Dumbledore titkai – A teljes forgatókönyv

covers_755942.jpgSzerző: J. K. Rowling
Cím: Dumbledore titkai – A teljes forgatókönyv (The Secrest of Dumbledore – The Complete Screenplay)
Fordító: Tóth Tamás Boldizsár
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 288

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Ahogyan az vártható volt, pár hónappal a harmadik Legendás állatok-mozifilm bemutatója után, a Dumbledore titkai névre hallgató részt is hazavihetjük kötet formájában.

A mágikus világ egyre nagyobb bajban van, és nemcsak Grindelwald, a békéjére törő gonosz varázsló, valamint sok szövetségese miatt, hanem azért is, mert a jövője egy igen furcsa társaságon múlik: egy szakmájának élő, kétballábas magizoológuson, két furcsa varázslónőn (az egyik nagyon buzgó, a másik igen csinos), és egy muglin! Még szerencse, hogy van valaki, aki mellettük áll: egy fiatal, nagy tehetségű, bár zűrös életű mágus, egy bizonyos Albus Dumbledore.

Egy ilyen népszerűségnek örvendő franchise esetén, mint a Harry Potter-univerzum (hiszen mára ez a sorozat nemcsak a hét regényből áll), nehéz szó nélkül elmenni mindenféle folytatás, előzmény, kiegészítőtörténet mellett. Bizonyára az egész világ – hozzám hasonlóan – fellelkesült, amikor felröppentek a hírek, hogy Rowling egy újabb, nagyobb lélegzetvételű projekttel tér vissza a varázsvilágba. Az eredetileg öt részesre tervezett filmsorozat azonban nem a lehető legszerencsésebb csillagzat alatt született. Hosszabban nem is akarnék belemenni, nálam hozzáértőbbek többször kivesézték ezt a témát, de a többszöri szereplőcserék, a szerző nyilatkozatai körüli botrányok, a Covid miatt leállások kétségtelenül nem tettek jót ennek a szériának. Ahogy az sem, hogy bár J. K. Rowling kétségtelenül remek író, akinek határtalan fantáziáját nem kell bemutatni senkinek, de a forgatókönyvírás mégis egy külön szakma. Éppen ezért a Legendás állatok-sorozat első két része, amelynek könyvét egymaga vetette papírra, több ponton is hibádzott. A harmadik résznél már csatlakozott hozzá a szakmában jártasabb Steve Kloves is, aki a Főnix Rendjén kívül az összes Harry Potter-film adaptációjáért felelt, így mondhatni, mindkét világban (a filmesben és a varázslókéban) otthonosan mozog.

3a22f2c788b84b65b707fd4ac3fb265e.jpg

J. K. Rowling (Fotó: Neil Hall)

Jómagam is azok közé tartozom, akiknek a kezdeti lelkesedése az évek múltán egyre csökkent, a harmadik részt példának okáért már nem is moziban néztem, hanem megvártam, amíg felkerül streaming-felületre. Sajnos ilyen téren a Legendás állatok-sorozat nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a sztori jóformán egy közepes fantasynek felel meg, amelyben nyoma sincs Rowling zsenialitásának. Meglehetősen sok újdonságot tudunk meg a varázslóvilágról, de ezek egyre inkább ellentmondanak a korábban megismert (ám cselekményében későbbi) eseményeknek, nem illeszkednek be az idővonalba, ráadásul a sztori is meglehetősen lassan halad. Persze, egy film sosem tud annyira részletes lenni, mint egy könyv (éppen ezért mondom mindig, hogy Rowlingnak regényként kellett volna megírnia az előzményt is), így nem is lehet teljesen felróni a kidolgozatlanságát.

Azonban: a Legendás állatok forgatókönyveinek kötetként való megjelenése mégis kimondottan örömteli, egyrészt mert ez a műfaj itthon nem honosodott meg, így minden script olvasása igazi kuriózumnak számít, másrészt a rajongók így újabb gyöngyszemmel gazdagíthatják a gyűjteményüket. Márpedig, ha valamire abszolút nem lehet panaszunk, az a kötet kivitelezése. Az első két részen a MinaLima csapata dolgozott, igazán szemet gyönyörködtető munkát végezve. A harmadik kötet – hasonlóan a film elkészítéséhez – több változáson is átesett, amelynek többsége a kiadás előnyére vált. A kötetben számos látványtervet is találunk, valamint David Yates (rendező), David Heyman (producer), Jude Law (Dumbledore), Eddie Redmayne (Göthe) és Colleen Atwood (jelmeztervező) kommentárjai segítségével még közelebb kerülhetünk a forgatások világához. Egyetlen negatívumként felhozni a megváltozott kivitelezésben a borítócserét (amely önmagában szép, de sajnos egyáltalán nem illeszkedik az első kettőhöz), valamint az eltérő könyvméretet tudom felhozni. Ami – szükségszerűen hozzá kell tenni – nem az Animus hibája, hiszen a jogtulajdonos nagyon szigorú szabályokat követel meg minden kiadótól, így az egész világon ilyen formában került a könyvesboltokba. Az már más kérdés, hogy ha ennyire odafigyelnek a minőségre, hogyan nem gondoltak pont a legalapvetőbb dolgokra.

Értékelés: 10/8

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!