Sötétben

cara_hunter_sotetben_fedlap.jpgSzerző: Cara Hunter
Cím: Sötétben (In The Dark)
Fordító: Gömöri Péter
Kiadó: 21. Század Kiadó
Oldalszám: 464

SPOILERMENTES KRITIKA!

Cara Hunter hat kötetesre tervezett (amelyből négy már magyarul is megjelent) sorozatával június elején ismerkedtem meg igazán: habár már közel egy éve a polcomon várakoztak az egyes regények, alig pár hete jutottam odáig, hogy kézbe is vagyem őket. Az Egy közeli ismerős eléggé meggyőző volt, így minden erőmmel azon vagyok, hogy minél hamarabb behozzam a lemaradásomat.

Adam Fawley-nak és csapatának ismét egy szövevényes üggyel kell szembe néznie: egy újonnan megvásárolt ház felújításakor a szomszédos épület pincéjében egy fiatal nőre és egy alig kétéves gyermekre találnak. Minden jel szerint a két személy már évek óta a föld alatt raboskodik, sőt, feltehető, hogy a kisfiú soha életében nem látta a napvilágot, tekintve, hogy a ház falai között fogant és született meg. A helyzetet bonyolítja, hogy a lányt sokkos állapotban találják, a tulajdonos pedig egy idős ember, aki semmire nem emlékszik az elmúlt időkből. Miközben Fawley lázasan igyekszik megoldani a megoldhatatlant, a látóterükbe kerül egy régebbi, már lezárt eset, amelyben egy ismert riporternőnek tűnt egyik napról a másikra nyoma. Bár látszólag a két esetnek semmi köze nincs egymáshoz, a szálak szép lassan mégis egybe fonódnak.

Cara Hunter első regénye, az Egy közeli ismerős 2018-ban jelent meg, a 21. Század Kiadó pedig villámgyorsan le is csapott a jogokra: a kötet még ugyanebben az évben elérhetővé vált magyar nyelven. A szerző saját bevallása szerint maga is nagy rajongója a krimi műfajának, ám zavarta, hogy a legtöbb esetben hamarabb rájött a megoldásra, mintahogyan a szereplők, ezért a férje azt tanácsolta neki, hogy írja meg a saját történetét (amellyel remélhetőleg más olvasó nem fog ugyanígy járni). Hunter meg is alkotta a gyermekét elvesztő Adam Fawley figuráját, aki a tervek szerint összesen hat kötetben fog különböző ügyeket felgöngyölíteni.

A Sötétben elolvasása után szinte bizonyosak lehetünk benne, hogy az Egy közeli ismerős csupán bemelegítés, - kis túlzással - remek ujjgyakrolat volt Cara Hunter számára. A sorozat második kötete ugyanis jóval összetettebb, izgalmasabb történettel rendelkezik, amely amellett, hogy remekül szórakoztatja a krimi rajongóit, erősen igénybe is veszi az olvasó agyát és koncentrációs képességeit. Hunter remekül prezentálja, milyen is az, amikor a nyomozók - csakhogy stílszerű legyek - a sötétben tapogatóznak, amikor minden eshetőséget átrágnak, mégsem képesek megtalálni a megoldást, és így a kapcsot a két eset között. Ezzel az eszközzel egyszerre képes folyamatosan fenntartani az olvasó érdeklődését (és bizonyára időhúzásnak is remek) és abszolút hétköznapivá, hitelessé varázsolni a történteket. Én személy szerint különösen élveztem ezt a kis játékot, amelyet a szereplőkkel és velem űzött a szerző, még akkor is, ha 30-40-50 oldalanként újból a nulláról kellett kezdeni a nyomozást, mert kiderült, hogy az az út, amelyen előzetesen közösen indultuk el, végül zsákutcába futott.

Nem kérdés tehát, hogy a Sötétben remek krimi, meglepően csavaros fordulatokkal, amelyet Hunter rendkívül olvasmányos stílusban tár elénk. Akad benne kegyetlenség bőven, ám nem megy bele a mélységekbe, így a gyengébb idegzetűeknek is ajánlott kézbe venni, annál is inkább, mert a szerző továbbra is nagy hangsúlyt fektet a nyomozók és rendőrök magánéleti szálára is. Példának okáért Fawley múltjáról is jóval többet megtudunk (az előző kötetben megismerhettük a fia halálának körülményeit, most az ő gyermekkorából kapunk ízelítőt), az pedig, ahogyan ő és felesége viszonyul a pincében talált gyermekhez, különösen bensőséges pillanatokat idéz meg. Persze, nem csak a felügyelőt, hanem a nyomozó csapat többi tagját is jobban megismerjük, látjuk az ő hibáikat, botlásaikat, a kételyeiket, de ugyanígy tanúi lehetünk a boldogságuknak is. 

Aki olvasta az Egy közeli ismerőst, annak talán nem is kell ajánlani a folytatást, aki pedig még csak most ismerkedik a sorozattal, annak bátran javaslom, hogy vágjon bele. Viszont érdemes sorrendben haladni, mert bár a Sötétben nem lövi le a poént az első rész megoldásáról, történik egy-két visszautalás arra a nyomozásra is, valamint a visszatérő szereplők élettörténetének ismerete is plusz löketet ad a második rész cselekményének. 

Értékelés: 10/9

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!