Északi sellő

7f90964b7728613dce988b8636160e8c.pngA skandináv krimik népszerűségét mutatja, hogy hazánkban szép számmal képviseltetik magukat a műfaj női alkotói is (elég csak Leena Lehtolainen, Karin Alvtegen, Kristina Ohlsson könyveire gondolni). Ők többnyire az érzelmeket helyezik előtérbe, mint a társadalomkritikát, és regényeikben kevesebb a nyílt brutalitás. Magyarországon Camilla Läckberg könyve - Jéghercegnő - az elsők között látott napvilágot, azóta is az olvasók egyik nagy kedvencévé vált, akárcsak a folytatások (A prédikátor, A kőfejtő, Vészmadár, Eltitkolt életek). 

Christian Thydell régi álma válik valóra, amikor megjelenik első regénye, A hableány, és ő egy csapásra országszerte ismert író lesz. A hirtelen jött népszerűség azonban lerántja a leplet Christian féltve őrzött titkáról is: a férfi másfél éve fenyegető leveleket kap. Ezzel egy időben egyik legközelebbi barátja nyomtalanul eltűnik, a rendőrség azt sem tudja, él-e, hal-e, mígnem három hónap múlva a jég alól húzzák ki a holttestét. Patrik Hedström nyomozó összefüggést sejt a két eset között, de támpontok híján a nyomozás igencsak döcögősen halad. Felesége, Erica Falk – aki jól ismeri Christiant, hiszen ő fedezte fel írói tehetségét – a saját szakállára kezd kutakodni, és tárja fel az igazságot, ami szörnyűbb, mint valaha is gondolta.

Camilla Läckberg 1974. augusztus 30-án született a svédországi Fjällbackában, és mára hazája egyik legsikeresebb krimiírójává vált. Könyvei állandó színtere szülővárosa, ennek oka egyszerű: 2002-ben részt vett egy író-tanfolyamon, ahol a tanárai az állandó hitelességre hívták fel a figyelmét, azt tanácsolva neki, hogy helyszínnek olyan várost válasszon, amit jól ismer. Első regénye, a hazánkban is debütáló Jéghercegnő 2003-ban jelent meg, amit több mint harminc országban adtak ki. Azóta újabb hét kötet látott napvilágot - ebből hat olvasható magyarul -, a sorozat sikerességét mutatja, hogy nem egy országban szinte rögtön az eredeti megjelenés után kiadták a lefordított verziót. 2007-ben az első kettő, 2009-ben a harmadik és negyedik részből forgattak filmet, a főszerepet Elisabet Carlsson (Erica Falck) és Niklas Hjulström (Patrik Hedström) játszotta. 2012-ben egy tíz részből álló, egyenként 90 perces tévésorozatot is forgattak Fjällbackamorden (Fjällbackai gyilkosságok) címmel, amely azonban csak a helyszínt és a szereplőket vette alapul, a könyvek cselekményeitől merőben eltér.

Aki olvasott már Camilla Läckbergtől akár egyetlen könyvet is, annak - úgy hiszem - nem kell nagyon ajánlani ezt a részt sem. Alapvetően nem is ajánlanám, hogy A hableánnyal kezdje valaki a sorozattal való ismerkedést, mert bár a krimiszál önmagában megállja a helyét, a szereplők közti viszonyrendszer megértéséhez már  szükséges az előző részek ismerete. Immáron ugyanis hatodjára térünk vissza Fjällbackába, és találkozunk a régről ismert lakókkal. Ericának - ezúttal is - személyes kötődése van a gyilkosságokhoz, a nyomozáshoz, hiszen jól ismeri a hirtelen író babérokra törő Christiant. Ezen felül még a házasságában bekövetkezett gondok,, a terhessége is megviseli, ugyanúgy, ahogy a többi szereplő is nagy érzelmi ívet ír le.

A cselekményvezetés is követi a jól bejáratott utat: a jelen és a (harminc évvel ezelőtti) múlt eseményei keverednek, hol az egyikbe, hol a másikba kapunk bepillantást. Én a magam részéről különösen szeretem, ha több idősíkon mozog a történet, hiszen ez egyfelől még több odafigyelést igényel, az olvasónak még nehezebb lesz összeraknia a képet, másrészt éppen ezért izgalmas, hiszen mindvégig várjuk, hogyan fog egybeérni a két szál. És ezúttal nem is akárhogy! Már-már pszichokrimibe beillő fordulatokat és megoldást kapunk, főleg a legvégén kerül igazán előtérbe az emberi lélek. A gyilkos személyével egy tragikus és megrendítő emberi sorsra is fény derül, olyanra, amely sokáig ott motoszkál az olvasóban. A címválasztás sem véletlen, sem a könyvbéli, sem a valódi szerző részéről, de ennek az okára is csak később derül fény.

Remélem, hamarosan érkezik a következő kötet (főleg a lezárás miatt), sőt, az sem lenne ellenemre, ha a következő Könyvfesztiválon Läckberg is tiszteletét tenné. 

Camilla Läckberg: A hableány, ford. Dr. Dobosi Beáta, Animus Kiadó, 384 oldal, 3690 Ft