Evolúció és Matekmágusok

A HVG Kiadó tavaly év végén indította útjára a HVG Okoskönyvek sorozatát, amelynek célcsoportja a 8-14 éves korosztály. Az itt megjelenő könyvek minden esetben egy-egy tudományt járnak körbe, játékos feladatokkal, könnyed, érthető szöveggel és színes képekkel. 2012-ben négy kötet látott napvilágot, idén két újabb résszel bővült a széria, és a továbbiakban is várhatók újabb részek. A mostani cikk két könyv ismertetését tartalmazza.

evol.JPGRobert Winston Evolúció könyvében Darwiné és a genetikáé a főszerep. Az első oldalakon megismerkedhetünk a különböző teremtéstörténetekkel, majd egy kronológiai vonal segítségével egészen 1859-ig, A fajok eredet megjelenésig nyomon követhetjük az egyes elméleteket. A következő nagy rész Darwinnal és az általa felállított tézisekkel foglalkozik. A gyermeki kíváncsiságnak megfelelő mértékben ismerkedhetünk meg a tudós élettörténetével, nem egyszer humoros írások és illusztrációk teszik érdekesebbé a kisiskolások számára az olvasást. Játékos feladatok, tesztek és kísérletek útján még közelebb kerülhetünk az evolúcióhoz, mind tudományhoz. A harmadik részben a genetikával foglalkozik a szerző: tanúi lehetünk egy képzeltbeli párbeszédnek Mendel és Darwin között, házi praktikák segítségével megvizsgálhatjuk a saját DNS-ünket, bepillantást kapunk az öröklés rejtelmeibe, sőt a klónozós és a dinoszauruszok is fontos szerephez jutnak. Az utolsó fejezet az evolúció történetét meséli el egészen a kezdetektől, vagyis 4000 millió évre visszamenőleg. 

Johnny Ball írta a Matekmágusok c. kötetet, amely - ahogyan a nevéből is matek.JPGkövetkeztetni lehet rá - a számtan rejtelmeibe kalauzolja el a gyerekeket. A könyv három nagy részre oszlik, ezen belül három korszakról mesél: a kezdeti időkről, a felfedezések koráról és a modern korról. Egészen az ókorig visszautazunk, hogy lássuk, milyen jelentőséget tulajdonítottak az égi testeknek, az évszakoknak, hogyan végeztek különböző méréseket a földeken, hogyan épültek meg a legtökéletesebb piramisok, valamint egy-két görög tudóssal is megismerkedünk. Láthatjuk, milyen egyszerűen fel lehet építeni a Colosseumot 10 lépésben, végezetül nap- és csillagórát is készíthetünk. A második rész a XV. századdal veszi kezdetét, Kopernikusz életútjával, majd Kepleren, Galileien, Newtonon keresztül egészen James Cookig jutunk, vele együtt pedig egy kis tengeri kalandra is hivatalosak vagyunk. Az utolsó fejezetben a ma használatos mértékegységekkel és mérőeszközökkel kerülünk közelebbi viszonyba. Az elektromosság, a fény, a hőmérséklet, a nyomás és a frekvencia is kap 2-2 oldal ismertetőt, zárásként pedig néhány humoros történetet és elméletet kapunk. 

Az én gyerekkoromban a Mi Micsoda-sorozat volt a közkedvelt a korombeliek között, emlékeim szerint ez volt az egyedüli népszerű tudományos gyerekkönyv sorozat. (Abszolút nem ide tartozik, de én ennél is jobban szerettem a Mítoszok és legendák-könyveket) Nem mondom, hogy hiánypótló a HVG által indított sorozat, mert - bár nem követem figyelemmel az ilyen típusú könyvek megjelenését, de nagyjából látom, hogy - ma már számos olyan kötet lát napvilágot, amely a tudományhoz szeretné közelebb vinni a gyerkőcöket. Mégis, ennek ellenére ajánlom, hogy a HVG Okoskönyvek ott legyenek minden háztartás polcán, mert valóban olyan témákat dolgoz fel, amely érdekli a gyerekeket (habár a korosztállyal némely esetben vitatkoznék, szerintem kicsit nagyobbaknak adjuk oda), és teszi mindezt élvezetes stílusban. Ahogy a fentiekből is látható, igen alaposan végigjárják a szerzők az adott témát, átfogó képet adva ezzel az adott tudományágról. Egy-két karikatúra is helyet kapott az egyébként igényes kivitelezésű könyvben, ez, és a humoros történetek és kísérletek, játékok garantálják, hogy a kisiskolások ne unják meg az olvasást. Közös olvasásra is kiválóak a kötetek, mert bizony - szégyen, nem szégyen - még nekem is tudott újat mondani egy-két rész.

Robert Winston: Evolúció, ford. Zöldei Andrea, HVG Kiadó, 2012, 96 oldal, 2990 Ft
Johnny Ball: Matekmágusok, ford. Pásti-Kovács Nóra és Zöldei Anikó, HVG Kiadó, 2012, 88 oldal, 2990 Ft