Apokalipszis szellemekkel

világvége koontz.jpgDean R. Koontz hazánk egyik legismertebb és legkedveltebb horror- és thrillerszerzője, ez pedig nagyban köszönhető Odd Thomas-sorozatának, amelynek ötödik része nyáron jelent meg, a legújabb (Másvilág) a napokban jelent meg. A sorozat első részéből fim is készült, amit a mozik is nagy sikerrel vetítettek, mára pedig DVD-n is elérhető az alkotás.

Odd Thomas, a halottlátó különleges képességgel rendelkezik, amely egyszerre bizonyul átoknak és áldásnak. Látja a szellemeket, akik a mi világunkban ragadtak és arra várnak, hogy segítsenek nekik. Ebben a részben Odd és Annamaria egy milliárdos birtokán találnak menedéket. A biztonság azonban látszólagos csupán: a férfit különös hangok és látomások gyötrik, majd találkozik egy nő szellemével, aki a segítségét kéri, mert a fia bajban van. Odd kutakodni kezd, és hamarosan rettenetes titok nyomára bukkan. Sem a birtok, sem annak lakói nem azok, aminek látszanak. Senki nincs biztonságban, aki a területükre téved. Ráadásul nem is csak a jelen, hanem a jövő veszedelmeitől is tartani kell, ugyanis a birtok alatt egy egészen különös gépezet működik, amelyet egy szinte elfeledett, zseniális feltaláló tervezett: Nikola Tesla.

Elöljáróban le kell szögeznem, hogy ez volt az első Odd Thomas-történetem a szerzőtől, ennek megfelelően összehasonlítási alapom sincs a korábbi kötetekkel. Ha már itt járunk: a sztori önmagában is megállja a helyét, egy-két utalástól eltekintve semmi sem zavarta a megértést. Annál is inkább, mivel a történet egy nap eseményeit meséli el, így a folyamatos pörgés mellett a szereplőknek idejük sem lett volna elmélkedni a korábbi kötetekben történteken. Kicsit ugyan irreális volt, hogy ennyi minden történt huszonnégy óra leforgása alatt, de maga az alapszituáció sem mindennapi, így azt hiszem, ez megbocsátható Koontznak. Azért a szerző dicséretére legyen mondva, egy percre sem hagyja pihenni az olvasót, folyamatos figyelmet követel tőle. Ennek köszönhető az is, hogy elég gyorsan lehet haladni az olvasással, hiszen annyira magába ránt a kötet, hogy nehezen szakadunk ki belőle.

Gondolom, mindegyik kötetben valami misztikummal fűszerezett rejtélyt kell megoldania a mi hősünknek, mint jelen esetben a kisfiúét. Akiről azért később kiderül egy-két dolog, ami megváltoztatja Odd „munkáját”, ráadásul a birtok alatt rejtőző gépezet is feladja a leckét a férfinak. A horror műfajának megfelelően találkozunk itt őrült emberekkel, titokzatos zajokkal és más, feszültségfokozó effektusokkal.

Végezetül Odd Thomasról pár szó: nagyon bírtam a dolgokhoz való hozzáállását, azt, hogy próbál optimistán tekinteni a világra, és időnként egy-egy poénnal elütni a félelmét. Szeretem, mikor a szerzők felismerik azt, hogy a legnagyobb izgalom közepette egy élc sokkal jobban tud ütni, mint ha az egész könyvet teletűzdelné eszement poénokkal, mert így nem csak a hős, de az olvasó is feloldódik kissé. De Odd nem csak humoros, hanem elég intelligens is ahhoz, hogy összerakja a dolgokat, még azokat is, amikre mi nem is gondolnánk. Szóval megkedveltem őt, azt hiszem, ideje lesz beszereznem a korábbi köteteket, no meg a folytatást, ami – mint már utaltam rá – a napokban jelent meg magyarul.

Dean R. Koontz: Világvége, ford. Torma Péter, Animus Kiadó, 2013, 432 oldal, 2590 Ft

A regény kedvezményesen megvásárolható a Kiadó honlapján!