Nemo - A névtelen fiú

Nemo 1.

Szerző: Davide Morosinotto
Cím: Nemo -  A névtelen fiú (Nemo – Il ragazzo senza nome)
Fordító: Todero Anna
Kiadó: Manó Könyvek
Oldalszám: 240

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Manó Könyvek kiadó pár évvel ezelőtt indította útjára a Sherlock, Lupin és én című olasz könyvsorozatot, amely a krimi-irodalom három híres alakjának, Sherlock Holmesnak, Arsene Lupinnek és Irene Adlernek a gyermekkori kalandját meséli el. A széria, amely immár a nyolcadik köteténél jár, hazánkban is sikeresen fut, feltehetőleg ez is közrejátszott abban, hogy most egy újabb legendás regényhős ifjú éveiben nyerhetünk bepillantást. A kiválasztott pedig nem más, mint Jules Verne világhírű alakja, Nemo kapitány.

1829-ben járunk, a helyszín Franciaország. Daniel Lacrosse, a fiatal fiú a híres Paimboeuf Intézet szolgálója. Őt bízzák meg azzal a feladattal, hogy jutassa épségben a bentlakásos iskola falai közé a két legújabb diákot: a nemesi származású Ashlynn Taylor Woodsworth kisasszonyt, valamint egy barna bőrű fiút, aki csak Nemóként mutatkozik be nekik. Daniel és Ashlynn hamar barátságot kötnek, azonban a titokzatos új fiú látszólag senkivel nem szeretne szorosabb kapcsolatot kialakítani. A két fiatal nyomozásának köszönhetően azonban hamarosan rájönnek a titokra: Nemo egy nagyon különleges fiú, akit országokon keresztül üldöznek, hogy általa befolyásolják India egyik legnagyobb hercegét.

Davide Morosinotto 1980-ban született Padovában. Mindig is író akart lenni, már kisgyermekként lejegyezte az általa kitalált világokat és kalandokat. Jelenleg Bolognában él, évek óta jelennek meg gyermekregényei, emellett újságíróként és videojátékok fordítójaként keresi a kenyerét. A Nemo-sorozat első része 2015-ben látott napvilágot, amelyet azóta további kettő követett. A második rész 2017 áprilisában jelenik meg Magyarországon A kőóriás címmel.

Verne Gyula hősének nevét bizonyára sokan ismerik, ha máshonnan nem is, a Nemo nyomában című rajzfilmből (bár ennek jóformán semmi köze a regényhez, a tengeri világ miatt azonban az ember akarva-akaratlan összeköti a kettőt). Jómagam még nem olvastam a Nemo kapitányt, csak a Meséld újra!-sorozatban megjelent rövidített, átdolgozott kiadást, de hát abban pont a karakter kibontására nem volt hely és lehetőség, így azt, hogy Morosinotto milyen utalásokat rejtett el Verne klasszikusára, vagy hogy mennyire hiteles a gyermek Nemo alakja, megítélni nem tudom.

A történetet tehát mint csak gyermekeknek szóló kalandregényt tudom nézni, annak azonban megállja a helyét, de nem is akárhogy. Habár érezhetően csak bevezető kötetről van szó, kalandban és titokban már most sincs hiány. A szerző remekül építi fel a történetet: a hosszas, lassú bevezetés (amely a hősök megismeréséről, valamint Daniel és Ashlynn barátságáról szól) után fény derül a titokra – legalábbis egy részére -, onnantól kezdve pedig szinte én sem tudtam letenni a könyvet. A kötetben nem szerepelnek természetfeletti lények, nincs mágia, sem akciófilmbe illő üldözés, a cél egyszerűen annyi, hogy Nemo megmenekülhessen az üldözői elől (ez egyébként cselekményben mintegy negyven oldalt tesz ki). Mindezek ellenére, illetve ezekkel együtt mégsem lankad a figyelem, mert Morosinotto végig fenntartja az érdeklődést, hol a titokzatossággal, hol a szereplők jellemével.

Végezetül ismételten ki kell külön emelnem a hazai kiadó munkáját, amely dicséretes a könyv külalakját (is) tekintve. Már maga a borítókép is gyönyörű, azonban a védőborítót levéve egy, a századforduló idejét idéző kötetet vehetünk a kezünkbe, amelynek még a tapintása is különleges.

A sorozat második része A kőóriás címmel az idei Könyvfesztiválra várható, addig javaslom mindenkinek – kisfiúknak, kislányoknak, nagytesóknak, szülőknek - az első kötet beszerzését és elolvasását.

Értékelés: 10/8

A sorozat tagjai:

A névtelen fiú
A kőóriás