Az ördög is csak ember

Dr. Jakob Jakobi 2.

covers_524151.jpgSzerző: Hans Rath
Cím: Az ördög is csak ember (Und Gott sprach: Der Teufel ist auch nur ein Mensch!)
Fordító: Torma Péter
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 256

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Szűk három évvel a Kell egy pszichológus, mondta Isten című kötet megjelenése után az Animus Kiadó az olvasók nagy örömére elhozta a történet folytatását, amelyben Dr. Jakob Jakobinak ezúttal magával az ördöggel kell felvennie a harcot.

Dr. Jakob Jakobi élete, úgy tűnik, egyenesbe ért: testvére és anyja egy másik kontinensen tengetik mindennapjaikat, ex-felesége, Ellen is ritkábban találja meg a problémaival, praxisa pedig olyan jól működik, mint soha azelőtt. Egy nap azonban titokzatos férfi keresi fel őt, aki Anton Auberbach néven mutatkozik be, és egy egészen különös kéréssel fordul Jakobhoz: szeretné megvásárolni a lelkét. Auberbach ugyanis – állítása szerint – maga az ördög, és mióta a pszichológus személyesen találkozott istennel, azóta a lelke igen sokat ér. Jakob azonban kételkedve fogadja a pokol urának ajánlatát, úgy véli, ismét egy bolondot fúj elé a szél, idővel azonban egyre több furcsaság történik vele.

Hans Rath 1965. november 3-án született az észak-rajna-vesztfáliai Straelenben. Érettségi után filozófiát, germanisztikát és pszichológiát tanult Bonnban. Dolgozott benzinkutasként, építőmunkásként, színpadi technikusként, színikritikusként és forgatókönyvlektorként. A kilencvenes évek közepén egy Németországban, Csehországban és Magyarországon működő lapkiadónál helyezkedett el, középvezetői poszton. Nem sokkal negyvenéves kora előtt határozta el, hogy szabadfoglalkozású író lesz. Jelenleg Berlinben én feleségével és fiával. A Kell egy pszichológus, mondta Isten című kötete 2012-ben látott napvilágot, amelynek folytatásai 2014-ben (Az ördög is csak egy ember) és 2015-ben (Und Gott sprach: Du musst mir helfen! - Segítened kell, mondta Isten) jelent meg. 2017-ben a Kell egy pszichológus, mondta Isten című történetét színpadon is bemutatták.

Az első rész történetét és hangulatát nagyon szerettem, így külön öröm volt számomra, hogy ha egy kicsit késve is, de hozzánk is megérkezett a folytatás. (Igaz, a két regény cselekménye között nagyjából három év telt el, így még indokolt is lehetne a kései megjelenés, de remélhetőleg, a harmadik részre nem kell ennyit várnunk.) Hans Rath most sem okoz csalódást az olvasóinak: a tőle megszokott könnyed humorral meséli a történetet, szerethető és bájos stílusával még a cselekmény apróbb hibáit is képes eltakarni.

A regény a szereplők tekintetében hozza a megszokott minőséget, Rath roppant szimpatikus karakterekkel operál, akik néha ugyanolyan abszurdak, mint amennyire a szituációk, amibe keverednek. Ellen minden áron gyereket akar, Jakob titkárnője, Kretzer kisasszony pedig új szintre emeli a főnök-beosztott viszonyt. Az egyik páciens, Moosmann szála is jóval több izgalmat ígér, mint amennyit elsőre kinéznénk a felszarvazott férj sztorijából, és akkor még nem is említettük Roberto atyát, aki feltehetőleg Isten leggyengébb akarattal rendelkező szolgája, kivéve, ha ördögűzésről van szó. Szerencsére a szereplők többsége igazi egyéniséggel bír, nem sablonfigurákkal dolgozott a szerző, így bármelyikük is lép színre, garantált az önfeledt szórakozás.

Sajnos, magát a történetet már nem tudom ennyire dicsérni. Rossznak egyáltalán nem rossz, sőt, a cselekmény első fele kimondottan üdítő, tele frappáns fordulatokkal, de a végén úgy éreztem, hogy Rath az előző regény dramaturgiáját követi: ugyanazokkal az elemekkel dolgozik, amelyeket már az első résznél is használt. Kicsit olyan érzésem volt, mint amikor készül egy (viszonylag) egyedi hangvételű film, és a nagy sikerre való tekintettel a folytatás mellett döntenek, de az újító szándék elveszni látszik, inkább mennek a biztosra, és a bevált receptet használják. De ettől függetlenül, ez is egy élvezetes regény, csak hát: már olvastuk valahol ugyanezt.

Ellenben a történet szimbolikája továbbra is tetszik: mint kiderül, egészen mást jelent az ördögnek eladni a lelkünket, mint ahogyan mi, laikusok azt gondoltuk volna elsőre. Főhősünk, Jakob Jakobi sem akarja aláírni a szerződést, pedig az ördög ajánl neki vagyont, sikert és hírnevet egyaránt. A későbbiekben különböző sorscsapások sújtják kedvenc pszichológusunkat, ő azonban továbbra is kitart és ellenáll. Rath remekül építi be a keresztény egyház tanait a modern közegbe: nem szájbarágósan, de azért elég egyértelműen adja az olvasó tudtára a mondanivalót.

Akinek tetszett az első rész, annak mindenképpen ajánlom ezt a regényt is, hiszen kellemes érzés volt visszatérni Jakobi világába. Az újonnan csatlakozóknak pedig – bár a történet önmagában is megállja a helyét – javaslom mindkét kötet egyszerre történő beszerzését. A magam részéről kíváncsian várom a harmadik részt: Isten és az ördög után vajon kin kell még segítenie Jakobinak?

Értékelés: 10/8