Velejéig Gonosz Mostohák

Fülszöveg: Mind ismerjük Hamupipőke, Hófehérke és Csipkerózsika történetét. De hallottál már Alice Bingley-Beckermanről, Reena Paruchuriról vagy Molly Millerről? Persze hogy nem! Még nem. Hogy mi a közös ezekben a lányokban és mesebeli nővéreikben? Ők is három nagyon gonosz mostoha örökbe fogadott lányai. És egyáltalán nem boldogok. Azt hiszik, ezzel egyedül vannak a világon, amíg meg nem érkeznek Putnam Mount McKinsey-be, egy előkelő magániskolába a messzi Massachusettsben. Itt kezdik megtervezni a bosszút. Előbb azonban még találkozniuk kell.

Lily Archer New York Cityben él, rendszeresen olvasgatja az értelmezőszótárt – csupán szórakozásból –, és titokban nagyon vágyik egy pingvinre. Eddigi élete során sok mostohaanyával találkozott már. Voltak köztük kedvesek, de voltak rosszindulatúak is. A mérgezett almák az első regénye, amelyben okos, ravasz humorú történetet mesél el egy – sokszor a családi kötelékeknél is erősebb – barátságról.

Ahogyan az Előszóban is olvashatjuk, Amerikában a házasságok 50 %-a válással végződik, az elvált férfiak 75 %-a nősül újra. Ennek következtében több ezer, sőt millió gyermeknek van mostohaanyja. Tulajdonképpen ez adja a történet alapját, valamint az a sztereotípia, hogy a mostohák nagy része gonosz. Ez a feltételezés vélhetően a meséknek is köszönhető, de mindannyian tudjuk, hogy nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél. Nem is kívánok most éppen ezért semmilyen pszichológiai okfejtésekbe belemenni, hanem elfogadom egyszerű tényként a fentebb írtakat. 

A cím és a fülszöveg első sora senkit ne tévesszen meg, nem egy modern tündérmesét kapunk, hanem egy ízig-vérig mai ifjúsági regényt. (A kiadó lehagyta ezúttal a korcsoportba való besorolást, én tizennégy éven felülieknek bátran ajánlom.) A történet főszereplője három lány, akiket a sors mostohaanyával "áldott" meg. Mindannyian különböző okok miatt kerültek ebbe a helyzetbe, ki egy betegség (jelen esetben rák) következtében veszítette el az édesanyját, kinek a szülei elváltak.

A szerző legnagyobb érdeme a szememben, hogy sikerült mind a három főszereplőt egyedi jellemvonásokkal díszítenie, valamint mindannyiuk élettörténete abszolút hétköznapi szituációkra épül, még akkor is, ha ezek időnként elnagyoltnak tűnnek. (A váltakozó nézőpontú történetmesélés remekül mutatja be hőseinket.) Megkapjuk itt a gazdag, elkényeztetett lánykát, az anyját gyászoló tinit, az anyát, aki nem tudja elfogadni, hogy volt férje újra rátalált a boldogságra, az apát, aki új kapcsolatáért képes elhanyagolni a lányát. Sajnos ezek mind-mind súlyos problémák, amik nagy törést okozhatnak a gyermek vagy egy tinédzser életében, főleg ha senki nincs, akihez tanácsért fordulhatnának. A három lány barátsága éppen ezét nehezen köttetik meg, de annál erősebb lesz. És természetesen ettől függetlenül élik a tinédzserek mindennapi világát. Ugyanazok a problémák foglalkoztatják őket, mint bármelyik, velük egyidős lányt: a felnőtté válás, az előbbre jutás, az álmok beteljesedése, és természetesen a pasik. A történet lezárása engem kissé meglepett, váratlan volt, de abszolút a helyzetnek illőhöz éreztem.

A magyar kiadás (ismét) különösen igényes. A könyv mérete megegyezik a Szellemlány-trilógiáéval, első kicsit fura lehet a keskeny, magas lapokat olvasni, de hamar megszokja az ember. Az illusztrációk ezúttal elmaradtak, ami nem is baj, hiszen az a minimális stílus, amit jellemzi a kötetet, remekül passzol a hangulatához. Az újságcikkek grafikáért viszont jár a piros pont a kiadónak. A fordítás gördülékeny, Zubovics Katalin már nem először dolgozik Pongrác-regényen, David Almond és Catherine Fisher regényeivel már bizonyított, itt sem okoz csalódást. (De azért a fülszöveg fordítójának, legyen az akárki, jár egy fekete pont: amiért az eredetiben lévő Rapunzelt (vagyis Aranyhaj/Galambbegy) a magyar változatban Csipkerózsikára cserélték le, aminek értelmes sincs, hiszen utóbbi történetében nem kapott szerepet mostoha.)

De ettől függetlenül bátran ajánlom tinédzsereknek (lányoknak és fiúknak egyaránt), szüleiknek és nem utolsó sorban a mostoháknak ezt a regényt!

Lily Archer: Mérgezett almák, ford. Zubovics Katalin, Pongrác Kiadó, 2014, 320 oldal, 3600 Ft