Veszélyes évszakok

Mons Kallentoft négykötetes sorozatának második része a napsütéses Linköpingbe kalauzolja a borzongani vágyókat.

A tél dermesztő volt. A nyár brutálisnak ígérkezik. De minden évszak tökéletes a gyilkolásra. Aki nem tudott elmenekülni Linköpingből, az ajtók mögé húzódva igyekszik átvészelni a forróságot. Amikor az egyik parkban egy meztelen, véres tinilányt találnak, egyértelművé válik, hogy mégsem az elviselhetetlen hőség lesz a legnagyobb tragédia. A második lány már holtan kerül elő. És mivel az áldozat épp egyidős Malin Fors lányával, Tovéval, a rendőrnő az eddigieknél is elszántabban veti bele magát a nyomozásba…

A Véres tél után ezúttal a forró nyárba érkezünk meg. Elsőre talán elcsépeltnek tűnhet, hogy az egyes kötetek egy-egy évszakhoz kapcsolódnak, és ezt címükben is tükrözik, de Kallentoft történetszövését tekintve bátran kijelenthetjük, hogy ez a legnagyobb gondunk.

Az előző kötetben megismert Malin Fors lánya és exférje éppen jól megérdemelt nyaralásukat töltik. A nőnek lelkileg nagy fájdalmat okoz a különlét, hiszen volt házastársával még mindig szoros viszonyt ápol. Az élete még nehezebbé válik, amikor egy meztelen fiatal lányra bukkannak a parkban, aki semmire nem emlékszik. Nem sokkal később újabb áldozatra lelnek, Malinnak pedig egyre inkább az a gyanúja, hogy az ő lánya is veszélyben van, ezért minél hamarabb meg akarja találni a gyilkost.

A regény egyik különlegessége, hogy nem csak a nyomozásnak, illetve főhőseink magánéletének lehetünk tanúi (ahogyan ezt már megszokhattuk a skandináv krimikben), hanem magának az áldozatnak is olvashatjuk a gondolatait, érzéseit. A történetnek egyébként is az egyik erőssége, hogy remek karaktereket alkot a szerző, akikért végigizgulhatunk, együtt érezhetünk velük. Az északi írók közül nem egy bebizonyította már, hogy képes akár eltenni láb alól bármelyik főszereplőt, vagy annak családtagját, így itt valóban izgulhatunk, hogy sikerül-e megmenteni a következő áldozatot.

A történet végig fordulatos, olvastatja magát. Időnként betegessé válik, vetekszik Nesbo krimijeivel, ami egyes olvasóknak sok is lehet, ezért gyengébb idegzetűeknek nem igazán ajánlott.

Mons Kallentoft: Halálos nyár, ford. Harrach Ágnes, Libri Kiadó, 2013, 512 oldal, 3999 Ft