A lány, akinek nincs múltja

covers_415315.jpgSzerző: Kathryn Croft
Cím: A lány, akinek nincs múltja (The Girl With No Past)
Fordító: Loósz Vera
Kiadó: Művelt Nép Könyvkiadó
Oldalszám: 368

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Azon talán senki nem lepődik meg, hogy az Ulpius-ház nyomdokain evező Művelt Nép Könyvkiadó a nagy előd jó szokásához híven igyekszik meglovagolni az éppen aktuális divathullámot, aminek köszönhetően jóformán válogatás nélkül kiadnak minden regényt az adott műfajon belül, minőségtől függetlenül, csak rányomhassák a borítóra, hogy valamelyik sikerlistán szerepelt a regény. Kathryn Croft egyébként harmadik, de Magyarországon még csak az első kötete is tökéletesen illeszkedik a sorba: A lány a vonaton által népszerűvé vált grip lit műfaj semmivel nem emelkedik ki a társai közül.

Leah Mills jelenleg egy könyvtárban dolgozik, de minden nap azon imádkozik, hogy minél hamarabb visszatérhessen magányosan álló lakásába, ahol a regényeibe belefeledkezhet maga mögött tudhatja a múltját. Tizennégy évvel ezelőtt ugyanis szörnyű dolgokat kellett átélnie, ami azóta sem ereszti őt. Az évforduló közeledtével azonban nem csak saját lelkiismeretével kell elszámolnia, hanem egy különös idegennel is, aki látszólag ismeri a titkát, és eltökélt szándéka, hogy rettegésben tartsa Leah-t.

Kathryn Croft első regényeit (Behind Closed Doors, The Stanger Within) magánkiadásban jelentette meg, ezt követően látott napvilágot egy nagyobb kiadónál 2015-ben A lány, akinek nincs múltja. A kötet hetekig vezette az Amazon sikerlistáját, azóta több mint tizenhárom országban jelent meg. Az újabb regényei – A lány, akit elvesztettél; A nő, aki máshol ébredt – is hasonló sikereket értek el a grip lit műfaj rajongói körében. A szerző tizenkét évig élt Londonban, jelenleg Guildfordban él férjével, három gyermekével és két őrült macskával. Legutolsó könyve Silent Lies címmel 2017 októberében jelent meg.

Senkit nem akarnék lebeszélni ennek a kötetnek az elolvasásáról, de talán az tükrözi legjobban a véleményemet a könyv minőségéről, ha egy kicsit elidőzünk a címen. A lány, akinek nincs múltja. A történet vázát ugyanakkor a lány múltja adja, attól nem tud szabadulni. Ha enyhe ellentmondást – és némi hatásvadász stílust – érez az olvasó, az nem véletlen. A történetre ugyanis éppúgy igaz a logikátlanság, mint a cím esetében. Alapból nem teljesen világos számomra, hogy egy E/1-ben elmesélt történetben a főszereplő miért is titkolózik a saját múltjával. Persze, értem én, hogy izgalmassá kell tenni a cselekményt, és nem lehet lelőni a poént előre, de ha egy kicsit is jobban belegondolunk, ha valami trauma ért minket a múltban, hiába próbáljuk meg elfelejteni, mégsem titkolózunk önmagunk előtt.

De hát mit is várhat az ember, ha a főszereplő ismét egy lelkileg teljesen sérült lány, aki gyakorlatilag képtelen az önálló életre és gondolkodásra, aki jó főhőshöz mérten a legnagyobb lelkiismeret-furdaláson esik át, holott ő volt a legártatlanabb mind közül, és persze képtelen bármiféle normális kapcsolatot kialakítani saját önzősége miatt. Persze, nagyon sokan akarnak vele barátkozni (a munkatársaitól kezdve, a könyvtárba járó férfin keresztül egészen a társkereső oldal adminjáig), de ezek a karakterek is olyan egyszerű jellemmel bírnak, ami egy idő után roppant bántó tud lenni. A múltban történteket szép fokozatosan ismerjük meg, de az is körülbelül annyira jó, hogy ismételten bebizonyosodjon, hogy Leah nem képes felismerni a körülötte lévő hülyéket.

A regény egyetlen előnye, hogy Craft olvasmányos stílusban ír, így viszonylag gyorsan lehet haladni vele. De a sztoritól senki ne várjon világmegváltást, a múltban történt eseményekre nagyjából a könyv felénél rá lehet jönni, és ugyanígy a zaklató személye sem fog sok embernek nagy meglepetést okozni. Az utolsó fejezet csavarja mondhatnám, hogy kicsit feljebb húzta a regény színvonalát, de azért ez sem teljesen eredeti ötlet, így a rutinosabb olvasókat ez sem éri teljes sokként.

Összességében A lány, akinek nincs múltja egy pár órányi kikapcsolódást ad az olvasóinak, de nem lesz a műfaj gyöngyszeme. Ha nincs más, olvashatjuk ezt is, de azért csodát ne várjunk.

Értékelés: 10/6

A szerző eddig megjelent regényei:

A lány, akinek nincs múltja
A lány, akit elvesztettél
A nő, aki máshol ébredt