Georgie csodás kísérletei

covers_578673.jpgSzerző: Barry Hutchison
Cím: Georgie csodás kísérletei (Roald Dahl's George's Marvellous Experiments)
Fordító: Beke Zsolt
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 80

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Kolibri Kiadó feltehetőleg azon az állásponton van, hogy a Roald Dahl-életmű keretein belül nem csak a szerző regényeit, hanem az azokhoz kapcsolódó köteteket is megjelenteti magyarul, ami részben örvendetes, még akkor is, ha egy kis sumákolást is érzek a háttérben. 

Roald Dahl egyik legnépszerűbb gyermekregénye, a Georgie és a csodaszérum főkonfliktusát az adja, hogy a címszereplő meg akarja leckéztetni az őt bántó nagymamát, ezért elhatározza, hogy a gyógyszere helyett a saját maga által kotyvasztott varázsszert adja be. Azt, hogy mi sül ki ebből, nem árulnám el, mindenki olvassa el a könyvet, annak, hogy ezt most megemlítettem, pusztán az az oka, hogy a jelen cikk tárgyául szolgáló könyv, ha nem is szorosan, de kapcsolódik a Dahl-regényhez.

 Legelőször fontosnak tartom, hogy kicsit tisztába tegyük a dolgokat: ezt a könyvet nem Roald Dahl írta. (Ennek ellenére a legtöbb könyvesboltban és online áruházban az ő neve alatt keressük, úgy fogjuk legkönnyebben megtalálni.) Eleinte én magam is azt hittem, hogy a klasszikus történetet kapjuk meg, új fordításban, éppen ezért kissé meg is ijedtem, amikor kézhez kaptam, és láttam, hogy méretben jócskán eltér az életmű többi darabjától. Kis kutatás után jöttem rá, hogy ez bizony Barry Hutchison 2017-ben megjelent kötete, amely Dahl történetét alapulvéve farag kis tudósokat a gyerekekből. (A James és az óriásbarack című regényhez kapcsolódóan is született egy hasonló, az a bogarakat veszi górcső alá.)

Ez persze semmit nem von le a kötet értékéből, mégis fontosnak tartottam megemlíteni, nehogy más is úgy járjon mint én. (Szerencsére nálam pont kéznél volt az eredeti regény, így gyorsan elolvastam azt is.) Ez a 80 oldalas kis kötet ugyanis számos izgalmas és érdekes kísérletet tartalmaz, több nagy fejezetre bontva, tematikusan, amik így-úgy kapcsolódnak Georgie csodaszérumához. Emlékszem, a '90-es évek végén és a 2000-es évek elején többször voltunk a Csodák Palotájában, illetve a tévében is sugároztak hasonló műsorokat, ahol megtanulhattuk, hogyan gyárthatunk házilag készített vulkánt, mi mindenre képes egy mágnes vagy mennyi mindent tudunk egy tojással csinálni. 

A kötetben több tucatnyi kísérlet kapott helyet, amelyet vagy önmagunk vagy szüleink segítségével könnyedén elvégezhetünk, látványos eredményt vagyunk képesek produkálni. Mindegyik feladat végén szerepel egy rövid magyarázat, amely tudományosan alátámasztja mindazt, amit olvashatunk és kipróbalhatunk, de a szerző nem elégszik meg pusztán ennyivel: aki továbbra is szeretne kísértezni, annak további opciókat ajánl (miből vegyen kevesebbet, miből többet, próbálja ki más alapanyaggal). 

A maga műfajában tehát egy meglehetősen jó kötetről van szó (a kísérletek többségét már ismertem korábbról, de azért számomra is akadtak újak), ráadásul most keresve sem találhatnánk jobb alkalmat arra, hogy a gyermekek kezébe nyomjuk a könyvet, és szabadon próbálkozzanak, legyenek a jövő tudósai. (Arra azért figyeljünk, hogy mi milyen térben kell végrehajtani.)

Értékelés: 10/8