Az istenek köztünk járnak

Talán nincs olyan olvasó, aki ne hallott volna Rick Riordanról és híres sorozatáról, a Percy Jackson és az olimposziakról. Már hazánkban is elérhető mind az öt kötet, sőt, a nagy sikerre való tekintettel egyes kötetekből a harmadik kiadásig is eljutott a Könyvmolyképző. Az első két részből készült filmnek köszönhetően egyre többen figyelnek fel a regényekre, ahogy én is tettem. Jelen cikkben három kötetről fogok szót ejteni. 

Az alapsztori röviden: A tizenkét éves Percy Jacksont folyton eltanácsolják az iskolákból rossz magaviselete miatt. Általában igazságérzete keveri bajba, ám legutoljára szörnyeteggé változott matektanára akarta őt megölni. Így talán érthető, ha önvédelemből egy kis galibát csinált. Pihenésként anyjával elutazik a tengerpartra, ahol megtudja az igazat a származásáról: apja nem más, mint Poszeidón, a tengerek és a vizek istene, így benne is csörgedezik isteni vér. Első feladatként meg kell találnia Zeusz villámait, amelyeket elloptak tőle, és igyekeznek Percyre terelni a gyanút. Kiképzése során faunokkal és más félistenekkel találkozik, barátokat és ellenségeket egyformán szerezve magának. A második könyvben (A szörnyek tengere) küklopszokkal is találkozhatunk, ráadásul a Félvér tábort (ahol a kiképzések folynak) is veszély fenyegeti: a védelmet biztosító fát megmérgezték, egyedül az Aranygyapjú segítségével lehet megmenteni. A harmadik részben (A titán átka) a harc egyre kezd kiéleződni. Grover két új félistent fedezett fel, akik nagy hatással lehetnek a csata kimenetelére, ugyanis elképesztő erővel rendelkeznek. Kronosz, a Titán úr ismét csapdát állít hőseinknek, amiből csak nehezen tudnak kikecmeregni. 

Igyekeztem az egyes kötetek történetéről nem túl sokat elárulni, éppen csak annyit, hogy megjöjjön az olvasó kedve a kézbevételhez. Ahogy azonban ezekből a pár mondatos összefoglalókból is kiderülhet, Riordan igyekezett belesűríteni az egész görög mitológiát ötkötetes sorozatához. Szép fokozatosan ismerkedünk meg az egyes istenekkel, ill. mitikus lényekkel, így az idősebb korosztály izgatottan várhatja, mikor melyik szörny lép színre. Az első kötetben ott van például a Medúza, akinek pillantásától azonnal kővé változik bárki, vagy a félig ember, félig kecske faunok, de szembejönnek itt velünk titánok és óriások is. A szerzőt mindenképpen dicséret illeti, amiért egy olyan témához nyúlt, amit még Rowling sem érintett, nevezetesen az ókori mondákhoz. Ha túl sokat nem is, de valamennyit még is csak tanulhatunk ezekből a kötetekből, hiszen a mitológia területén igyekezett hű maradni az eredeti regékhez. Viszont, hogy ne legyen annyira unalmas az egész, megspékelte mindezt egy kis modernitással, ezzel is aktualizálva a történetet. Nekem egyébként kifejezetten tetszett, hogy az istenek viszályához nyúlt vissza, gyerekként is szerettem olvasni ezekről a dolgokról.

A regények (legalábbis az első) nagyban különbözik a filmváltozattól. Ez nem csak néhány apróságban ütközik ki, hanem jóformán teljesen új történetet alkottak a forgatókönyvek. Éppen ezért aki látta a filmeket, nyugodt szívvel belekezdhet a regénybe, nem kell attól tartania, hogy már mindent tud. Egyedül, amit a film javára tudok felhozni, hogy ott a főszereplő jóval idősebbnek van beállítva, mint a könyvben. Ifjúsági könyvként nem is lenne probléma Percy kora (tizenkét év), de tettei és gondolkodása alapján jóval érettebbnek tűnik, ami kissé idegesített. Egyébként a karakterábrázolás az első kötetben még nem igazán sikerült Riordannek, de a későbbiekben egyre jobban belejött, a harmadik kötet e tekintetben egészen élvezhetőre sikerült. Én egyébként nagyon bírtam Grovert, a faunt és egyben a legjobb barátot, hamar megkedveltette magát velem, ráadásul humor terén sem kell a szomszédba mennie. 

Az egyes kötetek cselekményei egyébként a maga nemében teljesen rendben vannak. Fordulatosak, az elbeszélés eléggé olvasmányos ahhoz, hogy a tizenéveseket pár órára a könyvhöz tapassza. Felnőtt fejjel már észre lehet venni a hibákat, és hamar rá lehet jönni az egyes rejtélyek, próféciák megoldására, de ennek ellenére üdítő olvasni Riordan sorait. Amit nem sikerült eldöntenem, hogy néhol a történet direkte válik önmaga paródiává, vagy csupán a szerző nem tudott különbséget tenni a humor és a dráma között. Időnként ugyanis a hősök olyan szituációkba keverednek, amik kellően alkalmasak lennének egy kis adrenalinfokozáshoz, de vagy a szereplők reakciójával vagy egy fordulattal teljesen hiteltelenné és komolytalanná teszi a helyzetet. Szerencsére ebből is kezdi kinőni magát a szerző, így reménykedem benne, hogy az utolsó kötethez érve egy ízig-vérig élvezhető ifjúsági könyvet vehetek majd kezembe. 

Addig is azonban a tizenéves korosztálynak bátran ajánlom, mert ha nem is ez lesz az új Harry Potter, de hasonló függőséget kialakíthat magának. 

Rick Riordan: Percy Jackson és az olimposziak, Könyvmolyképző Kiadó, 2013, 2499 Ft/puhafedeles, 2999 Ft (keménykötés)
I. A villámtolvaj, ford. Bozai Ágota, 376 oldal
II. A szörnyek tengere, ford. Acsai Roland, 256 oldal
III. A titán átka, ford. Acsai Roland, 288 oldal