Minden félelmed

covers_716098.jpgSzerző: Alex Finlay
Cím: Minden félelmed (Every Last Fear)
Fordító: Szieberth Ádám
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 376

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Az utóbbi egy évtizedben főleg a skandináv krimik fellegvárává vált Animus Kiadó egyre többször tesz kitekintést más műfajok és más nemzetségek felé. Pár évvel korábban az azóta visszatérőnek számító osztrák Marc Elsberg, tavaly pedig a szlovák Jozef Karika (ő is hamarosan újráz!) thrillerjét ismerhettük meg, most pedig itt van az amerikai Alex Finlay, aki 2021-ben debütált a könyvpiacon a Minden félelmed című művével.

Matt Pine élete fenekestül felfordul, amikor egy nap az FBI felkeresi a kollégiumi szobájában, hogy közöljék vele: szülei és két fiatalabb testvére - a tinédzser Maggie és a hatéves Tommy - holttestére bukkantak Mexikóban, ahová a család pihenni utazott. A helyi rendőrség szerint a halálukat gázszivárgás okozta, a jelek szerint azonban könnyedén lehet, hogy gyilkosság áldozatai lettek. Az esetet hamarosan felkapja a média, annál is inkább, mivel Matt bátyját, Dannyt hét évvel korábban életfogytiglanra ítélték egy iskolatársa, Charlotte megöléséért. Az ügy kapcsán készült Netflixes dokumentumfilm-sorozat azonban nagy port kavart, ugyanis az alkotók azt kívánták bebizonyítani, hogy a gimnazista fiú ártatlanul került börtönbe. Matt viszont - bár erről mélyen hallgatott mindvégig - bizonyos benne, hogy a bátyjának köze van Charlotte halálához, hiszen aznap este látott valamit, ami ezt támasztja alá.  

Az álnéven alkotó Alex Finlay Washington D.C.-ben él. Első regényével, a Minden félelmeddel 2021-ben szabályosan berobbant a köztudatba, többek között az Inde Next Pick, a Library Reads, és az Amazon Editor's Best Thriller sikerlistájára is felkerült. Emellet elismerésben részesítette a CNN, a Newsweek, a BuzzFeed és a Goodreads szakmai csapata is, valamint olyan szerző méltatták, mint Karin Slaughter vagy Lisa Gardner. A Reader's Digest a következő regényét (The Night Shift) 2022 legjobban várt thrillerének titulálta. A Minden félelmed eddig 17 nyelven jelent meg, és már megkezdődött a tévésorozat-adaptáció munkafolyamata is.

author-photo-alex-finlay-photo-credit-kristina-sherk-683x1024.jpgAlex Finlay (Fotó: Kristina Sherk Photography)

Amikor új szerző debütál a hazai piacon, a marketinggépezet is beindul, így az ember óhatatlanul nagyobb elvárással veti bele magát olykor egy-egy regénybe. Alex Finlay első művére is Amerika első számú thrillerjeként hivatkoztak, és persze, a közönségsiker kétségtelen az eladott példányszámok alapján, ahogyan az is sokat árulkodik, ha a filmesek is egyből lecsapnak a történetre. Így az ember joggal várhatja el, hogy a regény méltán emelkedik ki (akármelyik) műfaj tucatművei közül, hogy valami eredetit, újat tartalmaz. Sajnos a Minden félelmed - annak ellenére, hogy önmagában egyáltalán nem rossz - nem tartozik ezen könyvek közé, számomra nem tudta megugrani az elvárt szintet.

Tehát, tekintsük el most attól, hogy az olvasó jóval többet várna ettől a történettől, és szemléljük úgy, mint egy egyszerű thrillert. Mert annak bizony jó, kicsivel jobb az "egynek elmegy" kategóriától, de tény, hogy nem ez hozza el a megváltást a műfaj számára. A történetet talán úgy lehetne a leginkább jellemezni, hogy ízig-vérig amerikai, vagy ha úgy jobban tetszik: hollywoodi. Mintha csak Finlay előre látta volna, hogy remek alapanyagként szolgálhat egy filmhez/sorozathoz, aszerint is vetette papírra a sztorit. A történet két idősíkon zajlik, ráadásul ezen belül is több nézőponttal találkozhatunk. A jelenben egyrészt ott van Matt Pine szála, aki szinte sodródik az eseményekkel, és eleinte nem is érti, hogyan keveredett bele ebbe az egészbe, és vajon kinek állhatott érdekében megölnie a családját. Egyszerűen csak szeretné tisztességgel eltemetni szeretteit, de Mexikóba utazva számos furcsasággal kell szembenéznie. Aztán ott van Sarah Keller nyomozó, aki hivatástudatból szeretne fényt deríteni az esetre, hiszen a kezdektől fogva gyanúsnak tartja a Pine família halálának körülményeit.

Mindezzel párhuzamosan folyamatosan visszatérünk a múltba: láthatjuk ahogyan a családfő, Evan megszállottan igyekszik bebizonyítani fia ártatlanságát, majd végül elkeseredésében végső döntésre szánja el magát; megismerhetjük az anyát, Oliviát, akinek többek között saját lelkiismeretfurdalásával is meg kell küzdenie; valamint Maggie-t, aki egy idő után apja legfőbb cinkosává válik az igazság kiderítésében. A rövid, filmszerűen váltakozó fejezeteket pedig a Netflixen bemutatott Erőszakos természet egyes epizódjainak a jelenetei szakítják meg, ezek által kaphat teljes képet az olvasó az esetről.

Mint ahogyan fentebb írtam, a történet igazán amerikai, rengeteg akcióval és némi üresjárattal, ennek köszönhetően az izgalmi faktor is eléggé hullámzó. Bizony fejezeteket (főleg Matt részeit) meglehetősen untam, szerettem volna minél hamarabb túljutni az egy helyben toporgáson, ráadásul magát az esetet és a megoldást is túlmisztifikálta a szerző, a csattanó - amelyet a kritikusok annyira éltettek - nem üt akkorát, mint amennyire várnánk. De ettől függetlenül egyáltalán nem mondható rossznak a történet (főleg egy elsőkönyves szerzőnél!), kíváncsi vagyok, mit fognak kihozni belőle a mozgóképes változatban, illetve bízom benne, hogy Finlay következő regényét is olvashatjuk majd, érdekelne, mennyit fejlődött a mostani állapothoz képest.

Értékelés: 10/7

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!