Magyar sci-fi siker Amerikában

statements_1604501.png

2020 telén jelent meg a Valancourt kiadó gondozásában a The Valancourt Book of World Horror Stories című antológia, ami tizenkilenc országból és öt különböző kontinensről tartalmazott horror novellákat, többek közt Veres Attila Méltósággal viselt című történetét is. A kötet komoly szakmai sikert aratott, méltatta például a Shirley Jackson-díjas Nathan Ballingrud, az amerikai könyvszakma legnagyobb szaktekintélyének számító Publishers Weekly pedig csillagozott kritikát közölt róla (csillagozással jelölik meg az igazán figyelemreméltó új könyvmegjelenéseket). Rengeteg kritikában Veres Attila novelláját emelték ki az egyik legjobbként.

Ennek hatására a Valancourt kiadó úgy döntött, hogy 2022-ben önálló novelláskötetet jelentet meg Attila írásaiból. Ez lesz az első kiadványuk, ami nem antológia vagy reprint: a gyűjtemény hét történetet fog tartalmazni az Éjféli iskolák című kötetből, valamint három vadonatújat, amik magyarul is megjelennek majd a szerző következő novelláskötetében. A fordítást Karafiáth Luca végzi.

Így Veres Attila lesz az első magyar SFF szerző, aki teljes kötettel jelenik meg az USA-ban. A szerző az Odakint sötétebb című regényével debütált 2017-ben: ebben egyik napról a másikra fura idegen lények jelennek meg Magyarországon, és az országra gyakorolt hatásukról olvashatunk egy harminc évvel később játszódó történetben. Ezt követte 2018-ban az Éjféli iskolák című novelláskötete, ami a hazai weird irodalom alapkövévé vált: a tizenöt írás úgy mutatja be Magyarországot, ahogy még sosem láttuk.

Veres Attila jelenleg a következő, Volt idő munkacímű regényén és egy új novellásköteten dolgozik, ezek várhatóan 2022-ben és 2023-ban jelennek meg.

(forrás: Agave Könyvek)