a Holnap című írás is, amely egy roppant furcsa szerelmi történet és egy izgalmas krimi keveréke.

Matthew, a bostoni egyetemi fizikatanár felesége halála után egyedül neveli négy és fél éves gyermekét. Egy évvel a megözvegyülése után egy laptop vásárlást követően kapcsolatba kerül annak korábbi tulajdonosával, Emmával, a New York-i sommerlier-vel. Nem sokkal később randevút beszélnek meg, ahová mindketten el is mennek, ugyanabba az étterembe, ugyanazon a napon, ugyanabban az órában – ám mégsem találkoznak. Ugyanis Emma 2010-ben, Matthew 2011-ben él. A felfoghatatlan és döbbenetes felismerés új lehetőséget is tartogat mindkettejük számára, kölcsönösen segítve egymáson, megmenthetik a másikat a szenvedéstől. A kérdés a szokásos: biztos jó dolog beleavatkozni a sorsba, ezzel megváltoztatva a múltat?

A Holnap az első regényem Mussótól, de biztosan nem az utolsó. Habár az első fejezeteknél még kicsit kételkedve olvastam a sorokat, ugyanis a stílus kezdetben számomra fura volt, kicsit elsőkönyvesnek tűnt, holott a szerzőnek ez már sokadik története. Ezt követően azonban beindult a sztori, a szereplőket egyre jobban ismertem és szerettem meg, minek következtében mindenhová magammal vittem a kötetet, hogy ha csak pár szabad percem is van, kézbe vegyem.

A történet abszolút nem eredeti, gondoljunk csak a Ház a tónál című filmre, azonban Musso bebizonyítja, hogy még a szokásos kliséket alkalmazva is lehet igazán izgalmas cselekményű regényt írni. A könyv első fele inkább a múlttal és jövővel való játék, a csavarok is ezeknek megfelelően érkeznek jó helyen és jó időben, és habár utólag azt mondja az ember, hogy logikus, hogy ezekkel operál Musso, mégis minden második-harmadik fejezetet olyan függővéggel zár, hogy az olvasó kénytelen tovább olvasni. A regény második fele ezután elbúcsúzik a könnyed romantikus hangulattól, hogy egy sötétebb tónusú krimibe csapjon át. Persze senki ne várjon skandináv érzetű bűncselekményeket és depressziót, a komorság csak a korábbi vidám légkörhöz képest lesz éles váltás.

Viszonylag kevés szereplőt kapunk, Emma és Matthew is szerethető karakterek, de talán Romuald, a fiatal számítógépes guru lesz az olvasók kedvence, hiszen ő jóformán az egyetlen olyan szereplő, aki sem kívülről, sem belülről nem tökéletes, csomó hibája van, mégis az egyik legjobb szívű és leghumorosabb hős a történetben. Rajta kívül a karakterek a tipikus romantikus dramedy-szereplők: a többség szép és jó, de aztán lesz olyan jó, akiről kiderül, hogy mégsem annyira jó, akkor meg igazán rossz lesz.

Hiába azonban a klisés sztori, hiába kapunk sablonkaraktereket, az egész mégis remekül működik, mert a történet kikapcsol, leköt, elvarázsolt és elrepít minket egy mesés világba, ahol hihetünk az olyan dolgokban, hogy végül minden jóra fordul és hogy semmi és senki nem véletlenül érkezik az életünkbe.

Értékelés: 10/9

A szerző magyarul megjelent regényei:

És azután (Szerelem életre-halálra címmel is megjelent)
Ott leszel?
Visszajövök érted
Mi lesz velem nélküled?
Az angyal hív
Holnap