Mosolyogj!

covers_440379_1.jpgSzerző: Raina Telgemeier
Cím: Mosolyogj! (Smile)
Fordító: Bayer Antal
Kiadó: Frike Comics
Oldalszám: 216

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Frike Comics viszonylag új kiadónak számít a hazai képregényes piacon. Az eleinte lelkes rajongók (a Fumax segítségével) által útjára indított Dylan Dog olasz képregény magyarországi megjelenését vették át, és ezzel együtt a korábban hat számot megért Dampyr-sorozatot is folytatták. Az olasz képregényeken túl Robert Kirkman (a The Walking Dead – Élőhalottak szerzője) Outcast – A kitaszított című szériájának a jogait is megszerezték, eddig három füzet jelent meg a gondozásukban. Egyik újdonságuk pedig Raina Telgemeier Will Eisner-díjas képregénye, a Mosolyogj!, amely egy tinédzser lány mindennapi problémáit tárja elénk humoros formában.

A történet – részben – önéletrajzi ihletésű, így a főszereplő maga az alkotó. Raina átlagos diák szeretne lenni, azonban egyik este szörnyű baleset éri: elesik és a két első fogát beveri. Innentől kezdve az élete maga a pokol: fogszabályzó, fogpótlás, állandó műtétek és végül: átmenetileg műfogsor. Az általános iskolai és a gimnáziumi évek e nélkül is kibírhatatlanok lennének, de Rainának a mindennapi gondokkal is meg kell küzdenie: pletykák, fiúk és rosszindulatú barátnők.

Raina Telgemeier a New York Times sikerlistáján szereplő és az Eisner-díjjal kitüntetett Mosolyogj! és Sisters című, gyermekkori élményein alapuló képregények szerzője. Drama című kötete bekerült a Stonewall irodalmi díj döntőjébe, és az amerikai könyvtári szövetség beválasztotta a tíz legjobb, tinédzsereknek szóló képregény közé. Raina a San Fransisco-öböl környékén él. A Mosolyogj! című kötete önéletrajzi ihletésű, eleinte egy hetente folytató webcomicnak készült, a Girlamatic.com felkérése 2004-ben.

A kötetet leginkább a főszereplőhöz hasonló korú (értsd: 12-16 év) lányoknak tudnám ajánlani, felnőttként maximum csak megmosolyogtató az a nosztalgia, amivel olvassuk (még férfiként is!), de igazán átérezni a tinédzserek tudják. Telgemeier ugyanis roppant egyszerű képi világgal dolgozik, a cselekményvezetés is pörgős, a befejezés pedig reményt sugároz, pont olyat, ami a tizenéveseknek kell. A sztori végére minden rendbe jön, Raina igazi barátokra lel, több randevún is átesik (mindegyik élete nagy szerelme) és külsőleg is sokat változik. A lezárás kicsit idillikus, de tulajdonképpen a kötethez ez illik. Felnőttként mondhatnám, hogy az az üzenete, hogy ha felnősz, rájössz az igazi problémákra az életben, de ez a kijelentés kicsit gonosz lenne a részemről. Azért még én is emlékszem arra, hogy milyen volt tizenévesnek lenni, milyen problémákkal küzdöttem, amiket akkor óriási gondnak éltem meg, és csak bízni tudtam abban, hogy végül minden helyre áll. A szerző-rajzoló pedig megtalálta a tökéletes hangot, amivel meg tudja szólítani a célközönséget.

A könyv minden oldala színes, ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy ez mind édeskevés ahhoz, hogy ilyen drágán árulják. Én személy szerint még az online áruházak kedvezményével együtt is sokallom az árát a kötetnek, így sajnos nem jósolok neki nagy olvasótábort, különösen most, amikor a képregények elárasztják a hazai piacot. Amit azért sajnálok igazán, mert a sztori jó és más mint a szuperhős-képregények – most kiemelném az Eisner-díjat, de az itthon nem sokat mond az embereknek –, talán éppen ezért lett volna célszerű inkább több példányban megjelentetni, ami az árat is lejjebb nyomta volna, mert így szinte biztos, hogy csak az igazán fanatikusokhoz jut el.

Értékelés: 10/7