Zombiláz

covers_597724.jpgSzerző: Kristina Ohlsson
Cím: Zombiláz  (Zombiefeber)
Fordító: Dr. Dobosi Beáta
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 232

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Kristina Ohlsson neve ma már nem csak a skandináv krimi rajongóinak, hanem a gyermekeknek is sokat jelenthet. Hazánk egyik legnépszerűbb svéd szerzőjének ugyanis már az ötödik, az ifjúság számára írt regényét vehetjük kezünkbe. A Zombilázzal - amely egy trilógia első kötete - egészen új oldalát mutatja meg Ohlsson.

Herbert szülei halálát követően került nagyszüleihez, akikkel Eldsalában él, közösen vezetnek egy szállót. Bár a gyámügyesek szerint az idős úr - felesége halála után - már nem képes egyedül megfelelően gondoskodni az unokájáról, Herbert még sem akar elköltözni nagypapájától. A nyári szünetben azonban ennél súlyosabb gondokkal is meg kell küzdeniük: a városban mindenhol hemzsegnek a darazsak, a lakosság egy része pedig komoly változásokon esik át. A kihalt utcákat különös teremtmények lepik el, akik után nem marad más csak vér és állati tetemek. Herbert és legjobb barátja, Sally úgy dönt, a végére jár a dolgoknak. 

Kristina Ohlsson 1979-ben született egy dél-svédországi városban. Korábban Bécsben élt, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet terrorizmusellenes szakértőjeként dolgozik. 2009-ben jelent meg első krimiregénye, a Frederika Bergman és Alex Recht közös nyomozásairól szóló sorozat nyitókötete Mostohák címmel. Azóta a teljes sorozat (Elnémítva, Őrangyalok, Az 573-as járat, Dávidcsillagok, Vétkesek) elérhető magyar nyelven, emellett az eredetileg két kötetből álló Martin Benner-szériát (Lotus Blues, Mio Blues - a harmadik kötet tavaly jelent meg svédül), valamint a krimi és a horror határmezsgyéjén álló Beteg lelkek című regényt is olvashattukA szerző 2013-tól jelenteti meg gyerekeknek szóló történeteit, ezekből mindeddig (jelen kötetet nem számolva) négy jelent meg Magyarországon.

Talán nem túlzás azt mondani, hogy nagy űrt töltött be az Animus Kiadó a Zombiláz megjelentetésével, hiszen legutoljára három évvel ezelőtt, 2017-ben került boltokba új Ohlsson-regény. Bár, az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a szerző az utóbbi időben főként gyermekeknek írt, a Beteg lelkek óta mindössze egyetlen, felnőtteknek szánt műve jelent meg, a Henrys hemlighet, amely az eredetileg duológiának szánt Martin Benner-sorozat folytatása (és ha minden jól megy, hamarosan ezt is olvashatjuk magyarul). A mostani gyermekregény egy trilógia nyitókötete, a szerző pedig egy új oldalát mutatja meg. Az Üveggyerekek-sorozat egy misztikus szállal megfűszerezett krimi volt (ahol azonban kiderült, hogy mindenre van hétköznapi magyarázat), A kastély titka pedig egy igazi kalandregény. A mostani történetben a magánéleti szál, valamint a nyomozás kissé háttérbe szorul, a hangsúly a zombikra terelődik, ugyanakkor azt is ki kell emelni, hogy Ohlsson nem kifejezetten gyerekhorrort (van egyáltalán ilyen szó?) írt.

Az új sorozat tehát félig-meddig a borzongásra épül, ehhez pedig a szerző közkedvelt horror-szereplőket választott: az első kötetben zombikkal, a másodikban vérfarkasokkal, a harmadikban múmiákkal kell majd felvenni a harcot. Természetesen mindezt a célközönség igényeihez mérten teszi, nem a félelemkeltés a szándéka, éppen a megfelelő mértékig kívánja felborzolni a kedélyeket. Biztos vagyok benne, hogy minden általános iskolás örömmel fogja olvasni a könyvet, és a szülőknek sem kell félni, hogy álmatlan éjszakái lesznek a gyerekeknek, hiszen - bár a zombik itt is elég veszélyesek és gusztustalanok - Ohlsson nem megy bele teljes részletességgel például az élőhalottak táplálkozási szokásainak az ecsetelésébe, és látványos öldöklésre sem kell számítani. Ehhez kapcsolódóan meg kell említeni azt is, hogy a történetben egy rejtélyes kór fertőzi meg az embereket, akik először csak hétköznapi tüneteket produkálnak, utána változnak át zombivá - a kötet pedig az eredeti tervek szerint éppen áprilisban jelent volna meg, de a koronavírus miatt egy-két hónappal elhalasztották a könyvesboltokba való bekerülést. 

Ohlsson többi gyermekregényéhez képest mérve mégis akad hiányérzetem, számomra úgy tűnt ugyanis, mintha a természetfelettivel való küzdelem hangsúlyosabbá válna a szereplők magánéleténél, pedig a szerzőnő mindeddig  nagyon szépen egyensúlyba tudta hozni ezt a két dolgot. Kapunk ugyan egy szerethető(nek szánt) főhőst, akit viszont még sem tudunk annyira megszeretni, mert nem ismerjük meg az igazi személyiségét, Ohlsson gyakorlatilag egy sablonfigurát alkotott. Nem lehet átérezni teljes mértékig a helyzetét, így az ő történetében bekövetkező változás kissé hiteltelenné válik, túl gyorsan és egyszerűen oldódnak meg a problémái. Persze, mondhatjuk, hogy ez csupán egy bevezető kötet, és a későbbiekben ez változhat, és bízom is benne, hogy a következő két kötetben többet meg tudunk a gyerekszereplőkről, illetve arra is kíváncsi leszek, hogyan alakulnak a családi viszonyok a befejezés fényében.

Értékelés: 10/8

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!

A szerző eddig megjelent regényei:

Fredrika Bergman-sorozat:

Mostohák
Elnémítva
Őrangyalok
Az 573-as járat
Dávidcsillagok
Vétkesek

Martin Benner-sorozat

Lotus Blues
Mio Blues

Az üveggyerekek-sorozat:

Az üveggyerekek
Az ezüstfiú
Kőangyalok

Egyéb regények:

Beteg lelkek (krimi)
A kastély titka (gyermekregény)