Harry Potter - Utazás a mágia történetében

covers_480667.jpgCím: Harry Potter – Utazás a mágia történetében (Harry Potter – A Journey Through a History of Magic)
Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 144

SPOILERMENTES ÍRÁS!

1997-ben jelent meg a Harry Potter és a bölcsek köve, amellyel egy új korszak indult a könyvkiadás történetében. Az első rész megjelenésének 20. születésnapját ünnepelve a British Library kiállítást szervezett Harry Potter – A mágia története címmel. Ennek a kiállításnak az anyaga került bele ebbe a könyvbe, amely elsősorban az iskoláskorúakat szólítja meg.

A kötet a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola tantárgyain keresztül ismerteti meg az olvasót a mágia történetével. Szerepet kapnak benne a különböző hiedelmek, babonák, a varázsigék, ezeknek írásos feljegyzései, valamint több érdekességet megtudhatunk az asztronómiáról, a gyógynövényekről és jóslásról. Ezeket egészítik ki – többnyire az adott tematikához kapcsolódóan – Rowling írásos jegyzetei, korai vázlatai.

Habár a Harry Potter-sorozat zárókötete tíz évvel ezelőtt, 2008-ban jelent meg, a sorozat iránti érdeklődés a továbbiakban is töretlen. Ha Rowling munkásságát nézzük, akkor közreműködött a nyolcadik történet, Harry Potter és az elátkozott gyermek című színdarab megalkotásában, valamint megírta az öt részesre tervezett Legendás állatok első két részének forgatókönyvét (amit a biztonság kedvéért könyv formájában is kiadnak). Ha meg a hazai termést nézzük: a teljes sorozat megjelent puhafedeles kivitelben, új borítóval, az első három kötet illusztrált kiadásban is kapható, nemrég pedig a Legendás állatok és megfigyelésük (ami hangsúlyozandó: egy roxforti tankönyvecskének indult) is kapott egy albumméretű kiadást.

Szóval van még bőven bőr ezen a rókán, amit le lehet húzni, és ezt a British Library háromszorosan meg is teszi. Egyfelől létrejött az a kiállítás, amelynek összegyűjtött anyagainak egy része bekerült ebbe a könyvbe, másfelől nem restellettek kiadni kutatásaikat kötetként is megjelentetni – kapásból két verzióban. Tudni kell ugyanis, hogy az Utazás a mágia történetében a gyerekek számára készített kivonatos kötet, míg A mágia története egy fokkal komplexebb. (Igaz, arról véleményt alkotni nem tudok, egyelőre a pénztárcám csak ezt a könyvet engedte meg.)

Persze, nem vitatom, a könyv roppant igényes és minőségi, és (egykori) Harry Potter-rajongóként akad pár olyan elem, amely különösen elnyerte a tetszésemet. Példának okáért rögtön itt vannak Jim Kay rajzai, ami az illusztrált könyvekbe kerültek bele, és a legtöbb itt is egész oldalt tölt ki, így kicsit kárpótol azért, hogy nem veszem meg többezer forintért ugyanazt a regényt más kiadásban. Aztán ott vannak J. K. Rowling kézzel írott szövegei, vázlatai, amelyből sok érdekességet megtudhatunk, és kicsivel közelebb enged minket az alkotás világához. Feltéve, ha tudunk angolul, mert nem kerültek lefordításra, pedig igazán nem ártott volna, annál is inkább, mert a rajongókat jobban érdeklődik ezek, mint a kínai zodiákus állatjegyei. (Sajnos az én angoltudásom sem áll olyan szinten, hogy maradéktalanul és élvezettel megértsem, főleg azokat a részeket, amelyek úgy nevezett „kimaradt jelenetek” lettek.)

A kötet másik fele viszont az egyes tantárgyak szerinti tematikába rendezve kapcsolja össze Rowling világát a mágia valós történetével: megtudhatjuk, hogy régen milyen varázslényektől féltek az emberek, miben hittek, kiről és miért gondolták azt, hogy boszorkány. Itt is olvashatunk pár újdonságot és érdekességet, bár ki kell hangsúlyozni, hogy ez a könyv tényleg a tizenéves korosztálynak íródott, így túl sok részletbe nem merül be egyik fejezet sem, szóval, ne várjunk mindenre kiterjedő tanulmányt egyik résznél se.

Azt nem mondom, hogy megbántam a könyv megvásárlását, mert szokás szerint jó volt nosztalgiázni, ugyanakkor nem tudom azt sem mondani, hogy ne lennék csalódott, vagy hogy maradéktalanul elégedett vagyok. Sokkal jobban örültem volna, ha a könyv csak az illusztrációkat és Rowling írásával kapcsolatos infókat tartalmaz (magyar nyelven!), mert így tényleg kicsit olyan róka-bőr szaga van az egésznek.

Értékelés: 10/7