A vérfarkasok titka

Zombiláz-trilógia 2.

covers_632673.jpgSzerző: Kristina Ohlsson
Cím: A vérfarkasok titka (Varulvens hemlighet)
Fordító: Dr. Dobosi Beáta
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 248

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Az Animus Kiadó idén májusban jelentette meg magyarul Kristina Ohlsson 2016-ban írt gyermekregényét, a Zombilázat, alig fél évvel később pedig már a boltokba is került a trilógia második kötete, A vérfarkasok titka.

Az utóbbi időben Eldsalában egyre gyakoribbak az erdőtüzek, a nyomok pedig arra utalnak, hogy szándékos gyújtogatás történt. Miközben a fiatal Herbert azon aggódik, hogy a nagyapja panziójára egyik alkalommal se terjeden át a tűz, különös lényekre lesz figyelmes. A fák között hatalmas, kutyaszerű lények rejtőznek, szemük sárgán világít, vonyításuk pedig az egész környéken hallható. A fiú és legjobb barátja, Sally rájön, hogy minden bizonnyal vérfarkasokkal van dolguk, így hát ismét nyomozásba kezdenek. A szálak évtizedekkel korábbra nyúlnak vissza, a történetben pedig fontos szerep jut egy bizonyos festőnek, Axel Snigelnek is.  

Kristina Ohlsson 1979-ben született egy dél-svédországi városban. Korábban Bécsben élt, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet terrorizmusellenes szakértőjeként dolgozik. 2009-ben jelent meg első krimiregénye, a Frederika Bergman és Alex Recht közös nyomozásairól szóló sorozat nyitókötete Mostohák címmel. Azóta a teljes sorozat (Elnémítva, Őrangyalok, Az 573-as járat, Dávidcsillagok, Vétkesek) elérhető magyar nyelven, emellett az eredetileg két kötetből álló Martin Benner-szériát (Lotus Blues, Mio Blues - a harmadik kötet tavaly jelent meg svédül), valamint a krimi és a horror határmezsgyéjén álló Beteg lelkek című regényt is olvashattukA szerző 2013-tól jelenteti meg gyerekeknek szóló történeteit, ezekből mindeddig (jelen kötetet nem számolva) öt jelent meg Magyarországon.

A trilógia előző kötetét, a Zombiláz címűt viszonylag nemrég olvastam (sőt, kritikája napra pontosan két hónapja jelent meg), így frissen élt bennem nemcsak a történet, hanem a sztori nyújtotta élmény is. Akkoriban a kötet egyetlen hiányosságának azt róttam fel, hogy a szerző inkább a misztikumra helyezte a hangsúlyt, mint a szereplők karaktetére és magánéleti szálára, szerencsére a folytatásban emiatt már nem kellett aggódnom. Az előző részben megismert szereplők (Herbert, Sally, Potus bácsi, Fabian, Alexander és a nagyapa) mindegyike visszatér, ki több, ki kevesebb időre, de természetesen a városka újabb lakóit is megismerhetjük. Ez pedig mindenképpen jót tett a történetnek, jóval izgalmasabbá tette a rejtélyt, amely jelen történet középpontjában áll.

Habár az előző kötetben a hőseink sikeresen felvették a harcot a zombilázzal, így az a kaland lezárult, ennek a történetnek a teljes élvezetéhez mindenképpen szükséges az előzmény ismerete. Egyfelől, mert minden karakter motivációja, jelleme úgy válik érthetővé, másfelől - mint ahogyan most is láthatjuk - az egyes részek között szoros összefüggés áll fenn, a három kötet együtt alkot majd egy nagy egészet. Erre utal többek között a történet függővéges lezárása is, amely felnőttfejjel persze nem tartja lázban az olvasót, de a gyerekek mindenképpen izgulhatnak a szereplők sorsának alakulása miatt. 

Ami miatt viszont érdemes felnőttként is kézbe venni a kötetet, az Ohlsson izgalmas, misztikummal átitatott történetmesélése. Régen élveztem már ennyire gyerekeknek szóló történetet, de a szerzőnek sikerült elérnie, hogy újból tizenéves legyek, aki együtt nyomoz a hősökkel a rejtélyek közepette. A kötet egyik legnagyobb erőssége, hogy a svéd szerzőnő visszatért a gyökereihez, így egy krimibe ágyazott fantasyt/horrort kapunk - természetesen mindezt a célcsoport igényeihez igazítva. Én ugyanúgy élveztem a gyerekekkel való nyomozást, mint a vérfarkasok ohlssoni legendáját - merthogy ezeknek a különleges lényeknek az eredetére és természetére egy egészen új mítoszt teremtett a szerző. 

Így hát őszintén és tiszta szívvel ajánlom kicsiknek és szüleiknek egyaránt ezt a kötetet, még akkor is, ha maga a lezárás túl hirtelennek és némely ponton banálisnak is hat, de reménykedjünk benne, hogy a harmadik kötetben minden szálat szépen elvarr a szerző, és a még nyitva hagyott kérdésekre is választ kapunk. Oh igen, és bár erről a legtöbb esetben - sajnos - nem ejtek szót, de most muszáj mindenképpen megtennem: a kötet borítója és kivitelezése élőben (is) elképesztően gyönyörű, a dicséret Sigmond Viktóriát illeti! 

Értékelés: 10/9 

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!

A szerző eddig megjelent regényei:

Fredrika Bergman-sorozat:

Mostohák
Elnémítva
Őrangyalok
Az 573-as járat
Dávidcsillagok
Vétkesek

Martin Benner-sorozat

Lotus Blues
Mio Blues

Az üveggyerekek-sorozat:

Az üveggyerekek
Az ezüstfiú
Kőangyalok

Zombiláz-trilógia

Zombiláz
A vérfarkasok titka

Egyéb regények:

Beteg lelkek (krimi)
A kastély titka (gyermekregény)