Félelem

covers_754181.jpgSzerző: Jozef Karika
Cím: Félelem (Strach)
Fordító: Böszörményi Péter
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 360

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Jozef Karika tavaly A hasadék című regényével mutatkozott be hazánkban, nálam a kötet az év egyik legjobb olvasmányélményét nyújtotta, az értékeléseket és a kritikákat elnézve pedig ezzel nem voltam egyedül. így kimondottan vártam is, hogy újabb művet vehessek a kezembe a szlovák szerzőtől, így meglehetősen nagy örömmel konstatáltam, hogy az Animus Kiadó idén is megjelent egy Karika-thrillert.

Jožo Karský egy fájdalmas szakítást követően, közel három évtized után tér vissza szülővárosába, amely a Csebrád hegy lábainál fekszik. Azonban a férfi az üresen álló szülői házban sem lelhet nyugalomra, minden egy régvolt tragédiára emlékezteti. A helyzet csak fokozódik, amikor sorra tűnnek el nyomtalanul gyerekek. Jožo egykori szerelme, Hana és barátaik huszonhét évvel korábban mindezt már átélték egyszer, ám a volt társak mintha nem akarnának tudomást venni arról, hogy a múlt megismétli önmagát. A férfi így magánnyomozásba kezd, amely során újból fel kell idéznie magában azt a borzalmas éjszakát, amelyről legszívesebben örökre elfeledkezne.

Jozef Karika az egyik legnépszerűbb szlovák író, a közép-európai színtéren is figyelemre méltó sikereket ért el. Kísérleti és szépprózával is foglalkozik. Az eddigi 19 szlovák nyelvű kötete mellett cseh, lengyel, angol és macedón fordításban is jelentek meg művei. Számos szakmai és közönségdíj birtokosa. A hasadék című misztikus thrillerének megjelenése 2016-ban mérföldkőnek számított írói pályafutásában. A regényből a Cseh Oroszlán-díjad Peter Bebjak rendezett filmet, amely minden idők egyik legnagyobb kasszasikere lett a szlovák kinematográfiában.

2_2.jpegJozef Karika (Fotó: Richard Klicnik)

A Félelem eredetileg 2014-ben, vagyis két évvel A hasadék előtt jelent meg, így most Karika egy régebbi írását vehetjük a kezünkbe. A két regényben több hasonlóságot is találunk: a hideg időjárás, a hegyvidék itt is fontos szerepet játszik, valamint ennek a történetnek is van valóságalapja. A szerző továbbra is kiválóan ért az atmoszféra-teremtéshez, szinte az első oldaltól kezdve belecsöppenünk egy borzongató hangulatú sztoriba, és természetesen sokáig csak a sötétben tapogatózunk mind a múltat, mint a jelent illetően. Csak annyit tudunk, amennyit a főhősünk lát és tapasztal, valamint amennyit a félelemtől némileg megbomlott agya láttatni enged.

Jožo gyermekkorától fogva hordozza magában a rettegést, ezért sokszor tudatosan elzárja maga elől az információkat, próbál nem tudomást venni a megmagyarázhatatlanról, ám idővel kénytelen szembenézni a múlt sötét árnyaival. Egykori barátai szintén sajátos módon dolgozzák fel a közel háromévtizedes tragédiát, amelyet közösen éltek át: van, aki végig tagadásban él, van, aki próbál teljesen új életet kezdeni, és van, aki az örök védekezés állapotát választotta. Mikor főhősünk nyomozásba kezd, rájön, hogy sokkal régebbre kell visszamennie a történelemben, mint saját gyerekkora, ugyanis a környéken pár évtizedenként lecsap a gonosz, hogy gyerekeket ragadjon magával, akikkel aztán természetfeletti dolgok történnek.

Az elbeszélői stílus változó: hol csapongó és zavaros, hol összeszedett és tiszta, amivel a szerző remekül ábrázolja Jožo lelki világát. A történet befejezése az én szememben ugyan hagy kívánnivalót maga után, számomra már túl sok volt (no, nem rettegésben, hanem misztikumban), ugyanakkor kétségtelen, hogy Karika remek szimbólumot választott a félelem ábrázolására. Mert leginkább erről szól a regény – és ilyeténképpen a cím roppant találó –: a félelemről és arról, hogy ez az érzés, hogyan manifesztálódik az emberekben. Minden sötét dolog, amelytől rettegünk, tulajdonképpen bennünk lakozik, saját magunk öltünk neki testet, és éppen ezért mi döntjük el, hogy mi legyen a sorsa. Persze, ezt az érzést rettentően nehéz legyőzni, sokaknak nem is sikerül (ez a regényből is kiderül), de megtanulhatunk akár ezzel együtt élni is.

Karika tehát egy ismét egy remek misztikus thrillerrel örvendeztette meg az olvasóit, amely ugyan elmarad A hasadék szintjétől, de ettől függetlenül önmagában egy igen élvezetes és borzongató élményt tud nyújtani.

Értékelés: 10/8

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!