Szélhámos szerelem

Szélhámos-sorozat 1.

covers_516166.jpgSzerző: Sydney Scott
Cím: Szélhámos szerelem
Kiadó: Erawan Kiadó
Oldalszám: 292

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Fejős Éva álnéven írt sorozatának az első kötete 2018-ban jelent meg Szélhámos szerelem címmel. Hazánk egyik legnépszerűbb chick-lit szerzője ezúttal egy egészen más műfajban próbálta ki magát.

A huszonhárom éves Bora manikűrös-pedikűrösként dolgozik, nemrég nyitotta meg saját üzletét. Emellett, keresetkiegészítésként az egyik tévéstúdióban sminkesként is vállal plusz munkát. Így nem teljesen ismeretlen előtte ez a világ - a celebek világa. Mégis: amikor felkérik, hogy ország-világ játssza el a világ nyolcadik legjobb teniszezőjének, Arielnek a barátnőjét egy reality-show kedvéért, azonnal igent mond az ajánlatra, anélkül, hogy átgondolná - vagy akár elolvasná a szerződést. Eleinte nehezen tud megbirkózni azzal, hogy kamerákkal veszik minden mozdulatát vagy hogy egyetlen privát beszélgetést sem tud megejteni, anélkül, hogy ne rögzítené azt tucatnyi eszköz. Arról nem is beszélve, hogy Ariellel nem csak a szerelmes párt kell hitelesen alakítaniuk, hanem a kamubotrányokat is. De arra végképp nem számít, hogy ez a szélhámos szerelem végül igazivá válik.

Fejős Éva eredetileg Sydney Scott álnéven jelentette meg új sorozatának első kötetét. Mint azt több interjúban is elmondta, így nem volt rajta semmiféle nyomás, nem kellett megfelelnie az előzetes elvárásoknak - ez pedig, egy egészen új, tőle szokatlan műfaj esetén nagy áldás tud lenni. Az olvasók azonban hamar gyanakodni kezdtek, így nem sokkal később (még a második kötet megjelenése előtt) felfedte magát, a sorozat harmadik része (Szélhámos eskü) pedig már saját neve alatt jelent meg. Ha minden igaz, idén tavasszal pedig érkezik a folytatás, de addig is nézzük meg, hogyan indult Bora és Ariel kalandja.

Azt talán előre leszögezhetjük, hogy ez a regény semmivel többet nem fog adni, mint amit a fülszövegben ígér: egy humoros, bohókás szerelmi sztorit kapunk, némi erotikával megfűszerezve. Túl sok eredetiséget a cselekmény nem tartalmaz, gyakorlatilag bele sem kell kezdenünk az olvasásba, hogy tudjuk, hova fog kifutni a történet, jelesül, hogy Ariel és Bora érzelmei végül valóságossá válnak. Tucatnyi filmben láthattunk és regényben olvashattunk már hasonlót, de azt hiszem, az ilyen típusú történeteket nem is az újdonság varázsa miatt szokták kedvelni a rajongók. Sokkal inkább azért, mert arra a pár órára, amíg belemerítkezünk, teljesen kikapcsolódhatunk, megfeleldkezhetünk a külvilágról. Legalábbis én így voltam ezzel: egy nagyon hosszú és nagyon fárasztó hét levezetéseként kezdtem bele egy szombat délután, hogy aztán kora estére be is fejezzem. 

A stílus olvasmányos, a sztori pörög, némely szituáció, amelybe a szerelmes pár keveredik, meglepően humoros is - gondolok itt például a nyulas kalandokra, vagy Bora nagyszüleire, akik egytől egyig fantasztikusan megalkotott figurák, igazi üde színfoltja a történetnek. (És közben eszembe jutott, hogy Fejős már a Margaritában is  szerepeltett egy igazán vagány nagyit!) Számomra szimpatikus volt az is, hogy nem minden második fejezet szólt a szexről - sőt, egy ideig azt hittem, hogy nem is lesz benne, hiszen ezek a jelenetek viszonylag később képezték csak a cselekmény részét, és akkor sem domináltak. Egyedüli hibaként azt tudom felróni, hogy bár a történet annak rendje és módja szerint haladt előre, ahogy a nagykönyvben meg van írva, a két szereplőről, de főleg Arielről, nagyon keveset tudtunk meg. Persze, ennek az egyik oka az, hogy Bora szemszögéből ismerjük meg a történetet, ráadásul a kamerák miatt nem igazán tudtak hosszas magánbeszélgetést folytatni, de éppúgy, ahogy az intim együttlétet meg tudták oldani, erre is sort keríthettek volna. Talán a következő kötetekben több minden is kiderül férfi főhősünkről, meg persze a szerző jó pár szálat hagyott a levegőben lógni, ami miatt érdemes lesz becsatlakozni a folytatásra. 

Értékelés: 10/8

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!