Az ördög egyetlen barátja

John Wayne Cleaver 4.

Szerző: Dan Wells
Cím: Az ördög egyetlen barátja (The Devil's Only Friend)
Fordító: Rusznyák Csaba
Kiadó: Fumax Kiadó
Oldalszám: 312

A Nem vagyok sorozatgyilkos-trilógia hazai sikere után kétség nem fért hozzá, hogy a Fumax Kiadó elhozza nekünk az újabb trilógia nyitódarabját, nem sokkal a megjelenés után. Gondolhatnánk ezt. Azonban a kiadó munkatársai a regény amerikai megjelenésekor kategorikusan kijelentették, hogy csak abban az esetben jelentetik meg magyarul, ha a szerző hozza a korábbi művei színvonalát, és nem érződik a történeten, hogy Wells csak újabb bőrt akar lehúzni arról a bizonyos rókáról. A harmadik részről írt kritikámnál én is kifejtettem azon reményemet, hogy a lezárását követően a szerző nem kezd bele a folytatásba, mert tapasztalatból tudhatjuk, hogy ez nem mindig célravezető. Aztán végül csak megjelent Az ördög egyetlen barátja, amit én is beszereztem, és habár egy kicsit megkésve, de mégis csak sorra került. És azt kell mondjam: Wells valóban tud valamit, ugyanis remek érzékkel vitte tovább az eredeti sztorit.

A kritika a továbbiakban az előző részekre spoileres lehet!

John Wayne Cleaver Senki legyőzése után az FBI szolgálatába áll, ahol egy több főből álló titkos csapat igyekszik elpusztítani a démonokat. Egyedül John tudja, hogyan lehet végleg legyőzni őket, és ebben nagy segítségükre van Brooke is, aki a korábbi eseményeket túlélve, jelenleg ágyhoz kötötten éli az életét, több személyiség rejtőzve benne. A lány könnyedén felismeri a démonok valódi alakját, és táplálkozási szokásaikról, gyilkolási módszereikről is nagy tudással bír. Azonban idővel megszaporodnak a Johnt körülvevő árnyak, és egy minden eddiginél veszélyesebb ellenféllel kell szembenéznie. 

Dan Wells talán legismertebb trilógiájának a folytatásában egy átfogóbb képet kapunk a Sorvadtakról (mostantól ez a megnevezésük). Mindenféleképpen plusz pont a szerzőnek, hogy tovább mélyítette ezt a világot, ezáltal egy sokkal komplexebb történetet kapunk. Érződik, hogy ezúttal egy nagyobb eseményt készít elő nekünk, így a befejezés is folytatásért kiált (szerencsére nekem már nem kell sokat várnom, két héten belül megjelenik), ám Wellst ismerve semmiben nem lehetünk biztosak, hogy mivel fog meglepni minket legközelebb. Mert annak ellenére, hogy John karaktere ugyanaz maradt, valamint az alapfelálláson sem változtatott (egy, a szociopatákra jellemző tünetekkel rendelkező fiatal srác démonokat gyilkol, miközben a saját démonjaival is meg kell küzdenie), mégis egy, stílusában teljesen új regényt vehetünk a kezünkbe. Kicsit olyan érzésem volt közben, mint mikor készül egy tévésorozat egy kiváló alapötlettel, azonban a kreatívok érezhetően csak egy évadban gondolkodnak, ezért a második szezonra új környezetbe helyezik az addigi sztorit. Itt is eltűnt a young adult regényekre jellemző cselekményvezetés, és egy sokkal inkább véresebb, felnőttesebb verziónak adta át a helyét (amit én személy szerint nem bánok annyira). 

Az FBI csapatnak köszönhetően új szereplőkkel is megismerkedünk, amely szintén csak jót tett a történetnek, Wells pedig ki tudta bontakoztatni karakteralkotási képességeit. Az új hősök között akad nagyon és kevésbé szimpatikus is, valamint olyan is, aki Johnétól teljesen más eszméket képvisel, ám épp ettől válik kedveltté. A legérdekesebb karakter azonban mind közül Brooke maradt, aki gyakorlatilag skizofrénként éli az életét, mióta megszállta testét a Senki. Az ő részeit nagyon szerettem olvasni, kíváncsi vagyok, vele mit tervez a továbbiakban a szerző. A másik érdekes része a regénynek a Sorvadtak világa, kapcsolatrendszere volt. Wellsnek hatalmas pacsi jár azért, ahogyan ki találta, hogy melyik Sorvadt mivel is táplálkozik, és miért gyilkolja az embereket, de Vadász megalkotása, valamint az Áldottak behozatala is különösen izgalmassá tette a nyomozást. 

Az ördög egyetlen barátja tehát egy teljesen korrekt, felnőtteknek szóló misztikus thriller, amely kellemes kikapcsolódással és borzongással szolgál az olvasóknak. Azt nem tudom megítélni, hogy önmagában mennyire élvezhető a regény (véleményem szerint nagyban szükséges hozzá az előzmények ismerete, annyi a visszautalás, de olvastam olyan véleményt is, akinek ez volt az első kötete Wellstől, és teljesen érthető volt számára), mindenesetre ajánlom mindenki figyelmébe a Nem vagyok sorozatgyilkos-trilógiát, főleg most, hogy a Fumax Kiadó egyben jelenteti meg az első három regényt, igen jutányos áron (kiváltképp előrendelve!).

Értékelés: 10/9

A szerző magyarul megjelent művei:

John Wayne Cleaver-sorozat

1. Nem vagyok sorozatgyilkos
2. Szörnyeteg úr
3. Nem akarlak megölni
4. Az ördög egyetlen barátja
5. Csak a holttesteden át

Részlegesek-trilógia

1. Partials - Részben ember
2. Fragments - Töredékek
3. Ruins - Romok