Áldozat

Démonvilág 4.

covers_11185.jpgSzerző: Darren Shan
Cím: Áldozat (Bec)
Fordító: Bárány Ferenc
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Oldalszám: 256

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Démonvilág-sorozat negyedik kötetében az V. századi Írországba látogatunk el, ahol tanúi lehetünk annak, hogy a kelta papok és druidák hogyan vették fel a harcot a túlvilág teremtményeivel. 

Bec még csecsemőkorában került a klánhoz, melynek azóta is tagja, bár folyamatosan küzdenie kell azért, hogy teljes körűen befogadják. A fiatal lányban hatalmas erő lakozik, azonban ezzel még sem ő, sem mestere nincs tisztában, éppen ezért úgy gondolják, hogy egy szép napon papnő válhat belőle. Amikor a klánt és a környező falvakat is démonhordák támadják meg, nincs más esélyük, minthogy útra keljenek Drust, a druida vezetésével, hogy végleg legyőzzék a gonosz erőket. Ehhez azonban áldozatra van szükség, csak ám azt egyikük sem látja előre, hogy mivel jár, ha ördögi alkut kötnek. 

Az Áldozat a Démonvilág-sorozat negyedik kötete, habár időben jóval (több mint 1500 évvel) korábban játszódik, mint a cselekmény főszála. Éppen ezért tekinthetünk erre a részre - a Démontolvajhoz hasonlóan - afféle előzmény-történetként is, hiszen Vész herceg ebben a könyvben is feltűnik, valamint tanúi lehetünk annak is, hogyan alakult ki a sakk iránti szenvedélye. Igaz, egyelőre ennél többről - látszólag - nincs is szó, egyelőre még nem látom ugyanis, hogyan fog kapcsolódni mindez Grubbs Grady vagy éppen Kernel Fleck történetéhez. De továbbra is bízom Darren Shan tehetségében, hogy végül, a befejezéshez közeledve fény derül a nagy titokra, és nem csak "időhúzásra" használta fel ezt a sztorit.

A tér- és időbeli ugrás részben azt eredményezte, hogy egy egészen más stílusú történetet kaptunk. A szerző először bújt női szereplő bőrébe (később a Koyasan, valamint a Zom-B sorozatban is női főhőssel dolgozott), de nem csak emiatt  lehet érdekes az Áldozat, hanem mert a kelta történelembe is bepillantást enged bizonyos mértékig. Habár továbbra is a démonvilág kerül a középpontba, semmint a történelmi hitelesség, a korabeli kifejezések és nevek miatt mégis érezhető, hogy Shan alaposan körüljárta a témát, mielőtt papírra vetette a történetet. Mindent egybe vetve azonban azt is el kell mondanom, hogy egyelőre ez a kötet sem győzött meg arról, hogy a Démonvilág sorozat felérne a Vámpír-könyvek színvonalához. Gyakorlatilag az első részt leszámítva az eddigiek jórészt untam, túlírtnak tartom őket, és nem csak azért, mert a horror-jelenetek számomra feleslegesek, mert ha ezeket nem nézem, akkor is úgy látom, hogy alig halad előre valamit is a cselekmény az egyes kötetekben. (Sőt, emlékeim szerint anno az ötödik részt nagyon nem szerettem, ez május elején majd bizonyítást nyer.) Vannak egészen erős jelenetek a történetben (például az, amikor az anya újból találkozik démonná vált gyermekeivel), de még ezek sem fordulnak elő olyan számban, hogy kárpótoljanak a történet vontatottsága miatt. 

A továbbiakban tényleg bízom abban, hogy a sorozat idővel majd erőre kap, és hogy hamarosan fény derül arra, hogyan fonódik majd egybe ez a három történetszál - és akkor talán azt is meg tudom bocsátani, hogy ennyire lassan építkezik a szerző a mostani sorozatnál. 

Értékelés: 10/7