Az ezüstfiú

Szerző: Kristina Ohlsson
Cím: Az ezüstfiú (Silverpojken)
Fordító: Bándi Eszter
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 256

Kristina Ohlsson nevét ma már nem csak a skandináv krimi rajongói ismerhetik, hanem a gyerekek is, hiszen az Animus Kiadónak hála 2014-től jelennek meg a népszerű svéd szerző ifjúsági regényei is. Trilógiájának első kötete, Az üveggyerekek nekem is elnyerte a tetszésemet, így tényleg csak idő kérdése volt, hogy mikor fogok belekezdeni a folytatásba.

Aladdin szüleivel él egy egy régi víztoronyban, ahol édesapja egy éttermet vezet. Azonban a család anyagi gondokkal küzd, így félő, hogy hamarosan vissza kell költözniük Törökországba. A fiú barátai, Billie és Simona segítségét kéri: hallott ugyanis egy legendát egy eltűnt kincsről. Aladdin bízik abban, hogy ha megtalálják az ellopott ezüstöt, akkor lesz elég pénzük, hogy a városban maradhassanak. Mindeközben azonban éjjelenként valaki belopódzik az étterembe, hogy ételt vigyen el. Aladdin arra a fiatal srácra gyanakszik, akit egy-egy pillanatra szokott látni a környéken. Az ismeretlen a hideg ellenére is rövidnadrágot és pulóvert visel, nyomai pedig nem látszanak a hóban. Lehet, hogy igazak az ezüstfiúról szóló mendemondák és egy több évtizedes kísértettel van dolguk?

Kristina Ohlsson 1979-ben született egy dél-svédországi városban. Jelenleg Bécsben él, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet terrorizmusellenes szakértőjeként dolgozik. 2009-ben jelent meg első krimiregénye, a Frederika Bergman és Alex Recht közös nyomozásairól szóló sorozat nyitókötete Mostohák címmel. Azóta a teljes sorozat (Elnémítva, Őrangyalok, Az 573-as járat, Dávidcsillagok) elérhető magyar nyelven, ahogyan a két kötetes Martin Benner-széria (Lotus Blues, Mio Blues) is. A szerző 2013-tól ír gyerekeknek szóló történeteteket, ezekből idáig négy jelent meg Magyarországon.

Az üveggyerekek számomra azért volt kellemes olvasmány, mert Ohlsson remekül vegyítette abban a kísértethistóriát a nyomozással, és tette mindezt oly módon, hogy a 9-12 éves korosztály számára is élvezetes legyen. Tulajdonképpen ez képezi az alapját a második történetnek is: három hősünk egy ellopott kincs és a titokzatos ételtolvaj után nyomoz, mindeközben azonban egy szellemnek tűnő alakot is látni vélnek. Pontosabban csak Aladdin az, aki látja a fiút, ettől is válik misztikussá a történet. Ahogyan az előző részben, itt választ kapunk a legfontosabb kérdésekre (azzal talán nem árulok el nagy titkot, hogy mindennek megvan az érthető, logikus miértje), azonban a szerző mégis csak hagy egy apró reménysugárt arra vonatkozóan, hogy az olvasó bízzon a természetfelettiben. 

Ennek a kötetnek a főhőse Aladdin, akit az előző részből már ismerhetünk. A fiú szülei Törökországból érkeztek több mint tíz éve, és most felmerül a visszaköltözés lehetősége, kényszerűsége. Ez persze Aladdinnak nem nyeri el a tetszését, minden áron a barátaival akar maradni. Ahogyan az előző kötetnél is írtam, Ohlsson remekül mutatja be, hogy a gyermekek származásra tekintet és minden előítélet nélkül képesek barátságot kötni. A menekültügy Svédországban is évek óta probléma, erről több, itthon is megjelent krimiben is olvashattunk már, azonban számomra igencsak meglepő volt, hogy egy gyermekeknek szóló kiadásban is előtérbe kerüljenek. Abszolút nem tartom helytelennek, mert ez olyan globális problémává nőtte ki magát, amelyről a lehető legtöbb fórumon beszélnünk kell. Ohlsson pedig nem ítélkezik, nem tör pálcát senki felett és megoldást sem kínál: egész egyszerűen csak ír arról, hogy a közelben horgonyozik egy menekülthajó, a rajtalévőknek pedig élelemre és támogatásra van szükségük. 

Összességében Az ezüstfiú egy korrekt gyermekregény, kellőképpen izgalmas, van mondanivalója, a szereplőket könnyű megszeretni és szurkolni nekik. Nekem azonban Az üveggyerekek jobban tetszett, ahhoz viszonyítva ez most egy gyengébben sikerült történet lett - ám mégis így is magasan túlszárnyalja versenytársait.

Értékelés: 10/8

A szerző eddig megjelent regényei:

Fredrika Bergman-sorozat:

Mostohák
Elnémítva
Őrangyalok
Az 573-as járat
Dávidcsillagok

Martin Benner-sorozat

Lotus Blues
Mio Blues

Az üveggyerekek-sorozat:

Az üveggyerekek
Az ezüstfiú
A kőangyalok

Egyéb regények:

A kastély titka