Hamish Macbeth és a nagy lacazfogás

macbeth 1.jpgSzerző: M. C. Beaton
Cím: Hamish Macbeth és a nagy lacazfogás (Death of a Gossip)
Fordító: Loósz Vera
Kiadó: Ulpius-ház Kiadó
Oldalszám: 222

SPOILERMENTES ÍRÁS!

M. C. Beaton neve alig két éve vált ismertté a magyar olvasók előtt, ekkor jelentette meg az Ulpius-ház Kiadó a szerzőnő egyik leghíresebb sorozatát, amelyben Agatha Raisin nyomozásának lehetünk tanúi huszonhárom kötetben (magyarul hamarosan jön a kilencedik). Ám a termékeny szerző nem csupán az idős, önjelölt nyomozóhölgy kalandjaival, hanem a fiatal Hamis Macbethével is megörvendezteti a könnyed krimi műfajának rajongóit. A szintén maratoni hosszúságúra nyúlt széria (eddig huszonnyolc kötet látott napvilágot) első része 1985-ben jelent meg, ezt tarthatjuk most mi is a kezünkben.

John Cartwright és neje, Heather hosszú évek óta üzemelteti horgásziskoláját nagy sikerrel. A tanfolyam egy hétig tart, ezalatt a jelentkezők a legyezőhorgász minden csínját elsajátíthatják. Az új vendégkör - összesen nyolc fő - azonban az eddigi legkülönlegesebb a tanoda életében, annál is inkább, mivel a kurzus közepén holtan találják Lady Jane Winterst. Az ügyben Hamish Macbeth, a harmincas évei közepén járó helyi rendőr kezd nyomozni, ám az ügyet hamarosan átveszik a nagyfejesek, amit az unalmas léthez szokott tiszt nem is bán annyira. Ám mikor a nyomozást vezető felügyelő nyilvános megalázás mellett félreállítja, úgy dönt, saját szakállára folytatja a gyilkos kutatását. Az ügy legfőbb kérdése jelen esetben nem az, hogy kinek volt rá indítéka, hanem, hogy kinek nem, ugyanis az áldozatát mindenki szívből gyűlölte a viselkedése miatt.

Az Agatha Raisin-sorozatot nagyon jópofának tartom, mert ha könnyed kikapcsolódásra vágyom (főleg egy durvább skandináv krimi után), biztosan megtalálom bennük a szórakozást. Kíváncsian vettem a kezembe a szerző másik szériáját, annál is inkább, mert kíváncsi voltam, hogy tud-e újat mutatni Beaton azonos műfajon belül. Jelentem: a próbatétel kiállva, ugyanis új kedvenc nyomozóm született Hamish Macbeth személyében. 

Mind a krimi, mind a humor terén túl mutat ez a sorozat az előzőén, legalábbis, én sokkal többet és sokkal hangosabban nevettem a poénokon, mint Agatha esetében. Az összes szereplő egy külön személyiség, néhol annyira sarkalatos jellemmel, amely túllép a reális viselkedés határát, de hát egy ember pont ezt várja egy humorosnak kikiáltott bűnügyi történettől. Mind a falu lakói (akik remélem, állandóak lesznek), mind az iskola tanulói a műfajnak megfelelően kidolgozott karakterek, a szükséges mértékig ismerjük meg őket. Az Agatha Raisin-sorozat egyes köteteinél kifogásoltam a krimi-szálat, itt azonban erre sem lehet panasz. Kapunk kellő számú gyanúsítottat, akik közül mindegyiknek megvan a maga indítéka, az olvasónak pedig Macbeth-tel együtt kell rájönnie a személyére. Megvallom, szépen megvezetett a szerző, mert egy ponton azt hittem, hogy kitaláltam, ki lesz a hunyó, és az elméletem igaznak is bizonyult, ám aztán jött a feketeleves, hogy bizony, szépen mellétrafáltam. A történetvezetés egyébként nagyon hasonlít Agatha Christiére, így aki őt szereti, és a humort sem veti meg, ezt is imádni fogja. 

Hamish Macbeth is szimpatikusabb a számomra, mint Agatha, bár az öreglánnyal sincsen semmi bajom. Viszont úgy érzem, Hamish sokkal emberibbre, szerethetőbbre sikerült, főleg, miután megtudjuk, hogy nem lustaságból választotta ezt az egyébként annak mondható munkát, valamint a családi helyzetébe és a szerelmi életébe is bepillantást nyerhetünk, amely közel annyira sem vicces, mint Agatháé. Persze nem kell alkoholizmusra, elhunyt feleségre gondolni, mint a keményebb krimiknél, csupán arról van szó, hogy a pasi a magánéletben egy teljesen átlagos figura, olyan, amilyen bármelyikünk lehetne, és ehhez idomulnak tulajdonságai, problémái is.

Szóval nekem ez a kötet nagyon bejött, bízom benne, hogy legalább ugyanolyan sikeres lesz mint társa, mert szeretném még jó sokáig olvasni a helyi rendőr kalandjait. Ha minden igaz, nyáron jön is a folytatás, személy szerint itt is kiegyeznénk négy kötettel évente, mivel a maga műfajában ez igazi gyöngyszem. 

Értékelés: 10/10

Hamish Macbeth-sorozat:

Hamish Macbeth és a nagy lazacfogás
Hamish Macbeth és az eljegyzési vendég
Hamish Macbeth és a kannibál homárok

Agatha Raisin-sorozat

Agatha Raisin és a spenótos halálpite
Agatha Raisin és a parázna lódoktor
Agatha Raisin és az elültetett kertész
Agatha Raisin és az elkóborolt túrázó
Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő
Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista
Agatha Raisin és a vizes viszály
Agatha Raisin és a boszorkányos borbély
Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka
Agatha Raisin és a tünékeny tündérek
Agatha Raisin és a sziszifuszi szerelem
Agatha Raisin és az áradás napja (előkészületben)