Hamish Macbeth és a tökéletes oldalborda

covers_282027.jpgSzerző: M. C. Beaton
Cím: Hamish Macbeth és a tökéletes oldalborda (Death of a Perfect Wife)
Fordító: Loósz Vera
Kiadó: Ulpius-ház Kiadó
Oldalszám: 230

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Agatha Raisinhez hasonlóan Hamish Macbeth is szárnyal: az első kötetet - szinte rögtön a megjelenésekor -  az előző vizsgaidőszak közepén olvastam, és alig telt el fél év, máris itt vannak az újabb vizsgák, és vele együtt a negyedik rész. Meg ez volt ugyebár az a kötet, ami kevesebb, mint egy hónappal később látott napvilágot a kannibál homárok után, és egy véletlen folytán, míg délelőtt előrendelési státuszban volt, délutánra már rendelni is lehetett. Szimpatikus számomra a kiadó hozzáállása, hogy rekordsebességgel hozza el nekünk kedvenc langaléta őrmesterünk kalandjait: de kell is a sietség, ha utol akarjuk érni az angol kiadást, ami jelenleg a 29. kötetnél jár.

A cnothani kiruccanása utána Hamish visszatér imádott Lochdubh-jába, ahol az unalmas és fülledt, nyári napokat egy új házaspár érkezése színesíti meg. Trixie Thomas, és tutyimutyi férje, Paul hamar eléri, hogy az egész falu róluk beszéljen. A nő igazi született feleség, mindenhez ért, a háziasszonyok igyekeznek rá hasonlítani. A férjek ugyanakkor legszívesebben a föld alatt látnák pár méterrel, mivel az idegeikre megy az állandó szervezkedésével és a nejek gondolatainak megreformálásával. Aztán nem sokkal később - ha nem is földbe ásva, de megmérgezve - holtan találják őt. Az asszonyok és Paul egy emberként sír fel a gyásztól, miközben a higgadt gondolkozású Hamish igyekszik megtalálni a tettest.

Minden kötet elolvasása után egyre erősödik bennem az érzés, hogy én bizony Hamish-t sokkal jobban bírom, mint Agathát. A gyilkosságok és a nyomozás összeszedettebb, és a szereplők magánélete is izgalmasabb. (Persze ismételten hangsúlyoznom kell, hogy a hatvanhoz közeli öreglány ügyködéseit is szívesen olvasom.) Ez ebben a kötetben sincs másként.

Minden tiszteletem a szerzőnek, mert egyedülálló módon sikerült elérnie, hogy az első fejezet elolvasása után én is erős késztetést éreztem arra, hogy eltegyem láb alól Trixie-t. Ennyire ellenszenves (és egyben humoros) karaktert még nem kaptam krimiben, nem csodálom, hogy a szereplők közül is bárki örömmel magára vállalta volna a gyilkosságot, annyira örültek a halálának. A későbbiek folyamán csak fokozódott az érzés bennem, tehát ebből a szempontból Beatonnek sikerült tökéletesen felvezetnie a gyilkosságot. Ráadásul remek gyanúsítottakat kapunk: egy orvost, aki először igyekszik szívrohamnak feltüntetni a mérgezést (indíték: az ő nejét változtatta meg leginkább a nő), egy féltékeny feleséget (indíték: férje enyhén szólva rányomult a fiatal nőre, amivel alapos pletykára adott okot a faluban), egy kisbirtokost (indíték: a nő nem engedte leromboltatni a tulajdonában álló házat, mivel denevérek tanyája volt), illetve néhány olyan szereplőt, akinek személyéről lerántani a leplet nagy spoiler lenne, ezért nem írok róluk. A megoldás pedig abszolút nem várt, nem az lett a gyilkos, akire gyanakodtam.

Hamish életét azonban nem csak az ügy, hanem Blair felügyelő újbóli felbukkanása is megnehezíti. Ráadásul a faluba látogat egy felettesük a nejével, így az őrmester "ősellensége" igyekszik magát minél jobb színben feltüntetni, ezzel akadályozva a nyomozást. Priscillának, Hamish örök szerelmének új udvarlója akad egy angol fiatalember személyében, ez a szál pedig érdekes fordulatot vesz idővel. Hamish és a lány se veled, se nélküled kapcsolata sokkal szimpatikusabb számomra, mint Agathaé és Jamesé, bár az is igaz, hogy ennek a románcnak még igen csak az elején vagyunk. 

A falu többi lakója is remekül kidolgozott karakter, igazi színes egyéniségek, akikről öröm olvasni. Az utolsó fejezetben Hamish egy újabb arcát ismerhetjük meg, amely nagyban hozzájárul a megértéséhez. Bízzunk benne, hogy idén is számtalanszor lesz alkalmunk velük találkozni.

Értékelés: 10/9

Hamish Macbeth-sorozat:

Hamish Macbeth és a nagy lazacfogás
Hamish Macbeth és az eljegyzési vendég
Hamish Macbeth és a kannibál homárok
Hamish Macbeth és a tökéletes oldalborda

Agatha Raisin-sorozat

Agatha Raisin és a spenótos halálpite
Agatha Raisin és a parázna lódoktor
Agatha Raisin és az elültetett kertész
Agatha Raisin és az elkóborolt túrázó
Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő
Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista
Agatha Raisin és a vizes viszály
Agatha Raisin és a boszorkányos borbély
Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka
Agatha Raisin és a tünékeny tündérek
Agatha Raisin és a sziszifuszi szerelem
Agatha Raisin és az áradás napja