Assassin's Creed - Árulás

covers_238107.jpgSzerző: Oliver Bowden
Cím: Assassin's Creed - Árulás (Assassin's Creed - Forsaken)
Fordító: Bayer Antal
Kiadó: Fumax Kiadó
Oldalszám: 456

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Oliwer Bowdentől és így az Assassins Creed-sorozatból mindösszesen eddig egy kötetet, a Fekete lobogót olvastam, ami ugyebár a második ciklus második kötete, ugyanakkor ennek a történetnek az előzménye. (Csak leírva ennyire bonyolult.) Mivel azonban hamarosan jön a legújabb kötet, Egység címmel, így gondoltam, nem árt behozni a lemaradást és gyorsan elolvasni az Árulást, hogy a harmadik résznek már frissiben neki kezdhessek.

A történet 1735-ben veszi kezdetét, ekkor Haytham Kenway csupán tíz éves. A gyermek a szomszédok suttogásaiból, nővére elejtett megjegyzéseiből sejti, hogy a családjuk múltjában nagy titok lapul. Apja, Edward mióta csak a fiú képes volt rá, hogy megtartsa a kardot, folyamatosan vívásra tanította, és arra, hogyan védje meg magát, valamint sajátos módszerekkel végezte a filozófiai oktatást is. Haytham-nek fizikai tudására szüksége is lesz, mikor egyik éjjel fegyveresek rontanak rájuk, hogy végezzenek Edwarddal és elrabolják nővérét. Haytham apja megmentésére siet, végez is az egyik támadójával, ám Edward életét nem sikerül megmentenie. Anyja már nem tud fiaként tekinteni a gyermekre, aki így egy titokzatos mentorhoz, a család régi jó barátjához szegődik. Pár évvel később kíméletlen gyilkos válik belőle, ám idővel rá kell jönnie, hogy senkiben nem bízhat, ha életben akar maradni.

A megjelenés sorrendjét tekintve ez az ötödik Assassins Creed-kötet, de tulajdonképpen tökéletesen megfelel a sorozattal való ismerkedésnek is, ugyanis az első négy egy kerek egész ciklust alkot, ebben teljesen új szereplőket köszönhetünk. Érdekesség, hogy a következő kötet, a Fekete lobogó (amely tehát a hatodik rész), ennek a történetnek az előzményét meséli el, pontosabban Edward életébe nyerhetünk bepillantást. Igazából nem tudom eldönteni, hogy melyik a jobb variáció (én a történetek időrendjében haladtam), mert ha ezzel a kötettel kezdünk, meg van a varázsa annak, hogy nem sejtjük mit titkol Edward a fia elől, és aztán örülhetünk, hogy részletesen megismerhetjük, fordított helyzetben pedig jobban képbe kerülünk a mostani cselekményeket illetően, ugyanis egy-két szereplő visszaköszön. De ezt már mindenki döntse el maga.

A Fekete lobogóban Edward szemén keresztül láttuk a történetet, most ez Haytham szemszögéből történik, ám plusz adalék, hogy naplóformátumban teszi mindezt a szerző. (Habár főhősünk e téren nem kimondottan szorgos, mert egy hétnél tovább soha nem vezeti rendszeresen, képes akár éveket is kihagyni, időnként a dátumhoz sem ragaszkodik.) A sztori közel ötven évet ölel fel, ez alatt több országot, sőt kontinenst is bejárunk: a kalandok Londonban kezdődnek, majd több európai államban (Franciaország, Németalföld) utazgatnak hőseink, míg végül Amerikában kötnek ki. Habár történelmi kalandregény a műfaji besorolás, nem igazán lehetett érezni a történelmi megalapozottságot, pontosabban ez csak keretéül szolgált az eseményeknek (érintőlegesen megjelenik az amerikai polgárháború, vagy éppen a gyarmatok és az őslakosok közötti konfliktus). 

A történet során látjuk felnőni Haythamot: a regény elején épphogy betöltötte a tizedik életévét, és ötvenhat, mikor elbúcsúzunk tőle. Ezalatt sok mindenen keresztül ment, aminek következtében személyisége gyakran változik is, így előfordulhat, hogy az olvasóban vegyes kép alakul ki róla. Eleinte a bosszú hajtja, amit meg is tudunk érteni, hiszen a szeme láttára gyilkolták meg az apját és rabolták el nővérét, ugyanakkor néhol ok nélkül képes gyilkolni. A templomosok és orgyilkosok évszázados küzdelmét ezúttal a másik szemszögből ismerhetjük meg, ez is egyfajta többletet ad a karakteréhez. (Mondjuk azt nem tudom megbocsátani neki, hogy annyira hülye volt szegény, hogy nem jött rá az első pillanattól kezdve, hogy ki az áruló, mert ennél nyilvánvalóbb nem is lehetett volna.)

A regény maga ismételten meglepő részletességgel indul, Bowden minden eseményt, érzelmet a kellő mértékben ír le. A könyv első százötven oldalát imádtam olvasni, csak úgy peregtek az események, egy izgalmas kalandregényt ígért a történet. Az Európán belüli utazásoknál is jó kis tájleírásokat, hangulatot kapunk, amiért szintén jár a dicséret. Ám ahogy az események felgyorsulnak, úgy válik egyre unalmasabbá és laposabbá a történet. Az Amerikában játszódó részeket szó szerint untam, alig vártam, hogy elhagyják a kontinenst, és új utakra induljanak. Egész egyszerűen ezek a jelenetek túlírtak voltak, az író kapkodott az események között (nagyon zavaró, amikor oldalakkal később derül csak ki, hogyan és miért is jutottak arra a helyre, ahol éppen vannak), valamint az egész nem szólt másról, csak az öldöklésről, ami eleinte még szintén jó volt, de mikor ugyanazt a sztorit írja sokadszorra, ugyanolyan stílusban a szerző, már kezdett unalmassá válni. Aztán megint fellendült a történet (elhagyjuk Amerikát), visszatérünk az eredeti problémához (a bosszú és Jenny megtalálása), ezeket a részeket szintén imádtam olvasni. Akad fordulat itt rendesen, egy-két helyen bármennyire is fáradt voltam, kénytelen voltam továbbhaladni, annyira vitt magával a sztori. A legvégén ismét Amerikában kötünk ki, amely bár egy fokkal élvezetesebb volt, de még így is unalmas volt a számorma.

Ez a kapkodás és szétszórtság már a Fekete lobogónál is feltűnt: Bowden túl sok mindent akar egy könyvbe sűríteni, és nem képes megtalálni az arányokat, ezért mire elérünk a történet feléig, a fejünket kapkodjuk. (Ja, nem elfelejteni, hogy egyik játékkal sem játszottam soha, a karaktereket sem vágom, szóval ennek is betudható az egész.) Összességében azonban egy többnyire élvezetes kalandregényt kaptam, amely remek párja a Fekete lobogónak. Kíváncsi leszek, az Egység mennyiben kapcsolódik majd ehhez a szálhoz, mennyi újat tudok meg abból az orgyilkosokról. 

Értékelés: 10/7

A szerző további könyvei magyarul:

Assassins Creed - Reneszánsz
Assassins Creed - Testvériség
Assassins Creed - Titkos keresztes háború
Assassins Creed - Jelenések
Assassins Creed - Árulás
Assassins Creed - Fekete lobogó
Assassins Creed - Egység