A pokol kapujában

Wayward Pines-trilógia 2.

covers_335006.jpgSzerző: Blake Crouch
Cím: A pokol kapujában (Wayward)
Fordító: Makai Péter Kristóf
Kiadó: Agave Kiadó
Oldalszám: 332

Blake Crouch 2012 és 2014 között írta meg legsikeresebb művét, a Wayward Pines-trilógiát. A magyar olvasók abban a kiváltságos helyzetben vannak, hogy az egyes részekre nem kell egy évet várniuk, elég csupán egy hónapot, ugyanis az Agave Kiadó rekordsebességgel hozza el nekünk a folytatásokat. A sorozat tele van váratlan fordulatokkal, ráadásul Crouch nem egyszer szakít a hagyományos klisékkel és fenekestül felfordítja a világot - éppen ezért ez a kritika az első részre nézve spoileres tartalmú, óvatosan a továbbolvasással! 

Miután Ethan Burke rájött Wayward Pines titkára, úgy dönt, hogy a város seriffjeként visszatér a családjához. Ám továbbra sem hagyja nyugodni a gondolat, hogy az igazi édennek tűnő hely valójában maga a pokol, ahol mindenki álarcot viseli. Amikor egy kegyetlenül megkínzott lány holttestére bukkan az úton, elhatározza magában, hogy véget vet ennek a színjátéknak. Ám a minden egyes lépést figyelő kamerák és mikrofonok, a kettős élet, valamint Pilcher ördögi játékai nem könnyítik meg a helyzetét.

Blake Crouch trilógiáját leginkább egy tévésorozathoz lehetne hasonlítani - nem is véletlen, hogy májusban valóban érkeznek a különös városka lakói a képernyőre. Olvasás közben mindvégig olyan érzésem volt, mint ha a szerző a tévé számára írta volna meg a sorozatát. Az információk adagolása tökéletes, a flashback-jelenetek remekül illenek a történetbe, kellő időben szerzünk tudomást az egyes szereplők múltjáról, jellemüket befolyásoló tetteikről. Ugyanakkor amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy ebben a kötetben a szerző kissé visszavett a tempóból. Tudjátok, mint mikor van egy új sorozat, ami hordoz magában némi eredetiséget is, ám amint fény derül egy központi titokra, onnantól kezdve a forgatókönyvírók is lassítanak, és bár a hangulat megmarad, még sem teljesen azt kapod. 

De ez a lassulás várható is volt, hiszen az előző részben minden fejezet végén csak kapkodtunk a fejünket, nem értettük hogyan kapcsolódnak egymáshoz a szálak, ami elég jól fenntartotta a figyelmünket. Azzal, hogy a nagy titokra fény derült, törvényszerű volt, hogy kevesebb fordulat következik be, hiszen választ kaptunk elég sok kérdésre - ha nem is mindre. Innentől kezdve inkább arra helyeződött a hangsúly, hogy a hőseinknek mi lesz a következő lépése. És ebben viszont Crouch hihetetlenül jó: nem tudhatod előre, a szereplők mit terveznek, ki mit tud pontosan, melyik oldalon áll - és legvégső soron: kiben bízhatsz. Mindvégig ott motoszkál a bizonytalanság az olvasóban is, várja a lázadást a városlakóktól, ám a szerző teljesen más vizekre evez, és ettől válik annyira eredetivé az egész. Épp ez az, ami miatt ajánlom ezt a sorozatot mindenkinek: ugyanúgy fenntartja az olvasó érdeklődését,mint a jóval pergősebb első kötet, amelyhez egyébként tökéletesen illeszkedik történetében - semmi erőltetett, eltúlzott csavar, vagy olyan sztoriszálak, amelyekről első blikkre érződik, hogy időhúzásnak jók csak.

A folytatásban több szereplőnek is megismerhetjük a múltját. valamint a Wayward Pines-álca mögött meghúzódó gondosan felépített rendszerről is jóval átfogóbb képet kapunk. A trilógia egyik legérdekesebb figurája az egész város megalkotója, David Pilcher, aki az egyik legnehezebben megfejthető karakter. Számos tettére nem kaptunk még választ, a regényvégi lépése - bár az utolsó oldalakon már várható volt - mégis hatalmas meglepetést okoz. Ethan feleségének a szála az egyedüli, ami teljes mértékben kiszámítható, Crouch bármennyire is ütősre tervezte a csattantót a befejezéskor, közel sem ütött akkorát - aki csak kicsit is jártas a sorozatok világában, nem fog meglepődni. Inkább a folytatásban lesz érdekes és izgalmas ez a fordulat. 

A lezárás valójában egy évadzáró függővéggel ér fel, annyi szálon hagyja félbe a sztorit a szerző. Most aztán lehet gondolkodni, mit fognak tenni a hőseink, meg reménykedhetünk benne, hogy Crouch is úgy építette fel a zárókötetet, hogy ne fulladjon unalomba. A trilógia befejezésére is roppant kíváncsi vagyok: mennyire fog beleilleni az eddig megismert történetbe, mennyire lesz bátor a szerző, hogy olyan lezárását adjon, amely ugyanolyan eredeti, mint a sorozat, mégsem rugaszkodik el az alapoktól. Egy hónap múlva kiderül!

Értékelés: 10/9

A sorozat kötetei:

Wayward Pines
A pokol kapujában
Az utolsó város

Kapcsolódó cikkek: 

Érkezik a Wayward Pines!
Wayward Pines - poszter és új trailer