Meséld újra! - Lear király

covers_458318.jpgSzerző: Melania G. Mazzucco
Cím: Meséld újra! – Lear király (Re Lear)
Fordító: Bíró Júlia
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 104

SPOILERMENTES KRITIKA!

A Meséld újra! sorozat tizedik, mondhatnánk jubileumi kötete Shakespeare egyik nagy klasszikusát dolgozza fel.

Az öreg Lear király mielőtt felosztaná a birodalmát, megkérdezi három lányától, mennyire szeretik őt. Mikor a legkisebb lány, Cordelia, aki Lear számára egyben a legkedvesebb is, a király számára nem tetsző felelet ad, a férfi kitagadja őt. Idővel azonban rájön, hogy Goneril és Regan csak kihasználta, hamis szavakkal és ígéretekkel megvezette őt, ám addigra késő: az egykori dicső király az őrület határán álló koldussá vált. A történet másik szála Gloster grófhoz kötődik: Learhez hasonlóan ő sem látja gyermekei valódi arcát, így azt száműzi, aki szeretettel fordul hozzá, míg balkézről származott fia, akit maga mellé emel, elárulja őt.

Nem lenne teljesen helytálló az a kijelentés, hogy William Shakespeare reneszánszát éli, hiszen drámái és vígjátékai keletkezésük óta közkedvelt részét képzik a színházak repertoárjainak. Magyarországon a legtöbb teátrum minden évadban műsorra tűzi az angol költő egy-egy darabját, akár eredeti (prózai), akár zenés (opera, musical) formában, vagy akár olyat, amely az életéhez köthető (Madách Színház – Szerelmes Shakespeare). (Kis érdekesség: jelenleg a Vígszínház hat, a Radnóti Színház három Shakespeare-darabot játszik.) De a nyomtatott könyvek terén sincs okunk panaszra: a napokban kerül a boltokba Nádasdy Ádám Shakespeare-fordításainak harmadik kötete, emellett a Magvető Kiadó tavaly indította útjára a Színház az egész-zsebkönyvsorozatát, amelyben eddig három dráma (Hamlet, Lear király, A vihar) jelent meg. Átiratokért sem kell messzire mennünk: elég csak a Lamb-testvérek Shakespeare-mesék című klasszikusára gondolnunk, de a felnőttek is válogathatnak akár a Shakespeare újra-projekt kötetei (mai sikerszerzők, pl. Margaret Atwood vagy Jo Nesbø mesélik újra a klasszikusokat), akár Christopher Moore humoros átdolgozásai (A bolond, A velencei sárkány) között.

Ezek után nem is csodálkozhatunk, hogy egy olyan projekt, mint a Meséld újra! is beválogatta Shakespeare egyik legismertebb tragédiát. Az átdolgozást Melania G. Mazzuccóra bízták, aki a magyar olvasók előtt sem ismeretlen, korábban az Egy tökéletes nap és a Vita című műveivel vált itthon is kedvelt szerzővé. A könyvet Emanuel Orciari illusztrálta, akinek köszönhetően – ezt bátran kijelenthetem – a sorozat egyik legkülönlegesebb kötetét vehetjük kézbe. A freskószerű, néhol elmosódott rajzok remekül illeszkednek a történet hangulatához, a kissé elvont, szimbolikus ábrázolásmód alkalmas arra, hogy felnőttként is gyönyörködjünk benne.

A Meséld újra!-ban azt szerettem különösen, hogy a szerzők, akiket felkértek az átírásra, mind különböző módon álltak a feladat elé. Akadtak nagyon ötletes írások, nem egynél kifejtettem, hogy érződött, az író szívét-lelkét beletette a munkába, és az egyszerű történetmesélésen túl valami pluszt is akart adni. Mazzuccónál az egyik szereplő szemszögén keresztül láthatjuk az eseményeket (amelyet néhol azért megváltoztatott), így a hangsúlyok is máshová estek. Hogy ki ez a szereplő, az természetesen a legvégén derül csak ki, de többször történik utalás rá. (Igaz, aki ismeri a darabot, tudja, túl sok opció nem marad, ugyanis jó királydrámához hűen a szereplőgárda háromnegyede holtan végzi a történet legvégén.) Ezen túl eredetiséget azonban nem tapasztaltam, legnagyobb sajnálatomra Mazzucco is csak szimplán leírta a dráma cselekményét. A fejezetek elosztása is kicsit szerencsétlenül sikerült, nem egyszer túl hirtelen vált jelenetet, ahogyan a lezárást is kicsit összecsapottnak éreztem.

Ettől függetlenül továbbra is ajánlom mindenkinek a sorozatot, mert valóban egy roppant igényes kiadásról van szó. Habár a kiadó az eredeti terv szerint kiadta mind a 10 kötetet, az olaszoknál további egy rész is megjelent, ahol Mario Vargas Llosa meséli újra a nálunk jóformán ismeretlen Marcel Schwob egyik regényét. Reménykedem benne, hogy idővel nálunk is kapható lesz majd. 

Értékelés: 10/8

Meséld újra! sorozat eddig megjelent kötetei:

Don Giovanni (újrameséli: Alessandro Baricco)
A jegyesek (újrameséli Umberto Eco)
Cyrano de Bergerac (újrameséli Stefano Benni)
Az orr (újrameséli Andrea Camilleri)
Nemo kapitány (újrameséli Dave Eggers)
Gulliver (újrameséli Jonathan Coe)
Antigoné (újrameséli Ali Smith)
Bűn és bűnhődés (újrameséli Abraham B. Yehoshua)
Gilgames (újrameséli Yiyun Li) 
Lear király (újrameséli Melania G. Mazzucco)