Egy pap vallomása

covers_616051.jpgSzerző: Szántó Dániel
Cím: Egy pap vallomása
Kiadó: Alexandra Kiadó
Oldalszám: 528

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A 2016-ban megjelent Revans és annak folytatása, Az üldözött után 3 évvel a fiatal magyar krimiíró, Szántó Dániel újabb izgalmas történettel jelentkezett. Az Egy pap vallomása című kötetben egy új nyomozót ismerhetünk meg, akinek egy, a hitében megrendült lelki pásztor beteg játékában kell szerepet vállalnia.

Budai Viktort, a Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztály nyomozóját, egyben Magyarország első hivatalos FBI-os profilalkotóját egy nap felkeresi Horváth Mihály atya, hogy egy különös vallomást tegyen. Azt állítja, hogy egy papot és egy tinédzser lányt elrabolt és koporsóban a föld alá temetett, hagyva nekik annyi ételt és italt, valamint levegőt, amennyivel közel egy hétig életben maradhatnak. Beteges játékával akarja bizonyítani, hogy - amennyiben sikerül megtalálni őket idő előtt - létezik Isten. A hitében megrendült atya látszólag pontosan ismeri Budai múltját, a körülötte állókat, éppúgy, ahogyan Losonci Barbarát, a Nemzeti Nyomozó Iroda egységvezetőjét, akit szintén bevon a játékba. 

Szántó Dániel 2016-ban debütált első regényével, a Revanssal, amellyel azonnal belopta magát a hazai krimi-olvasók szívébe - köztük az enyémbe is. Az alig egy évvel később megjelent folytatás már jóval megosztóbbra sikeredett, egy egészen más stílusú történetet kaptunk, annyi azonban bizonyos, hogy aki olvasta a két regényt, izgatottan várta, mivel rukkol elő Szántó következő alkalommal. Az idén októberben megjelent Egy pap vallomása azonban nem a Várnay Benett-sorozat újabb része (amely a tervek szerint egy előzménytörténet lesz), hanem egy újabb trilógia (az egyszerűség kedvéért nevezzük Budai Viktor-sorozatnak) nyitókötete, így azok is nyugodt szívvel kézbe vehetik, akik még csak most találkoznak először a szerző nevével. 

Amiatt viszont érdemes mégis csak sorrendben olvasni Szántó könyveit, hogy láthassuk az író fejlődését. Míg a Revanson minden pozitívuma és magyar vonatkozása ellenére is érződött a skandináv krimik hatása, addig az új kötetben ennek már nyoma sincs, Szántó kezdi megtalálni a saját stílusát. Aminek egyik legjellemzőbb tulajdonsága a filmszerűség. Engem már az első oldalakon beszippantott a történet, a bravúros nyitánynak köszönhetően azonnal megismerhetjük a főbb helyszíneket és szereplőket, utóbbiak persze a későbbiekben kibontásra kerülnek. Persze, emiatt fokozottan is kell figyelni, hiszen rengeteg névvel találkozhatunk (Tálai Károly polgármester, Novák Kristóf vlogger, Olivér, Viktor fogadott fia vagy a fentebb már említett Losonci Barbara és Budai Viktor), és ekkor még nem tudhatjuk, kinek milyen szerepe lesz ebben a csavaros sztoriban. (Viszont egy jó tanács: ha a könyv végére érünk, a történtek ismeretében olvassuk el újból ezt a néhány oldalt, Szántó zseniális módon rejtett el utalásokat a befejezésre!) Ezt pedig követi egy roppant erős felütés: Horváth Mihály szokatlan és abszurd vallomása. 

A filmszerűség azonban nem csak az első oldalakra, hanem a regény egészére igaz: a történet folyamatosan pereg, a több mint 500 oldal terjedelem ellenére nagyon ritkán találkozunk üres járattal, unalmas jelenettel. (Az én fejemben még az is megfordult, hogy milyen jó kis minisorozatot lehetne készíteni ebből a sztoriból.) Izgalomra tehát nem lehet panasz, egy jó krimihez hűen folyamatosan bukkanunk a nyomozókkal együtt új (és néha téves) nyomra. Az érdekességet leginkább az adja, hogy az első pillanattól kezdve tisztában vagyunk az elkövető személyével, sőt, még a miértre is választ kapunk, hőseinknek az igazi kihívást az idő rövidsége és az abszurd helyzet jelenti, valamint az, hogy elegendő bizonyítékot gyűjtsenek Horváth Mihály atyával szemben, aki profikat megszégyenítő módon tudja keverni a szálakat. Ám mindennek ellenére mégis akadhat hiányérzetünk, legalábbis én örültem volna, ha a szerző kicsit jobban belemerül a vallással kapcsolatos filozófiai kérdésekbe, valamint ennek a szereplők lelki világára gyakorolt hatására. 

Ahogyan a szerző életrajzánál olvasható, Szántó szereti a drámai történeteket, amelyek nem mindig végződnek happy enddel, és ez - akár csak a Revansnál - ennél a kötetnél is látható. Különösen szeretem, amikor egy krimiben az eset megoldásán túl ugyanolyan hangsúlyt kap a nyomozók és egyéb szereplők magánéleti szála, főleg, ha a nyomozás sikerességét tökéletesen ellensúlyozza az abban részt vevők közel sem meseszerű élete, ennek az elvárásomnak pedig az Egy pap vallomása maradéktalanul eleget tett. Így,várhatóan nem csak egy újabb eset miatt izgulhatunk majd A hatszög címet viselő második kötetben, hanem amiatt is, hogyan alakul új kedvenc nyomozónk, Budai Viktor és a körülötte élők sorsa. 

Értékelés: 10/8

A szerző megjelent regényei:

Várnay Benett-sorozat:
Revans
Az üldözött

Budai Viktor-trilógia:
Egy pap vallomása
A hatszög (előkészületben)

Ha felkeltettem az érdeklődésedet a könyv iránt, ide kattintva megrendelheted!