Hamish Macbeth és a kannibál homárok

kannibál.JPGSzerző: M. C. Beaton
Cím: Hamish Macbeth és a kannibál homárok (Death of an Outsider)
Fordító: Loósz Vera
Kiadó: Ulpius-ház Kiadó
Oldalszám: 236

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Azt hiszem, a blog olvasói számára már nem is kell bemutatnom Beaton iránt érzett rajongásomat. Mivel a krimi az egyik kedvenc műfajom, a szerző pedig remek karakterekkel, kisvárosi hangulattal és sok humorral vegyíti azt, már nem is kérdés: amit ez a nő ír, én el akarom olvasni. Habár meg kell vallanom, nehéz tartani a lépést vele, hiszen az Ulpius-ház Kiadónak hála kéthavonta jelenik meg egy-egy kötete. ami igen ritka a magyar könyvpiacon.

Az új kötetben Hamish kiteszi a lábát a békés Lochdubh-ból, ugyanis három hónapra átvezénylik a közeli kisvárosba, Cnothanba, ahol a legsúlyosabb bűncselekménynek fiatalok lányok ártatlan tréfái számítanak. Egy napon azonban a mindenki által gyűlölt Mainwaring eltűnik, másnap reggel pedig egy csontvázat találnak a közeli mocsárban. Mint kiderül, a maradványokat pár órával korábban rejtették el, előtte a homárokkal teli medencében volt, ahol az állatok tucatjai szabadították meg a hústól. Gyanúsított jócskán akad, ráadásul újból feltűnik a színen Blair felügyelő, így Hamishnak ismételten nehéz dolga lesz, ha meg akarja találni a gyilkost.

M. C. Beaton Hamish Macbeth-sorozata 1985-ben indult hódító útjára, olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy Skóciában idén jelent meg a 29. kötet. A hetvenes évei végén járó író (eredeti nevén Marion Chesney) a mai napig igen termékeny: évente ad ki egy-egy részt két legismertebb szériájából, emellett más regényeken is dolgozik. Nagy szenvedéllyel viseltet az angol irodalom és Agatha Christie iránt, ezek hatása érzékelhető jelen sorozatán is. A regények alapján a BBC 1995 és 1997 között televíziós sorozatot készített, a főszerepet Robert Carlyle játszotta. 

A harmadik kötetben egy időre elszakadunk Lochdubh-tól, ezzel párhuzamosan Priscillát is magunk mögött hagyjuk egy időre. De nem kell félteni Hamisht szerelem terén sem, rögtön összeszűri a levelet egy festőnővel, akivel kapcsolata leginkább a testiségben merül ki. Idővel azonban a nyomozóban feltámad az úriember, és egy esetleges leánykérésen is elgondolkodik. Persze, közben dolgozik is, a nyomozás nagy részét hanyag eleganciával és végtelen türelemmel végzi. Egészen jópofa karaktert sikerült megalkotnia a szerzőnek, olyat akit annak ellenére megkedvel az olvasó, hogy nem a megszokott nyomozó-típus. Nem mondható lustának, de nem is végzi a munkáját akkora lelkesedéssel, mint más regénybeli kollégái, ráadásul semmilyen komoly problémával (alkoholizmus, válás, drog, meghalt gyerek, stb.) nem rendelkezik, mint például a skandináv nyomozók. De Beaton regényeinek nem is ez a célja: ő pusztán szórakoztatni akar, de úgy, hogy közben elfelejtkezzünk a hétköznapok brutalitásáról.

Annak ellenére, hogy emberevő homárokról olvashatunk az új regényben, mégis megmarad a korábbi kötetek könnyed hangulata. Cnothan is egy tipikus skót kisváros, a maga különc lakóival. Ebben a regényben is tetszett, hogy az első fejezetekben inkább azt mutatja be a szerző, hogy miért is gyűlölik olyan sokan a leendő áldozatot: azonban az olvasó ezen is csak mosolyogni tud, annyira felnagyít egy-egy idegesítő emberi tulajdonságot, és a végére odáig jutunk, hogy legszívesebben mi is fejbe vágnánk egy vaslapáttal, ha mi ismerősünk lenne. 

A krimi szál ebben a kötetben is a megszokott színvonalú, bár ismételten idő előtt rájöttem a gyilkos személyére, de most legalább az indíték okozott meglepetést. A büntetés azonban nem a megszokott, és talán nem is annyira illik ebbe a laza stílusú regénybe, de mindenképpen szükséges lépés volt egy titok megőrzéséhez. 

Remélem, jövőre is újabb Macbeth-kötetekkel gazdagodhatunk, az biztos, hogy Agatha Raisin kalandjai hamarosan folytatódnak, december elején ugyanis érkezik A sziszifuszi szerelem.

Értékelés: 10/8

Hamish Macbeth-sorozat:

Hamish Macbeth és a nagy lazacfogás
Hamish Macbeth és az eljegyzési vendég
Hamish Macbeth és a kannibál homárok

Agatha Raisin-sorozat

Agatha Raisin és a spenótos halálpite
Agatha Raisin és a parázna lódoktor
Agatha Raisin és az elültetett kertész
Agatha Raisin és az elkóborolt túrázó
Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő
Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista
Agatha Raisin és a vizes viszály
Agatha Raisin és a boszorkányos borbély
Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka
Agatha Raisin és a tünékeny tündérek
Agatha Raisin és a sziszifuszi szerelem
Agatha Raisin és az áradás napja (előkészületben)