Meséld újra! - Gilgames

covers_458317.jpgSzerző: Yiyun Li
Cím: Meséld újra! - Gilgames (The Story of Gilgamesh)
Fordító: Bíró Júlia
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 100

SPOILERMENTES KRITIKA! 

A Kolibri Kiadó 2014 tavaszán indította útjára a tíz kötetes Meséld újra!-sorozatot, amelynek célja a klasszikus történetek fiatalokkal való megismertetése. A Gilgames eposzt a kínai származású, amerikai írónő, Yiyun Li átírásában olvashatjuk, ezzel együtt a sorozat utolsó része, a Lear király is kapható már. 

Gilgames Uruk ősi városának a királya volt, aki fiatalon kegyetlen és erőszakos uralkodó hírében állt, később azonban, kalandok sorait megélve bölcs és igazságos emberré vált. A kötetből megismerhetjük Gilgames életének legfontosabb állomásait: királlyá válását, Enkiduval, a hozzá hasonlóan bátor és erős férfival kötött barátságát, majd később azt, hogyan hajszolta a halhatatlanság és az örökifjúság titkát Enkidu halála után.

Az 1972-ben született Yiyun Li írónőt a The New Yorker magazin a legjobb 40 évesnél fiatalabb írók közé sorolta. Műveit több mint 20 nyelvre fordították le, számos irodalmi díj, köztük a rangos Guardian First Book Award birtokosa. Írásaiban, annak ellenére, hogy minden tekintetben amerikainak vallja és érzi magát, még mindig visszaköszön szülőhazája, Kína, annak minden ellentmondásával együtt. Eddig két novelláskötete, két regénye és egy önéletrajzi műve jelent meg, valamint a Gilgames-eposz átirata, amivel a magyar olvasók előtt most mutatkozik be. Az írás mellett a Princeton Egyetem professzoraként dolgozik.

Ahogyan már többször leírtam, a Meséld újra!-sorozatot azért tartom igazán fontosnak, mert a széria nem az unalomig elővett klasszikusokat igyekszik megismertetni a fiatal olvasókkal, hanem olyan regényeket, drámákat vesz elő, amelyeknek eddig - hiába a több évszázaddal korábbi megjelenés - nem készült átirata. Így ismerhettük meg az első olasz regény (A jegyesek), az egyik legjelentősebb görög dráma (Antigoné) vagy éppen a középiskolában kötelező olvasmányként megjelölt Az orr vagy éppen a Bűn és bűnhődés történetét. A Gilgames eposz ebből a szempontból talán kicsit kivételt képez, hiszen az évezredek során több feldolgozása is készült, de ez mit sem von le ennek a kötetnek az élvezeti értékéből.

A Gilgames eposz az emberiség legrégebbi fennmaradt szépirodalmi műve, az ókori Kelet legjelentősebb irodalmi alkotása. Történeteinek legkorábbi, a Kr. e. III. évezre második feléből származó töredékei sumér nyelvűek, de sok átirata létezik más korabeli nyelveken is. A tizenkét agyagtáblára vésett eposzt a XIX. század második felében, egy régészeti ásatás során tárták fel. Yiyun Li átirata minden tekintetben megfelel a Mesél újra!-sorozat eszméinek: gyermekekhez szól, de értő olvasóként szólítja meg őket, a nyelvezete letisztult és egyszerű, mégis tiszteletben tartja és megidézi az eposz műfaját. 

Így a gyermekek valóban egy igazi mítoszt ismerhetnek meg, amely nem egyszer felelevenítheti bennük a népmeséket is. Gilgamesnek próbák sorozatát kell kiállnia: legyőzi a félelmetes Humbabát, megküzd az Istár féltékenységéből Uruk városára szabadított Égi Bikával, és mindeközben örök barátságot köt Enkiduval. A férfi halála után azonban Gilgames nem találja a helyét: áldozatokat mutatva be az istenek, kéri, hogy hozzák vissza barátja lelkét, később pedig maga merészkedik a holtak birodalmába. Ezáltal apróbb betekintést kapunk a sumér hitvilágba, megismerjük a korszak isteneit, az utolsó fejezetek ebből a szempontból különösen élvezetesek.

De mindezen túl tanító jellege is van a történetnek: Gilgames felnőtté válásának folyamatán keresztül megismerjük a történet emberi oldalát. A szerző az utószóban leírja, hogy számára a barátság és annak fontossága az eposz központi témája, ami meg is állja a helyét. Másrészt viszont pont az utolsó kaland az, ami még kiemelendő: Gilgames megtanulja, hogyan értékelje a világban bekövetkezett változásokat, mit lehet tanulni az elveszett reményből, a csalódásokból. A bölccsé válás folyamatát láthatjuk, ráadásul úgy, ahogyan a gyermekek - részben - hallani akarják. Az ember az élete során számos tanácsot kap (akár kéretlenül is) az idősebbektől, de igazán akkor leszünk bölcsek és tapasztaltak, ha mi magunk éljük meg a jót és a rosszat és levonjuk a tapasztalatainkat.

Éppen ezért a Gilgames ezen változata kiváló lehetőséget ad a beszélgetésre szülő és gyermek között. Rengeteg fontos témát érint, sőt, ha a gyerek érdeklődő, bizonyos pontjait összevethetjük más mítoszokkal, legendákkal (gondoljunk csak az özönvízre, amely itt is szerepet kap). És ha mindez nem lenne elég, maga a kiadvány is szemet gyönyörködtető: Marco Lorenzetti illusztrációi tökéletesen illeszkednek a történet hangulatához, még felnőttként is öröm hosszabban elidőzni a képeken.

Értékelés: 10/10

Meséld újra! sorozat eddig megjelent kötetei:

Don Giovanni (újrameséli: Alessandro Baricco)
A jegyesek (újrameséli Umberto Eco)
Cyrano de Bergerac (újrameséli Stefano Benni)
Az orr (újrameséli Andrea Camilleri)
Nemo kapitány (újrameséli Dave Eggers)
Gulliver (újrameséli Jonathan Coe)
Antigoné (újrameséli Ali Smith)
Bűn és bűnhődés (újrameséli Abraham B. Yehoshua)
Gilgames (újrameséli Yiyun Li) 
Lear király (újrameséli Melania G. Mazzucco)