Játékok unatkozó felnőtteknek

Legendák a Bagolyvárosból 2.

covers_549989.jpgSzerző: Gabriella Eld
Cím: Játékok unatkozó felnőtteknek
Kiadó: Főnix Nova (Főnix Könyvműhely)
Oldalszám: 144

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Gabriella Eld Legendák a Bagolyvárosból sorozatának második kötete az idei Könyvhétre jelent meg a Főnix Kiadó Főnix Nova brand égisze alatt.

A folytatásban visszatérünk az Impériumba (vagyis Bagolyvárosba), ahol az Adottsághasználókkal szemben veszélyes üldöztetés zajlik. Amikor Herr Wulf megkéri Alaskát és Igort, hogy vigyázzanak pár napig unokagyerekére, Cadie Gerwulfra, a srácok minden gondolkodás nélkül igent mondanak a feladatra. Elvégre egy kamasszal könnyedén elbánnak, nem igaz? Csak hogy Cadie nem átlagos tinédzser, hanem az egyik legveszélyesebb adottság birtokosa.

Gabriella Eld első regénye, az Emlékek Jordan számára 2016-ban jelent meg, amelyet további kettő (Remények Jordan számára, Érzések Jordan számára) követett. A Legendák a Bagolyvárosból első része, a Talpig feketében 2018 áprilisában látott napvilágot, a folytatás idén nyáron került a könyvesboltokba.

Kezdem azzal, hogy a könyvfesztiváli és könyvheti dedikáláson a szerző több soron megnyugtatott, hogy a jelenlegi sorozat részei különálló történetek, csupán az első részt kell elolvasnunk ahhoz, hogy a további kalandokat teljes egészében értsük. Ez számomra egyfelől örömteli hír volt, mert – bár kimondottan kellemes emlékként maradt meg bennem a történet –, több mint egy év távlatából nem sok mindenre emlékeztem a Talpig feketében cselekményéből. Megvallom őszintén, a mostani olvasás elején bajban is voltam egy-két információval, de szerencsére hamar visszajöttek a lényeges dolgok, onnantól kezdve pedig gond nélkül tudtam élvezni az új történetet. (Egy jó tanács minden írónak: sorozatoknál célszerű lenne egy rövid összegzéssel kezdeni a folytatásokat.)

Ugyanakkor a szerző fenti állítása kíváncsi tett, hiszen mégis csak egy sorozatról van szó, amelynek első részében egy egészen ötletes világfelépítéssel és izgalmas karakterekkel találkozhattunk, amit kár lenne veszni hagyni az epizodikus jelleg miatt. Szerencsére azonban Gabriella Eld nem okozott csalódást, most már látni lehet, hogyan is fog felépülni a sorozat. Ebben a történetben újabb Adottsághasználókat ismerhetünk meg, akik sokkal veszélyesebb adottsággal rendelkeznek mint hőseink. Cadie érdekes és üde színfoltja lesz a történetnek, és nem csak azért, mert azt sem lehet eldönteni, hogy fiú vagy lány, hanem mert az ő szálán keresztül bepillantást nyerhetünk abba a világba, ahol a különleges képesség nem csak áldás, hanem átok is egyben. Rendkívül izgalmas kérdéseket vet fel az ő karaktere, én azért bízom benne, hogy – epizódok ide vagy oda –, de idővel visszatér majd. Nem szeretnék spoilerezni, de egy másik adottságnak is tanúi lehetünk, amelyek választ adnak a kérdésre is, hogy mitől kerülnek hőseink, Alaska és Igor egy alternatív valóságba, ahol minden rémálmuk valóra válik.

Gabriella Eld továbbra is remekül ír: izgalmasan mozgatja a szálakat, a karakterek továbbra is igazán élnek, a stílusa pedig olvasmányos és egyedi. Izgatottan és kíváncsian várom a folytatást, és egyáltalán nem bánnám, ha évente akár két kötet is megjelenne a sorozatból.

Értékelés: 10/9