A balszerencse áradása

beaton-m-c-agatha-raisin-es-a-balszerencses-boszorka-0.jpgSzép lassan eljutunk az Agatha Raisin-sorozat feléhez, és ha ilyen tempóban haladunk, hamarosan utol is érjük az angolokat, ugyanis a széria két évvel ezelőtti indulása óta már a kilencedik kalanddal jelentkezik kedvenc idős nyomozónőnk. 

Agatha mostanában rájár a szerelmi bájitalra…Egy korábbi nyomozása alkalmával az elvetemült gyilkos rosszindulatú machinációinak köszönhetően foltokban kopaszodó Agatha a tengerparti Wyckhaddenben keres menedéket, amíg visszanöveszti a fürtjeit. A helyi boszorkánytól vásárolt hajszesznek köszönhetően a tincsei ismét lobogni kezdenek, csakhogy a boszorkányt váratlanul agyonütik. Agatha elegánsan kopottas szállodájának különös idős vendégei eleinte ártalmatlannak tűnnek, de amint Agatha mélyebbre ás, olyan titkokat fedez fel, amiket jobb lenne elfeledni, és olyan erős indítékok nyomára bukkan, amelyek valakit bosszúra sarkallhatnak. Jimmy Jessop rendőrfelügyelő a szerelmével üldözi, miközben a gyilkost keresve Agatha egyre ingoványosabb területekre téved, s végül tanácstalanságában kénytelen lesz maga is varázslathoz folyamodni…

Ami egyből feltűnik az olvasóknak a fülszöveg alapján, hogy ebben a kötetben elhagyjuk Carsely határait, hogy a tengerpartra is kövessük az előző részben pórul járt hősünket. Persze nem Agatháról lenne szó, ha nem botlana bele ismét valami piszkos dologba, és nem nyomozna ki egy újabb gyilkosságot. (De legalább a nyugdíjas évei izgalomban telnek.) És ha már a szokásait emlegetjük: továbbra is szerelmi bánatai vannak (új jelölt a láthatáron!), és ugyanaz a zsémbes, időnként igen bunkó, de mégis szerethető figura, aki eddig volt.

Annak ellenére, hogy a történet új helyszínnel, és ezáltal csomó új szereplővel bővült, Beaton nem akart csalódást okozni az olvasóknak, így az előzőekben megszokott sémát követi. Ez alatt értem azt, hogy ragaszkodik a jól bevált recepthez, így a történet vázában, a menetében semmi különbség nincs a korábbiakhoz képest. Persze, itt is van több gyanúsított, meg vannak fordulatok, amiket nem várunk, de számítunk rá, amikor egy kicsit kezd ellaposodni a sztori (akár a nyomozás, akár Agatha magánélete terén), az írónő csavar egyet az egészen. 

Agathát egyénként továbbra is nagyon bírom, eszméletlen, hogy ennek az öreglánynak mennyi hódolója akad még idős korára is. Éppen ezért a regény csúcspontja, amikor három pasi is egyszerre érkezett meg ugyanarra a helyszínre, kíváncsi vagyok, hova fog tartani ez az egész sztori, azért én még mindig drukkolok Jamesnek. 

Ez a kötet is, csak úgy, mint az előzőek, olyan olvasmány, amit bármikor elő lehet kapni, ha az ember egy kellemes délutánt akar magának. Szórakoztató, könnyed sztori humoros szereplőkkel és némi izgalommal. Azt meg kezdem gyanítani, hogy ezen a műfajon belül Beaton rosszat írni nem tud.
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka, ford. Szűr-Szabó Katalin, Ulpius-ház Kiadó, 2013, 274 oldal, 3499 Ft