A 015-ös villamos kísértete

covers_571582.jpgSzerző: P. Djèlí Clark
Cím: A 015-ös villamos kísértete (The Haunting of Tram Car 015)
Fordító: Hornyák Tímea
Kiadó: Főnix Astra (Főnix Könyvműhely)
Oldalszám: 144

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Főnix Astra logóval fémjelzett könyvek (amelyek többnyire felnőtteknek szóló fantasy és sci-fi történetek) között a tavalyi év egyik nagy várományosa P. Djèlí Clark kisregénye volt számomra,. Már önmagában a cím és a borító is roppant csábító volt, de a fülszöveg elolvasása után tudtam, hogy előbb vagy utóbb, de sorra kerül ez a különlegenek ígérkező mű, és csak remélni mertem, hogy nem fogok csalódni.

A történet 1912-ben játszódik egy alternatív Kairóban, amely a világ egyik legfejletebb városává vált. A technológia alapja ebben a világban maga a mágia, ez a fő mozgatórugója mindennek, és a dzsinneknek köszönhetően a közel-keleti városok igen hamar az élre törtek. Az Alkímia, Bűbáj és Természetfeletti Valóság Minisztériumának két ügynökét, a közel harmincéves Hamed Nasrt és a frissen végzett Onsi Youssefet egy látszólag egyszerű esethez riasztják: a 015-ös villamost megszállta a szellem. Ám rövid nyomozást követően kiderül, hogy jóval komolyabb veszéllyel kell szembenézniük, mint egy ártalmatlan kísértet.

P. Djèlí Clark kisregénye 2019-ben jelent meg, így a Főnix Könyvműhely meglehetősen gyorsan hozta el a magyar olvasók számára a történetet. A szerző neve feltehetőleg többeknek ismeretlenül csenghet, noha a műfaj rajongói már találkozhattak azzal a Gabo Kiadó Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2019 címet viselő antológiájában (George Washington kilenc néger fogának titokzatos története), valamint a tervek szerint az idei Könyvfesztiválra jelent volna meg a soron következő kisregény, A fekete isten dobja, de erre egyelőre várnunk kell. 

Clark legnagyobb erénye kétségtelenül az olvasmányos stílus és a történethez passzoló atmoszféra megteremtése. Annak ellenére, hogy az arab monda- és hitvilág mindig képes lenyűgözni, valójában igen keveset tudok róla, így mindenképpen örvendetes volt számomra, hogy a szerző ezeket felhasználba írt fantasyregényt. De azt is hozzá kell tennem, hogy az eleje számomra nehezen adta magát, többször vissza kellett lapoznom, hogy egy-két bekezdést újból elolvassak (no, nem feltétlenül a sztori bonyolultsága okán, sokkal inkább azért, mert nehezen szippantott be a történet, így elkalandoztak a gondolataim, de ez nagyjából az első húsz oldal után teljesen megszűnt.). A terjedelem okán sajnos jóval kevesebb tér jut arra, hogy ez a hitvilágot alaposabban megismerjük, ugyanakkor mégsem volt ezzel kapcsolatban hiányérzetem: azt, ami a történet megértéséhez kellett, maradéktalanul megkaptuk, sőt, még talán egy kicsivel többet is. 

Alternatív világban járunk, ami azt jelenti, hogy a történelem egészen máshogy alakult, mint, ahogyan mi megismertük, ugyanakkor vannak pontok, amely egyezőséget mutatnak a valós eseményekkel. A történetben - mint ahogyan ebben a korban, világszerte valóban zajlott - fontos szerep jut a szüfrazsett mozgalomnak, ami tekintve a várost és annak kultúráját, valóban igen lényeges is, éppúgy, ahogyan a kötetben felvetett más kérdések is, például, az, ha szabad akaratot adunk egy általunk épített mechanikus szerkezetnek (legyen az egy robot vagy éppen a címben szereplő villamos), mennyire uralkodhatunk felette a jövőben. Természetesen, ezek mellett megkapjuk a kellő mennyiségű fantasy-adagot, ami tulajdonképpen egy természetfeletti erők után való nyomozásban, majd az ellenfél legyőzésében csúcsosodik ki, így könnyedén lehet olyan érzésünk, mintha csak egy közel-keleti Odaát-epizódot látnánk. Az egyetlen probléma Clarknál, hogy az általa felépített világ bemutatása és a történet elveszi az időt a karakterektől: Hamed és Onsi (a két főhőst emelem ki, de igazából a fontosabb mellékszereplőket is ide értem) teljesen kétdimenziós karakterek, akikről jóformán semmit nem tudunk meg, amit meg mégis, azok inkább száraz tények és adatok tömkelege, semmint a jellemüket bemutató eszközök. Mivel a történet és a hangulat vitt magával, olvasás közben ezen a hiányosságon még túl is tudtam lendülni, a könyv becsukásakor volt csak bennem némi hiányérzet a szereplőket illetően. 

Bár egyelőre nem utal erre semmi, de remek kis sorozat is válhatna ebből a történetből, hiszen megannyi lehetőség rejlik ebben az alternatív világban és azok hőseiben. Mindenesetre jó debütálás volt A 015-ös villamos kísértete, remélem, a következő kisregényt is mihamarabb olvashatjuk majd.

Értékelés: 10/8