Csillagfényes utazás

covers_621600.jpgSzerző: Virginie Grimaldi
Cím: Csillagfényes utazás (Il est grand temps de rallumer les étoliles)
Fordító: Fouilleul Joli
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 320

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Merci, nagyik! című könyvvel tavaly hazánkban is bemutatkozó Virginie Grimaldi új regényét jelentette meg az Animus Kiadó idén nyáron. A francia szerző könyve könnyed stílusban mesél a család összetartozó erejéről és az élet szeretetéről.

A harmincas évei vége felé járó Anna egyedül neveli két gyermekét a kamasz Chloét és a tizenkét éves Lilyt, miközben pincérnőként dolgozik egy kávézóban, és igyekszik törleszteni a felhalmozódott adósságot. Mikor egyik napról a másikra váratlanul elveszíti a munkáját és végkielégítésként egy nagyobb összeghez jut, hirtelen ötlettől vezérelve úgy dönt, hogy - ahelyett, hogy kifizetné tartozásait és új állás után nézne - lányaival együtt egy lakókocsival nekivág egy több hónapig tartó utazásnak, melynek célja, hogy bejárják Skandináviát. A lányoknak eleinte semmi kedvük nincs anyjukkal - akinek meggyőződésük szerint elment az esze - tartani, ráadásul a hetekig tartó összezártság rengeteg konfliktust szül, felszínre törnek a legapróbb sérelmek, ám végül rájönnek, hogy a szeretet és az összetartozás ereje minden bajon felül tud emelkedni. 

Virginie Grimaldi 1977-ben született Bordeaux közelében. A nagymamája verses noteszeit olvasva kapott kedvet az íráshoz, nyolcévesen írta meg első regényvázlatát. 2009-ben indította el Femme Sweet Femme nevű blogját, amelynek népszerűsége lehetővé tette, hogy belevágjon első regénye írásába. A korábban magyarul megjelent Merci, nagyik! a második könyve, amely hamar bestsellerré vált, a megfilmesítés jogai is elkeltek. Eddig öt regénye jelent meg Franciaországban, a Csillagfényes utazás ebben a sorban a negyedik. 

A Merci, nagyik! kellemes emlékként él bennem a mai napig, éppen ezért örültem meg annyira, hogy a hazai kiadó folytatja Grimaldi regényeinek a megjelentetését, és erre nem is kellett sokat várni: nagyjából egy év elteltével máris olvashattuk a francia szerző újabb történetét. Sajnos azonban a mostani egy kevésbé jól sikerült mű, amely - főleg az előzőhöz visszonyítva - csalódást is okozott, holott minden megtalálható benne, amitől működhetne a történet, de mégsem működik. 

Adott három főszereplő - anya és két lánya -, akik felváltva mesélik el a kalandos utazás történetét, ezáltal nyomon követhetjük, ki hogyan éli meg ezt a bakancslistás élményt. Anna egyszerű mesélőként van jelen, Chloé blogot, Lily pedig kézzelírott naplót vezet. Ez a hármas felosztás már önmagában is érdekes lehetne, azonban a szerzőnek nem sikerült élesen elkülöníteni az egyes karakterek stílusát, valamint sem a blog, sem a napló adta lehetőséget nem tudta kihasználni. Hőseink az utazás során bejárják Skandináviát (meg előtte még egy-két országot útba ejtenek), amely egyfelől remek kapcsolódási pont (még ha nem is szándékos) az Animus Kiadó másik zsáneréhez, a skandináv krimikhez, vagy akár Backman regényeihez, de ezentúl nem éreztem azt, hogy bármi mást tudott volna adni a történethez az országjárás. Számomra hiányzott belőle a cél, az, hogy szimbolikusan is nagy utat járjanak be ezek a nők és lányok, mert azon kívül, hogy eljutottak a végállomásig, majd onnan hazatértek, nem sok minden történt. Azt már a Merci, nagyik!-nál is megjegyeztem, hogy Grimaldit nem az eredetiségéért érdemes olvasni, hanem a bájos és jókedvet csiholó hangulatáért - ez itt most fokozottan fennáll, csak ez a regény feleannyira bájos és humoros. 

Persze, nem csak három szereplővel dolgozik a történet, hőseink útközben találkoznak egy csapatnyi lakókocsival utazóval, akik együtt járják be a világot. Ahogyan a nagykönyvben megvan írva, akad itt özvegy férfiember, kamaszokkal utazó gazdag család, autista fiát egyedül nevelő (szexi) apuka - aki egyben a csoport vezetője -, szóval minden létező bölcsességet az életről, a halálról, a szerelemről, a barátságról, a testvériségről és a pénz kérdésről el lehet lőni a beszélgetések alatt. Ergo gyakorlatilag semmilyen meglepetést nem tartogat ez a történet - pontosabban, de a legvégén akad egy váratlan fordulat, amivel a szerző megpróbálja új meglátásba helyezni a sztorit, de ez meg annyira esetlenül lett beépítve, hogy inkább komikusnak hat, mint romantikusnak. 

Ettől akad bőven pozitívuma is a kötetnek, mint például Grimaldi olvasmányos stílusa, vagy az a pár, a sablonostól eltérő karakter, akikben van potenciál, csak sajnos kevesebb szerepelnek, mint amennyit kellene, pedig róluk szívesebben olvasna az ember. A humoros oldalát is megcsillogtatja helyenként, de legnagyobb bánatomra ebből is igen kevés akad. Könnyed, hétvégi pihentetős olvasmánynak elmegy tehát a Csillagfényes utazás, de sajnos ettől többet nem tud nyújtani.

Értékelés: 10/6 

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!