A féltékenység-szakértő és más történetek

covers_688705.jpgSzerző: Jo Nesbø
Cím: A féltékenység-szakértő és más történetek (Sjalusimannen og andre fortellinger)
Fordító: Sulyok Viktória
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 280

Bár bizonyára az egész világ Harry Hole legújabb, szám szerint tizenharmadik nyomozását várja a legjobban, Nesbø kisebb szünetet tartva megírta helyette A birodalom című regényét, valamint 20 év után újabb novellákkal jelentkezett. Ez utóbbiakat gyűjti össze A féltékenység-szakértő és más történetek című kötet, amely tavaly szeptemberben látott napvilágot magyarul.

A kötet hét rövidebb-hosszabb írást tartalmaz, amelyek mindegyike valamely úton-módon kapcsolódik a féltékenységhez. Van, aki ölne és van, aki pedig meghalna ettől a érzéstől. Van, aki elszenvedője, van, aki okozója annak. Egy fiatal nő az ablaknak fordulva zokog magában a repülőgép első osztályán. Egy író a színpad mellett várakozik, hogy kilépjen a reflektorfénybe. Egy kukás másnaposan indul dolgozni. Egy taxisofőr tűnődve nézi az autójában felejtett fél fülbevalót. Egy görög nyomozó megérkezik a tengertől elzárt kis szigetre, hogy felderítsen egy gyanús eltűnési ügyet. Nesbø a lehető legalaposabb módon, a legkülönfélébb szempontok alapján mutatja be az egyik legősibb emberi érzést, a féltékenységet.  

Jo Nesbø norvég író és zenész Oslóban, 1960. március 29-én látta meg a napvilágot. Fiatal korában ígéretes labdarúgó tehetségnek tartották, de ezt fel kellett adnia egy sérülés miatt. Országos hírnevet zenészként és dalszövegíróként szerzett. Regényíróként főként krimijeiről ismert, melyeknek erőssége – a duplacsavaros cselekmény mellett –, hogy társadalmi problémák és összetett karakterek köré építi történeteit. Könyveit már több mint nyolcmillió példányban adták el világszerte, és negyven nyelvre fordították le. Legismertebb sorozata a Harry Hole eseteit bemutató széria, amelynek 1997 óta mintegy 12 kötete jelent meg. Emellett több önálló regénnyel is jelentkezett már, 2007-ben pedig megjelent első gyerekkönyve is Doktor Proktor pukipora címmel, amelyet azóta további négy kötet követett.

1297322.jpg

Jo Nesbø (Fotó: Jens Kalaene/AFP)

Az ókori mitológiai történetek, de Shakespeare Téli regéje óta biztosan tudjuk, hogy a féltékenység, ez a zöld szemű szörnyeteg soha, semmilyen körülmények között nem szül semmi jót. Persze, ahogyan mondják, van ebből is az egészséges fajta, de az életben és a fikciós történetekben egyaránt nem ez a gyakori. Feltehetőleg ennek az ősi emberi érzésnek a sokszínűsége foglalkoztatta Nesbø fantáziáját is, amikor úgy döntött, hogy legújabb novellás kötetének ez lesz a központi témája. (A műfaj egyébként nem ismeretlen a szerző számára, pályafutása elején már próbálkozott rövidebb történetekkel, amelyek 2001-ben Karusellmusikk címmel jelentek meg könyv formájában.) A norvég krimikirály kicsit könnyedebb vizekre is evezett, mintha neki is szüksége lett volna arra, hogy olyan történeteket vessen papírra, amelyek nincsenek tele brutalitással, vérengzéssel, helyette még nagyobb hangsúlyt helyezett az emberi lélekre.    

A címadó történet (A féltékenység-szakértő) a leghosszabb a kötetben, több mint egyharmadát kiteszi annak, így akár egy kisregényként is tekinthetünk rá. Mint ilyen, ez az egyik legösszetettebb írás, amely valóban a krimi műfajába tartozik (ez nem mindegyik novellára igaz), hiszen egy nyomozás szemtanúi lehetünk. A történet kellően csavaros (bár van, amelyik előre sejthető), a főhőse egy görög szigeten próbálja meg felderíteni a gyilkossági esetet, emellett a sztoriban fontos szerepet kap a szerző hobbija, a falmászás/hegymászás. Talán nem is maga a megoldás, hanem a lélektani háttér teszi igazán emlékezetessé ezt a novellát, amely egyébként talán az egyik legjobban sikerült.

Mert bizony, mint minden novellás kötetnél, itt is találkozhatunk gyengébb és erősebb írásokkal egyaránt. Ráadásul ezekben a művekben az egyetlen közös pont valóban csak a téma, a féltékenység, mert a legtöbb nem is tekinthető kriminek, de még bűnügyi történetnek sem. Akad köztük elvontabb, meghökkentőbb sztori, de van, amelyik teljesen hétköznapi, olyan, ami bármelyikünkkel megtörténhetne. Szereplői a teljes társadalmi réteget lefedik (a bevándorló közmunkástól a diplomás értelmiségiig), akik hol az egyik, hol a másik oldalon helyezkednek el, lehetnek megcsaltak és megcsalók. Nesbø pedig azt is bebizonyítja, hogy ahhoz, hogy az ember a legvégsőkig elmenjen, nem is szükséges a bizonyosság, elég, ha csak a kétely magvait ültetik el bennünk. 

A féltékenység-szakértő és más történetekkel a szerző egy egészen új oldalát mutatja meg az olvasóknak (ezt jól jelzi a korábbi műveitől és a Skandináv Krimik sorozattól egyaránt teljesen eltérő borító is), amelytől a jelek szerint nem is kíván egyelőre messzire kanyarodni, ugyanis még tavaly kiadásra került A patkánysziget és más történetek, amely magyarul éppen a mai napon került a könyvesboltokba.

Értékelés: 10/8

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!