Miss Pym és a menekülő menyasszony

covers_290999.jpgSzerző: M. C. Beaton
Cím: Miss Pym és a menekülő menyasszony (Emily Goes to Exeter)
Fordító: Szűr-Szabó Katalin
Kiadó: Ulpius-ház Kiadó
Oldalszám: 216

SPOILERMENTES ÍRÁS!

M. C. Beaton nevét a blog olvasói már jól ismerik, hiszen mindkét sikersorozatának kötetei kiemelt figyelmet kaptak. A könnyed krimi műfajának koronázatlan királynőjének ezúttal egy újabb hősnőjét ismerhetjük meg: ő Hannah Pym, aki egy végrendeletnek köszönhetően beteljesítheti álmát, és közben arra is marad energiája, hogy házasságokat közvetítsen.

Miss Hannah Pym házvezetőnői állást tölt be egy angol nemesi családnál. Miután a ház ura, és egyben munkaadója elhalálozik, a végrendeletében 5000 fontot hagy a kedves vénkisasszonyra. Miss Pym elhatározza, hogy a pénzből régi álmát fogja megvalósítani: jegyet vált hát az Exeterbe tartó postakocsira, amely egyben országjáró körútjának első állomása is. Az út azonban koránt sem mentes a kalandoktól: rögtön az első éjjel banditák támadnak rájuk, akiktől sikeresen megmenekülnek, ám másnap árokba zuhannak, a hóvihar miatt pedig kénytelenek egy fogadóban megszállni. Itt derül ki egy és más utastársairól: a fiatal özvegyasszony egy olyan házasságba kíván menekülni, amely szemmel láthatóan nem tesz jót neki, a kezdő ügyvéd fülig szerelembe esik, az egyik férfiről pedig kiderül, hogy nő, aki éppen azért menekült el otthonról, hogy ne kelljen akarata ellenére férjhez mennie. Csak éppen azzal nem számolt, hogy a szülők által választott jelölt is a kocsiban tartózkodik. 

Az utazó házasságközvetítő (The Travelling Matchmaker) a szerző hatkötetes sorozata, amelynek első része 1990-ben jelent meg, a legutolsó 1992-ben. A skót írónő romantikus regényei közé tartozik, éppen ezért ezek a történetek eredetileg Marion Chesney (a szerző igazi) nevén jelentek meg. Habár az Ulpius-ház Kiadó nagyon helyesen romantikus regénynek aposztrofálja a kötetet, és sehol nem történik utalás krimire, a hasonló stílusú borító, illetve a szerző nevének kiemelése elmaradhatatlanul párhuzamot von a másik két sorozattal.

Ugyanakkor kicsit nehéz elvonatkoztatni az Agatha Raisin-, illetve a Hamish Macbeth-kötetektől, hiszen az írónő stílusa nem sokat változott. Ugyanazokkal az eszközökkel él jelen esetben is, mint a krimijeinél. Kapunk egy, a szokványostól eltérő hősnőt, Hannah Pymet, aki maga a naivitásával, szerény álmaival hamar belopja magát az olvasó szívébe. A többi szereplő is tipikus Beaton-karakterek: mindegyikük humoros, szélsőséges tulajdonságokkal felruházott emberek (találunk itt elkényeztetett úrilányt, kiöregedő Casanovát, félénk férfiakat, leszerelt katonát). Őket zárja egybe a szerző először a postakocsiba, később a fogadóba, ahol mindannyijukkal érdekes dolgok történnek, míg végül senki sem amellett köt ki, aki mellett eredetileg tervezte. 

A történet érdekessége, hogy az 1800-ban játszódik, ami nekünk, magyar olvasóknak néhol egy kis zavart is okoz, hiszen a szerző természetesnek veszi, hogy tisztában vagyunk a korabeli szokásokkal, és éppen ezért nem is fejti ki azokat részletesen. Nekem például kissé homályos a postakocsin való utazás módja, hiszen nem tudom elképzelni, hogy a borítón látható kocsiba, 8-10 ember kényelmesen el tudott volna férni a csomagjaikkal együtt, emiatt is örültem volna egy kicsit bővebb leírásnak. 

De összességében ez is egy könnyed, humoros nyári olvasmány, ami tökéletes arra, hogy a nagy melegben az olvasó kissé lehűtse magát, és jókat nevessen a szereplőkön, valamint a szituációkon. Egyedül azt sajnálom, hogy a kiadó nem tartotta meg az eredeti cím ötletességét (az éppen aktuális főhősnő és az új város neve alliterációban), habár azt is el kell ismernem, hogy az Emily Exeterbe megy nem éppen a legjobb választás eladási szempontból. 

Értékelés: 10/8

Hamish Macbeth-sorozat:

Hamish Macbeth és a nagy lazacfogás
Hamish Macbeth és az eljegyzési vendég
Hamish Macbeth és a kannibál homárok
Hamish Macbeth és a tökéletes oldalborda
Hamish Macbeth és a rosszéletű nagynéni
Hamish Macbeth és a gyilkos vakáció 

Agatha Raisin-sorozat

Agatha Raisin és a spenótos halálpite
Agatha Raisin és a parázna lódoktor
Agatha Raisin és az elültetett kertész
Agatha Raisin és az elkóborolt túrázó
Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő
Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista
Agatha Raisin és a vizes viszály
Agatha Raisin és a boszorkányos borbély
Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka
Agatha Raisin és a tünékeny tündérek
Agatha Raisin és a sziszifuszi szerelem
Agatha Raisin és az áradás napja
Agatha Raisin és a kívánatos káplán
Agatha Raisin és a kísértetház
Agatha Raisin és a haláli tánc (előkészületben)

Az utazó házasságközvetítő-sorozat:

Miss Pym és a menekülő menyasszony
Miss Pym és a rámenős márki (előkészületben)