Agatha Raisin és a parázna lódoktor

parázna.JPGSzerző: M. C. Beaton
Cím: Agatha Raisin és a parázna lódoktor (Agatha Raisin and the Vicious Vet)
Fordító: Szűr-Szabó Katalin
Kiadó: Ulpius-ház Kiadó
Oldalak száma: 288

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Nyár elején olvastam az első részt, amely hangulatával, kissé fanyar humorával, szerethető karaktereivel azonnal belepte magát a szívembe. És feltehetőleg nem csak az enyémbe, hanem sok más olvasóéba is, hiszen az Ulpius-ház Kiadó az előzetes tervekkel ellentétben három hónappal előrébb hozta a második részt, és még idén novemberben jön a folytatás, az Agatha Raisin és az elültetett kertész.

A második részben visszatérünk a csendes, kellemes hangulatú faluba, Cotswoldsba, ahol a lakosok mindent tudnak a másikról, kedvenc témájuk pedig továbbra is az időjárás. No meg a nemrég odaköltözött Paul Bladen, a jóképű, középkorú állatorvos, aki csak úgy mint a faluban élő összes magányos hölgynek, Agathának is vágyálmává válik. Pár nappal később azonban egy istállóban holtan találják az állatorvost, így kedvenc nyugdíjasunk rögvest neki lát, hogy kiderítse mi is történt valójában. Segítségére van James Lacey, a nyugdíjba vonult ezredes, Agatha egykori szerelme, valamint Bill Wong, a fiatal rendőr, aki néhanapján megpróbálja meggyőzni az egykori menedzsert, hogy hagyjon fel a nyomozással. Ahogy haladunk előre a történetben, kiderül, hogy Paulnak akadt rosszakarója bőven - köztük a volt feleség, akinél jobban senki sem örül a halálhírnek. Mikor előkerül egy újabb áldozat, Agatha elhatározza, hogy minden áron utána jár a dolgoknak - akár a saját élete árán is.

A sorozat második része jóval rövidebb az első kötetnél (az oldalszám ne tévesszen meg senkit, maga a történés 240 oldalon keresztül zajlik, a többi csak részlet a kiadó további köteteiből), de ez abszolút nem volt zavaró. Sőt, azt mondom, hogy Raisinből nem is kellenek 4-500 oldalt kitöltő regények, pontosan ez adja meg a könyv báját. Igazság szerint egy könnyed délutáni vagy esti olvasmánynak mondanám, amit az ember egy huzamra is el tud olvasni, hiszen pörögnek az események, mindig történik valami.

A krimi-szál szerintem érdekesebb volt, mint az előző kötetben, és itt nem is jöttem rá a gyilkos kilétére, nem úgy, mint a Spenótos halálpite esetében. Mondjuk az kicsit zavaró volt számomra, hogy nagyon sok hölgy jelent meg, és olykor-olykor nem tudtam beazonosítani őket a vezetéknév alapján. Persze a fontosabb vonulat így is érthető volt, de jobban örültem volna, ha vagy kevesebb gyanúsított van, vagy pedig átlagosabb neveket használ a szerző.

Humorból is többet kapunk ebben a kötetben. Agathára néhol már nem tudtam mást mondani, mint hogy egy rakás szerencsétlenség. Kinek jut ugyanis eszébe, hogy kicserélje egy kocsma mosdójában a villanykörtét, ráadásul mindezt úgy, hogy közbe letöri a mosdókagylót? A válasz senkinek, kivéve kedvenc nyomozónknak. Szóval Agatha (és James) sok mulatságos helyzetbe keveredik, amik hol közelebb viszik őket egymáshoz, hol pedig messzire sodorják őket. A két főszereplőről azt is mondhatnám, hogy Stephanie Plum és Joe Morelli húsz évvel későbbi kiadása.

Ami nagyon tetszett még, hogy M. C. Beaton teljesen filmszerűen írt. Végig magam előtt láttam a szereplők reakcióit, arckifejezését. Kedvenc jelenetem az, amikor James becsönget Agathához, de a véletlenek sorozata miatt nem találkoznak. Remélem, hogy ez a fajta jó hangulat és stílus végig megmarad a sorozatban. No meg azt is, hogy még jó sokáig élvezhetjük az ötvenes nyomozónő kalandjait, hiszen van még hátra húsz kötet.

Értékelés: 10/8

Hamish Macbeth-sorozat:

Hamish Macbeth és a nagy lazacfogás
Hamish Macbeth és az eljegyzési vendég
Hamish Macbeth és a kannibál homárok

Agatha Raisin-sorozat

Agatha Raisin és a spenótos halálpite
Agatha Raisin és a parázna lódoktor
Agatha Raisin és az elültetett kertész
Agatha Raisin és az elkóborolt túrázó
Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő
Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista
Agatha Raisin és a vizes viszály
Agatha Raisin és a boszorkányos borbély
Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka
Agatha Raisin és a tünékeny tündérek
Agatha Raisin és a sziszifuszi szerelem
Agatha Raisin és az áradás napja (előkészületben)